Annonce
Aarhus

Galleri: Det venlige hus fylder 70 år

Byens stolthed - Aarhus Rådhus - blev indviet 1. juli 1941. Men først efter nogle svære år med byggeri under isvintre og ballade om placeringen midt på Søndre Kirkegård

Langt fra alle var lige tilfredse med placeringen af det nye rådhus midt på den daværende Søndre Kirkegård. Nogle borgere skummede over det »jordfødte rådhus«. Men byrådet stod fast på placeringen, da det tidligere rådhus - nuværende Kvindemuseum - var blevet for småt.

Annonce
Rådhuset fylder 70 år d. 2. juli

Det nyt rådhus blev indviet 1. juli 1941 - for 70 år siden og samme dag som Aarhus fejrede sit 500 års jubilæum som købstad. Billedserie: Rådhuset fylder 70

Rådhuset fylder 70 år d. 2. juli

50 arkitekter konkurrerede om at tegne byens hus og byrådet valgte et hus i fire dele tegnet af den senere verdensberømte arkitekt Arne Jacobsen og hans kollega Erik Møller.

Rådhuset fylder 70 år d. 2. juli

»De tegnede et hus i det nye materiale beton, men byrådet ønskede et mere monumentalt hus og et tårn på huset,« fortæller Steffen Poulsen, arrangementschef på rådhuset.

Rådhuset fylder 70 år d. 2. juli

Og sådan blev det. Arkitekterne tegnede om, og kommunen måtte til Porsgrunn nær polarcirklen i Norge for at hente marmor til at beklæde huset med. 6000 kvadratmeter marmor blev hængt op og fuget, så huset stod klart til tiden på trods af tidspres og hårde isvintre, der gav store byggegener i 1940-41.

Rådhuset fylder 70 år d. 2. juli

Ved indvielsen under krigen var Rådhuspladsen sort af mennesker. Ifølge Steffen Poulsen gav rådhuset byen noget at samles om. Borgerne var stolte over det nye hus, som i folkemunde blev betegnet »det venlige hus«, fordi der er så mange runde hjørner i huset - blandt andet i byrådssalen.

Nutidens borgmester, Nicolai Wammen, elsker at arbejde i det atmosfærefyldte og siden 1994 også fredede rådhus: »Det er en fantastisk bygning med alle de detaljer, ja det er en perle,« mener han.

Byrådssalen er f.eks. pakket ind i cubansk maghoni, som ikke fås mere. Så skulle det utænkelige ske, at huset brændte ville det ikke stå til at erstatte. Gangene er beklædt med dansk bøgetræ og de fleste møbler er tegnet af ikonet Hans Wegner.

Vielsekontoret har rigtigt mange århusianere stiftet bekendtskab med. Det er beklædt med abachi-træ fra Afrika, der giver fornemmelsen af at bevæge sig i en cigarkasse. Ovenpå har kunsteren og »grøftekantens maler« Albert Naur malet vilde blomster i buketter. En væg med forårsblomster, en med sommer- og en med efterårsblomster. Billedserie: Rådhuset fylder 70

I værelse 387 har Eiler Kragh udsmykket væggene med mennesker foran lokale motiver. Og i den store forhal troner det 145 kvadratmeter store billede »Et menneskesamfund« af Hagedorn Olsen med nøgne mennesker og motiver fra byen - Domkirken, Ringgadebroen og havnen.

Under hallens gulv samlet af stave fra 1000 år gammel moseeg findes kælderen med mere uautoriserede malerier af Eva Skytte Birkefeldt: Frodige afrikanske kvinder som i edens have.

»Hendes bror arbejdede her i kælderen ved luftmeldetjenesten, og det syntes hun var et lidt trist sted,« forklarer Steffen Poulsen om de livlige billeder.

Medarbejderne holder af atmosfæren i det 70 år gamle hus. Også selv om der ikke er termoruder og derfor varmt om sommeren og koldt om vinteren.

Nede i den tidligere beskyttelseskælder to etager under Park Allé er der værksted og her finder man også en ventilationsgang på 65 meter, som modstandsbevægelsen brugte som skydebane under krigen, mens tyskerne intetanende gik forbi oppe på gaden. Betonen er så tyk, at skuddene ikke kunne høres.

Byens borgere har selv sparet op til den store klokke øverst i det 60 meter høje tårn - gennem donationer af lysestager, kaffekander og andet metal, der blev solgt. Pengene blev brugt til at købe en klokke for. Derfor virker det også mangelfuldt, at den faste åbningstid i tårnet er sparet væk, så borgerne ikke længere kan nyde byens bedste udsigt og se de 30 kommunale duer, der stadig holder til i dueslaget. Det siges at en duekoloni holder andre duer væk, og dermed begrænses svineriet på tagene.

Klokkenisten er også sparet væk, men til gengæld kan borgerne høre deres klokke slå kvarters- og timeslag og maskineri sørger for at de i alt 46 klokker spiller Morten Børups »In vernalis temporis« - vårvisen - hver dag kl. 12, 18 og 24.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand sigtes for drabsforsøg ved Paludan-demo - politiet anholder mistænkt medgerningsmand

112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

Aarhus

Demonstration mod racisme aflyst: Ny dato ikke på plads

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce