Annonce
Livsstil

Gør det selv-manden Kjeld Bjerre: Det perfekte værktøj

1: Med vinkelsliber og fil slidses en passende stump rør op - det skal …
Sådan laver man verdens mest elegante og holdbare spændebånd.

Hvis der er én ting i hele verden, som jeg hader over alt andet, så er det … Nej, det er selvfølgelig en overdrivelse, for der er mange andre ting, jeg bedre kunne leve foruden - eksempelvis blodpølse og salat med rå grønkål - føj!

Og bønner - altså ikke dem henne i kirken eller grønne bønner, men brune bønner, hvide bønner og i helt særlig grad ”baked beans” - de skulle være så sunde, og Fruen elsker dem - jeg fisker dem fra og gi’r dem til Hunni, som ikke ved bedre …

Og så hader jeg virkeligt at blive bedøvet ved tandlægen, men jeg hader endnu mere ikke at blive bedøvet - ved tandlægen.

Såh - det er måske så meget sagt, at jeg ligefrem hader spændebånd over alt andet, men jeg bryder mig virkeligt ikke ret meget om dem.

På engelsk kaldes de lidt mere præcist hose clamps - i min barndom hed de patentspændebånd, og det er altså den slags, som man benytter til at spænde slanger (og forskelligt andet) fast med.

De er klodsede, de er grimme, og man risikerer at rive fingrene til blods på skidtet. Og de virker ikke ret godt: Dels fordi de ikke er helt runde, dels fordi de med tiden arbejder sig løse, så de skal spændes efter - gang på gang.

I sejlernes verden er det en tommelfingerregel, at man aldrig må stole på et spændebånd og derfor altid skal bruge to til én samling - og de skal vende 180 grader modsat af hinanden.

Og så er der problemet over dem alle: Når man for alvor skal spænde et spændebånd, smutter skruetrækkeren altid - for fuld knald hamrer den lige ned i den hule hånd og laver et modbydeligt sår, som ikke vil hele - av for den lede fanden!

Annonce

Lortepatent

Men hvis man hører til den praktisk begavede type, som lever et muntert og virksomt liv, så er spændebåndet bare ikke til at komme uden om.

Det gælder selvfølgelig, hvis man roder i gamle biler og mekanik i almindelighed, men det gælder i endnu højere grad, hvis man har en gammel båd. Ikke så meget, hvis det er en ny båd, men hvis det er en ældre model som vores, der med årene er blevet udstyret med alle mulige moderne bekvemmeligheder som varmt og koldt vand, toilet og et lille oliefyr.

Alt sammen kræver et virvar af rør og slanger, og det hele er samlet med spændebånd. Vi taler om 100 eller flere - og hvert eneste er et slumrende mareridt og en mulig utæthed. Og det værste er, at det halve af dem findes steder, hvor de er håbløst besværlige at komme til.

Ham, som i sin tid fik patent på opfindelsen, har uden tvivl tjent en bunke penge og bor på sin egen lille tropeø, men hvis han nogensinde skulle få brug for, at nogen lægger et godt ord ind for ham hos Skt. Peter, så skal han ikke spørge mig.

Annonce

Smarte, men dyre

Men hvad skal vi gøre ved det? Der findes en slags spændebånd, som ikke spændes med en skrue, men klemmes fast om slangen med en særlig tang - de er ganske gode.

2: … passe til en 8 eller 10 mm gevindstang, som efterfølgende slidses i enden og …

Men de er desværre også ganske dyre - ikke så meget det enkelte spændebånd, men til eksempelvis en 10 mm slange, skal du bruge et 10,5 mm spændebånd - til en 18 mm slange skal du bruge et 18,5 mm spændebånd - og så videre. Du skal altså have gud ved hvor mange størrelser spændebånd i værktøjskassen.

3: … får monteret en lille pind på tværs - med en svejseklat, og …

For et par år siden besluttede jeg udelukkende at bruge de smarte spændebånd nede på båden, og siden har jeg købt mig fattig i skidtet, og alligevel har jeg aldrig den størrelse, jeg skal bruge. Jeg har en hel kasse med alle mulige andre størrelser, og det har naboen ved broen opdaget, og han kan sjovt nok altid finde et, som passer til hans projekter - møghund!

4: … med samme teknik fæstnes en kegle, som helt …

Og så er der en anden detalje, som gør dem dyre i drift - når de én gang er klemt fast om slangen, kan man nemlig ikke løsne dem igen. Det er let nok at vride dem af med en skævbider, men de kan ikke genbruges, så det koster et nyt spændebånd, hver gang man løsner og sætter slangen på igen.

Annonce

Ny model

Men så er der også en helt anden løsning, som jeg faktisk har fortalt om for et par år siden: Man laver sit eget spændebånd af ståltråd.

5: … ude i spidsen forsynes med et hak, som slibes og files på plads, og så …

Jeg havde hugget idéen fra en russer på internettet. Han laver videoer om sit liv i tajgaen - sådan noget med bygge bjælkehus med økse, fange fisk med bue og pil og lave alskens avanceret husflid. Og her bruger han ofte at snøre eksempelvis rafter sammen med ståltråd, og til det brug havde han lavet et fint lille stykke værktøj, som jeg kopierede og fortalte om. Og det virkede!

