Annonce
Danmark

Gør Danmark skurken til helt? Forstå Pakistans dobbeltrolle i Afghanistan

"Afghanerne har brudt slaveriets lænker". Sådan sagde Pakistans premierminister forleden dag en anelse kryptisk, efter at det stod klart, at Taliban havde indtaget Kabul. Foto: Lim Huey Teng/Reuters
Danmark takker pakistanerne for deres hjælp med at evakuere mennesker ud af Kabul. Men selvsamme land bærer en stor del af ansvaret for, at evakueringen overhovedet er nødvendig, for Taliban er født, faciliteret og trænet i Pakistan.

Afghanistan: Udenrigsminister Jeppe Kofod har rost de pakistanske myndigheder. Statsminister Mette Frederiksen har takket Pakistans premierminister Imran Khan for “stærk samarbejdsånd og velvilje”.

Men måske skal regeringen tøve en kende. Godt nok har pakistanerne ifølge deres egen udenrigsminister, Shah Mahmood Qureshi, hjulpet Danmark med at evakuere over 400 afghanske statsborgere, der har arbejdet i dansk tjeneste. De har imidlertid også en anden hovedrolle i Afghanistan.

- Jeg synes Pakistan er blevet rost lige lovligt meget taget i betragtning af, at det er Pakistans skyld, at Kabul er faldet. Det er Pakistans skyld, at Danmark har mistet 44 mand i Afghanistan. Havde det ikke været for Pakistan, så havde der ikke været noget Taliban, siger Peter Viggo Jakobsen, som lektor ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet.

Annonce

Han tilkendegiver, at den danske regering er nødt til anerkende Pakistans hjælp i evakueringen. “Det er en del af diplomatiets spilleregler,” forklarer han. Men historien om Pakistans dobbeltrolle må ikke glemmes, og den er faktisk ganske velkendt. Det fortæller også Lars Erslev Andersen, der forsker i global sikkerhed, jihadisme og terrorismens idehistorie hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Pakistan har spillet en destruktiv rolle i de seneste 20 år. Om man kan gøre dem til hovedansvarlige for, hvad der sker nu, det ved jeg ikke. Men der er ingen tvivl om, at de har hjulpet Taliban i deres oprørskrig i Afghanistan.

En del i Danmark er allerede opmærksomme på det. I hvert fald er der på søndag arrangeret en demonstration foran den pakistanske ambassade i København, som over 500 mennesker er interesserede i. “Stop Pakistans støtte til Taliban” og “Sanktioner mod Pakistan for deres støtte til en terrorgruppe”, lyder nogle af de forudproklamerede budskaber.

Den protest vender vi tilbage til.

Men først skal vi forstå historien om Taliban og Pakistan. En fortælling, der strækker sig over flere årtier, involverer store verdensmagter og hjælper med at forklare, hvorfor Afghanistan igen er faldet i armene på en militant, islamistisk bevægelse.


Jeg synes Pakistan er blevet rost lige lovligt meget taget i betragtning af, at det er Pakistans skyld, at Kabul er faldet. Det er Pakistans skyld, at Danmark har mistet 44 mand i Afghanistan. Havde det ikke været for Pakistan, så havde der ikke været noget Taliban.

- Peter Viggo Jakobsen, som lektor ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet.


En pakistansk opfindelse

Taliban opstod i de tidlige 1990’ere i det pashtunske grænseland mellem Afghanistan og Pakistan. Mullah Omar, som stiftede bevægelsen, fik træning og støtte af de pakistanske efterretningstjenester, og Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet siger det ret direkte:

- Taliban er en pakistansk opfindelse.

Da Taliban tog kontrol over Afghanistan i 1996 - og forbød fjernsyn og musik, men påbød bøn, burka og fuldskæg - var Pakistan det første land i verden til at anerkende bevægelsen som regeringsmagt.

I 2001, før amerikanernes invasion, bistod Pakistan Taliban-regimet med hundredevis af eksperter i tanks og flyvevåben. Ifølge Brookings Institute var det også pakistansk olie, som holdt de selvsamme maskiner i gang.

Efter at tvillingetårnene faldt i New York den 11. september, gik Pakistan med i amerikanernes såkaldte war on terror. De har blandt andet samarbejdet med USA om dronelikvideringer af Al-Qaeda-medlemmer på pakistansk territorium. Men de er også fortsat med at tillade Taliban at bruge deres land som et hellested fra krigen.

- Det er en kendt sag, at Talibans ledelse har haft hovedsæde i den pakistanske by Quetta, og at de pakistanske myndigheder har tilladt trafik frem og tilbage over grænsen, så Taliban kunne komme i sikkerhed fra NATO og USA, siger Lars Erslev Andersen fra DIIS og tilføjer:

- Den pakistanske efterretningstjeneste har også indimellem ydet støtte til Taliban. I forskelligt omfang.

En NATO-rapport fra 2012 - som er baseret på afhøringer af 4000 tilfangetagne talibanere og andre militsmedlemmer i Afghanistan - konkluderede, at Pakistan var vital for bevægelsens overlevelse efter år 2001, på samme måde som at pakistanerne var afgørende for, at Taliban vandt magten i Afghanistan fem år tidligere. Lægehjælp, træningslejre, ekspertise, økonomisk støtte og våben - NATO-rapporten konkludere, at “den pakistanske efterretningstjeneste har fuldkommen kendskab til alle Talibans aktiviteter.”

Og nu - efter at Taliban for mindre end en uge siden indtog præsidentpaladset i Kabul - er der også tegn på glæde i Pakistan.

Ifølge det amerikanske medie Washington Post har islamistiske organisationer delt slik ud i en række pakistanske byer. I hovedstaden Islamabad kom premierminister Imran Khan i mandags med en udtalelse, som fik mange til at spærre øjnene op.

- Afghanerne har brudt slaveriets lænker, sagde han.

I øvrigt skete det samme dag som statsminister Mette Frederiksen takkede Imran Khan for hjælp med evakueringen.

Og det leder os alt sammen til næste spørgsmål i fortællingen om Taliban og Pakistan. Hvad får Pakistan ud af det?

Annonce

Indisk kold krig

De fleste kender til den kolde krig mellem Sovjetunionen og USA. Færre har hørt om den koldkrigsstemning, der hersker mellem Indien og Pakistan. Siden Indien og Pakistans uafhængighed fra Storbritannien i 1947 har de to lande kæmpet om herredømmet over Kashmir, en region på 222 km2, der ligger i det bjergrige Vesthimalaya.

- Det er en eksistentiel konflikt. Pakistan har udviklet atomvåben, fordi Indien har atomvåben, siger Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet.

Og det er også netop på grund af denne konflikt, at Pakistan har interesse i Taliban.

- Afghanistan er sådan et strategisk bagland for Pakistan, som de kan trække sig ind i, hvis det virkeligt går galt. Derfor er pakistanerne meget interesserede i et Pakistan-venligt styre i Kabul. Og det er Taliban, siger Peter Viggo Jakobsen.

Faktisk går historien endnu længere tilbage i tiden. En anden del af forklaringen er nemlig 2.640 kilometer lang og strækker sig mellem Afghanistan og Pakistan. Det er Durand-linjen, som blev trukket af det britiske imperium i år 1893. Afghanistan har aldrig accepteret grænsen, som går igennem det pashtunske område, som de mener tilhører dem.

- Som resultatet af at forskellige afghanske regeringer har afvist at acceptere Durand-linjen, har Pakistan i næsten 70 år forsøgt at svække Afghanistan igennem en kombination af økonomiske pres eller støtte til oprørsgrupper, skriver Anatol Lieven i magasinet Time.

Han er forfatter til boget Pakistan: A Hard Country.

At Pakistan og Afghanistan er uløseligt forbundet indrømmer også den pakistanske ambassadør i Danmark. I et debatindlæg i Politiken skriver Ahmad Farooq torsdag.

- Pakistan har en lang og kompleks historie tilfælles med Afghanistan. De to lande er uløseligt forbundet med hensyn til geografi, historie, etnicitet, religion og kultur.

Derfor er pakistanerne kun interesserede i fred, forklarer Ahmad Farooq. Men det ændrer ikke på, at han på søndag kan se frem til forsamling af utilfredse demonstranter foran sin ambassade.

Avisen Danmark har talt med demonstrationens arrangører, Naqeeb Khan. Protesten starter foran den pakistanske ambassade og rykker så videre til den amerikanske. Tankegodset bag er lige så kompliceret, som historien om Afghanistan og Pakistan. Men sagt i en enkelt sætning forklarer Naqeeb Khan det således:

- Vi protesterer foran den pakistanske ambassade for at sige klart og tydeligt, at vi ved, at de har støttet Taliban.

Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Debat

Debat: Seniorer skal i job - men fri os for ubrugelige regler

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce