Annonce
Østjylland

Gør noget: Gå en tur

Hver dag - i hele sit voksne liv har Ole Grøn gået en tur på en times tid. Foto: Carina Mayner
Kunstneren Ole Grøn har i hele sit liv hentet ny energi på en daglig gåtur eller på lidt længere vandreture. Avisen har bedt ham fortælle os nybegyndere, hvorfor det er så livgivende.

Kysing: Der er ikke fyldt med dyre lycrabukser, et større udvalg af vandrestøvler eller -stave i bryggerset hos maleren Ole Grøn, der bor ved Kysing. For ham er en daglig gåtur en næsten lige så stor almindelighed, som det er at spise morgenmad.

Derfor stiller maleren sig også først lidt undrende, da vi beder ham fortælle om sine daglige gåture. For hvad er nu det for noget? Har corona og det faktum, at der for tiden finder nærmest en folkevandring sted gjort, at det skal gøres til en trend, en videnskab eller til noget helt andet?

- Jeg er et eftertænksomt menneske, og ja indrømmet: Jeg kan godt lide at sætte ord og billeder på mit liv. Men det er faktisk svært at definere, hvorfor jeg hver dag går en tur på mindst en time. Sådan er det bare, siger Ole Grøn, der grundlæggende tror, at alle har deres helt egen forklaring på, hvorfor de går tur - og at den kan være meget forskellig.

Annonce

Får ideer

Ole Grøns egen begrundelse for at gå hver dag, stikker i mange retninger.

Som barn gjorde han det for at komme fra punkt A til punkt B, og som voksen gør han det for at holde sig en smule i form og for at hente inspiration til sine naivistiske malerier.

De daglige gåture betyder meget for Ole Grøn. Det ses tydeligt på den nytårshilsen, han for nogle uger siden sendte via facebook. Bemærk koens navn: Ko-Rona!

- Det er så heller ikke helt rigtigt. Jeg går ikke ture, når jeg mangler ideer til et motiv, men jeg får ideer, når jeg går. For eksempel kom jeg for nylig forbi nogle kvindelige vinterbadere, hvor en mand stod ved siden af iført en varm frakke, hue og vanter. Det motiv har jeg brugt i et af mine malerier, fordi det siger så meget om den tid, vi lever i, siger den 63-årige kunstmaler, som i snart mange år har haft hjemmearbejdsplads i atelieret ved familiens hus på Kystvejen. Derfor møder han heller ikke en eneste kollega i løbet af en arbejdsdag.

Annonce

Øjenkontakt

Netop det med at komme væk fra penslerne for at se mennesker betyder også noget for Ole Grøn, der ganske ofte går ture med andre. Somme tider på planlagte ture med sin bror fra Silkeborg, på andre tidspunkter med hustruen Anette.

Man behøver ifølge Ole Grøn ikke det store udstyr for at komme i gang. Blot et par gode sko. Foto: Ole Grøn

Da familien har boet mere end 30 år ved Kysing, hænder det også tit, at han på sin tur støder på et kendt ansigt fra området. De slår så følgeskab og klarer verdenssituation i løbet af et par kilometer. Til andre tider smiler han blot til de mennesker, han møder.


Jeg går, når jeg har brug for en pause fra et eller andet, og jeg går, fordi jeg ikke kan og vil undvære chancen for et tilfældigt møde med et andet menneske på min vej.

Ole Grøn, kunstmaler


- Men øjenkontakt er også interaktion mellem mennesker, og indsatsen er jo minimal. Derfor kan jeg kan i den grad opfordre folk, der arbejder hjemme til at gå en tur. Alene for at kunne smile til en anden - og få et smil fra den virkelige verden og ikke på en skærm, siger Ole Grøn og fortsætter:

- Jeg ved godt, at mine argumenter for at gå ture stikker i mange retninger, men sådan er det nu engang for mig. Derfor mener jeg heller ikke, at man kan sammenligne det at gå ture med gå til badminton. Jeg går, når jeg har brug for en pause fra et eller andet, og jeg går, fordi jeg ikke kan og vil undvære chancen for et tilfældigt møde med et andet menneske på min vej. og så bliver man jo nødt til at gå.

-Jeg gør noget, jeg går.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Er den mere skånsom eller er det bare snak? Sådan er den nye corona-lyntest

Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Annonce