6: … mangler vi bare at lave en fin og overdimensioneret vingemøtrik - klar til at clampe!

Men forleden faldt jeg over en video om en tilsvarende dims - fra Amerika og udført professionelt - altså en ”hose clamper”, som kan købes i butikkerne derovre.

Jeg synes, at den ser en del smartere ud end den russiske, og da jeg alligevel stod for at skulle skifte spændebånd (for gud ved hvilken gang) på mine slanger til trykluft, besluttede jeg at lave en kopi af amerikaneren.

Annonce

Svejser eller ej

Princippet med at lave en stram besnøring med ståltråd er nemlig særdeles effektiv. Med det rette værktøj bliver den endog meget stram, og den løsner sig ikke - den løsner sig faktisk aldrig.

7: Ståltråd (1 mm galvaniseret) vikles om slangen - enderne skal være rigeligt …

Den amerikanske og den russiske model bygger på noget nær det samme princip - nemlig at man lægger et særligt ”knob” omkring slangen - så strammer man med værktøjet, og endelig vipper man de løse ender skarpt rundt om sig selv, så de låser - let, elegant og uhyre effektivt.

8: … lange, så de kan nå op og blive gjort fast i den lille tværpind - og …

Hvert ”spændebånd” koster altså kun en 10-øre i ståltråd, og med blot en lille rulle ståltråd (1 mm) i værktøjskassen kan man lave spændebånd i enhver tænkelig størrelse. Det er sgu da smart - det må du indrømme?

Til gengæld vil jeg gerne indrømme, at det tog mig en hel eftermiddag at lave dimsen - værktøjet - og yderligere en time med at file og slibe spidsen, inden den virkede perfekt.

9: … så strammer vi til - ikke for meget og ikke for lidt - og …

En og anden vil nok påstå, at jeg har snydt, fordi jeg har svejset dimsen sammen - det er jo ikke alle og enhver, som har en svejser.

Men man gør jo tingene, som de falder sig lettest - og for mig var et par svejseklatter altså en nem måde at samle den kegleformede spids og det slidsede rør på.

Men det kan gøres på anden vis, hvis du eksempelvis har en søjleboremaskine - eller en drejebænk: Hele kroppen (inklusive spids) drejes og bores ud ét stykke (evt messing, som er let at bearbejde) - så laver du slidsen fra toppen af værktøjet, og når du har isat gevindstangen, lukker du af med en hætte (den skal kun tåle tryk, så den kan blot limes eller klemmes fast).

10: … så vipper vi håndtaget hårdt bagover og napper enderne af med en skævbider - og så …

På nettet findes en model lavet af en billig vantskrue af den åbne slags - også kaldet en bardunstrammer. Den er ikke udpræget elegant, men nem at lave.

Hvis du googler udtrykket ”hose clamper”, dukker der et bjerg af gode forslag op

Jeg har, som det ses, prøvet clamperen af, og den virker fint - man kan stramme langt hårdere, end det typisk er nødvendigt.

Men man skal øve sig lidt. De første par gange er det lidt nørklet at få viklet ståltråden den rigtige vej rundt. Øvelse gør imidlertid mester, og snart ligger det i fingrene, og man kan med lukkede øjne og den ene hånd i lommen få ståltråden til at ligge fint og symmetrisk - så det kun ta’r et sekund eller tre at stramme og låse.

11: … mangler vi bare at klemme de to spidser fladt ned imod slangen, så man ikke kan rive sig.

Og til sidst bider man lige enderne af og gokker dem ned, så man ikke kan rive sig - så har man verdens mest elegante og holdbare spændebånd.

12: Med lidt øvelse og hjælp af en rundstok ta’r det 3 sekunder at lave sådan et par briller - de skal bare …

Med lidt fingerfærdighed kan man, som det fremgår af foto, sagtens snurre tråden rundt om slangen - på stedet. Men hvis det foregår et sted, hvor det er svært at komme til, er det straks værre - og så er det jo bare heldigt, at det findes der en snild løsning på: Du finder en rundstok med lidt større diameter end slangen, og så vikler du tråden rundt om stokken, som om det var slangen - og strammer let til med en tang - nu har du ”et færdigt spændebånd”, som du kan sætte på slangen og spænde til.

13: … bukkes sammen, og så har vi et færdigt spændebånd - lige klar til brug.

De to sidste fotos i serien viser, hvordan man hurtigt og uden for meget nørkleri kan lave sin clamp. Det er nemlig, ligesom når man skal lære at binde et knob, man aldrig har set før: De første par gange er det noget slemt bøvl, og det ender i ged - så fatter man pludselig fidusen og især rækkefølgen, og så kan man lave et spændebånd på 3 sekunder - lige klar til at spænde fast om slangen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt plejehjem for demensramte borgere åbner i Aarhus

Aarhus

Livet i en fredet bygning: - Vi lever på husets præmisser

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce