Annonce
Navne

Gallerikonge slog sig ned på Mallorca

Galleriejer Jacob Asbæk fylder 75 år søndag 9. september. Foto: Axel Schütt

Jacob Asbæk er et velkendt navn i den danske kunstverden. Søndag 9. september fylder han 75 år.

75 Jacob Asbæk nyder til daglig solens stråler på Mallorca, hvor han sammen med sin kone har skabt et sandt kunstparadis.

Det begyndte ellers med en drøm om at blive læge, men Asbæk fandt hurtigt ud af, at det ikke var noget for ham. Drømmen brast, da han som turnuskandidat skulle fortælle et forældrepar, at deres barn var dødt. Det var for hårdt, og Asbæk stoppede med det samme.

Søndag 9. september fylder han 75 år.

Efter den korte lægekarriere mødte han Patricia. Sammen stiftede de Galleri Asbæk i Gothersgade 97 i 1975. Galleriet har ligget på forskellige adresser i København og har spillet en stor rolle i det danske kunstliv.

Kunstimperiet i København var dog ikke nok. I 1989 forelskede Jacob sig i Mallorca og købte en grund. Men den var fredet, så der var lange udsigter til at dele den med andre.

Tilfældigvis var Asbæks gode ven Uffe Ellemann-Jensen også Danmarks udenrigsminister, og han skulle mødes med præsidenten for De Baleariske Øer. Efter dette møde fik Jacob og Patricia deres byggetilladelse, og dermed lød startskuddet til kulturcentret, der er blevet døbt Centro Cultural Andratx. Kulturcentret åbnede i 2001.

Centret har haft en svær start, men drives i dag i bedste velgående og er et af de største centre for nutidens kunst på De Baleariske Øer.

I 2008 lukkede Jacob og Patricia galleriet i lokalerne Bredgade, og siden har sønnen Martin videreført familiedynastiet på adressen Bredgade 23, hvor han i dag driver Martin Asbæk Gallery. Foruden Martin har Jacob og Patricia også sønnerne Thomas og Pilou.

/ritzau

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Aarhus

Narkokørsel på fars scooter: Sigtelserne regnede ned over ung knallertkører i Egå

Annonce