Annonce
Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Cand. scient. pol. Lea Olsen sagde farvel til vellønnet job og blev professionel galoptræner. Hun sparker liv i sporten og Jydsk Væddeløbsbane med Ventuari, der er blevet succesrigt folkeeje.

AARHUS: Folkehesten Aarhus elsker æbler, og så elsker galophesten at vinde. Ventuari, som vallakken er døbt, er i løbet en enkelt sæson også blevet elsket af folket.

Når han starter fredag aften klokken 19.00 på Jydsk Væddeløbsbane er der allerede fire sejre og to andenpladser i 10 starter og præmiepenge på 115.000 kroner med i sadlen.

Det bedste af det hele er, at masser af publikummer rundt om banen følger Ventuari helt tæt. 130 mennesker købte før sæsonen hver en anpart til 1.000 kroner - og i november har hver enkelt chancen for at vinde hesten og tage den hjem på græsplænen. Hvis den heldige har plads, forstås.

Annonce
I sin første sæson som professionel galoptræner står stald Lea Olsen for ikke mindre end 20 sejre, som Danmarks mest vindene. Folkehesten Aarhus, Ventuari, er med sit gode sind og en jubelsæson med til at gøre debutten flot. Foto: Ravn

- Vi har knoklet stenhårdt. Men Ventuari har haft en jubelsæson, siger galoptræner og idékvinde bag Folkehesten Aarhus, Lea Olsen.

- Når man som jeg har haft sin daglige gang i 30 år på denne dejlige plet, som Jydsk Væddeløbsbane er, vil jeg gerne give noget tilbage. Også til selve sporten. De 130 ejere af Ventuari er meget forskellige mennesker, men omkring 100 familier har fået en god grund til at komme på travbanen, opleve staldhyggen, hele stemningen og spændingen - og måske komme i vindercirklen, siger 36-årige Lea Olsen.

Karin Sallings barnebarn er også med

Når Ventuari gør klar til 4. løb klokken 2025 fredag aften, bliver han trukket til start en af anpartsejernes døtre.

- Hun er efterhånden klar til at tage springet selv til en voksenhest, så hun håber jo, hun vinder lodtrækningen om Ventuari. Det er sådan noget, der gør den til at fælles projekt. Jeg havde håbet men ikke troet, så mange ville bakke op, siger Lea Olsen.

En del af Ventuari var så årets mandelgave juleaften, og Karin Sallings barnebarn Oliver løb med mandelgaven - og dermed en part i Ventuari.

Lea Olsen, træner

Hun overtog lidt hovedkulds en konkursramt stald. I dag træner hun syv af Karin Sallings galopheste. Den passionerede Karin Salling købte også en anpart i Folkehesten Aarhus ved indgangen til sæsonen.

- En del af Ventuari var så årets mandelgave juleaften, og Karin Sallings barnebarn Oliver løb med mandelgaven - og dermed en part i Ventuari. I oktober holder vi også familiedag for alle ejerne af Ventuari, hygge og lidt champagne til de voksne, siger Lea Olsen.

Ventuari er med sit handicap ikke favorit på væddeløbsbanen fredag aften. Det er til gengæld Sir Antonelli, som Karin Salling i øvrigt også står og står side om side med Ventuari i den gule stald på første parket ved indkørslen til Jydsk Væddeløbsbane.

- Karin Salling opkalder sine heste efter folk, hun kender. Således Kong Salomon, der for nogle år siden blev døbt af Sanne Salomonsen. Sir Antonelli er døbt af trommeslageren og kapelmesteren Claes Antonsen.

Annonce

Et vanvittigt skifte fra cand. scient. pol.

At Lea Olsen gjorde Folkehesten Aarhus til folkeeje, hænger også sammen med, at hun for alvor tog springet fra akademiker-skrivebordet til  galop-verdenen på fuld tid. I sin første sæson som galoptræner har hun utrolige 20 sejre blandt hestene i sin stald, der er sæsonens mest vindende.

Her er formålet med Folkehesten

 • Købet af en drøm
 • Følg hestens udvikling i træning
 • Se og oplev Ventuaris væddeløb på Jydsk Væddeløbsbane i 2021
 • Drømme om sejr
 • Kom med Ventuari i vindercirklen ved sejr
 • Rejser med "stjernen": en start på den danske derbydag på Klampenborg Væddeløbsbane 2021 kunne være en mulighed
 • Fællesskab og hygge med andre galopinteresserede
 • Sociale arrangementer: følg træning, løb samt introduktion til galopsporten
 • Mulighed for at vinde pengepræmier (1.000,00 kr. pr. start)
 • Mulighed for at vinde sejrs-buketter & ærespræmier
 • Mulighed for at vinde en galophest

- Men sporten vil have godt af, at flere almindelige mennesker bakker op og investerer tid og penge. Min idé er nu ikke helt ny. Organisationen Dansk Væddeløb opfordrer også til Share a Horse - del en hest.

- Jeg overtog en stald med en del heste, og jeg skal arbejde videre efter min debut. Som min far, Bent Olsen, altid har lært mig, så løber betalingen fra hesteejerne lige op med lønninger her i stalden, husleje og andet. Min indkomst kommer fra procenterne af præmiepengene, og her skal du vinde de helt store løb, siger Lea Olsen, hvis heste har løbet en million kroner hjem i præmiepenge i år.

Hun er uddannet cand. scient. pol, og byttede heltidsjobbet hos VIA Universitet ud med et job på halv tid - og en fuldtidsstilling som galoptræner.

- Det fungerer fint. Men det er da lidt vanvid det hele. Jeg bruger meget tid, og har også min fem-årige datter Emma og mand at tænke på. Det er sin sag at bytte en fast løn på 40.000 netto ud med en på 10.000 kroner om måneden her i stalden.

Annonce

Folkehesten passer til stalden

Folkehesten Aarhus - alias Ventuari - er blevet en succes. Den starter næsten udelukkende på Jydsk Væddeløbsbane, siger Lea Olsen, som gennem sin far, Bent Olsens, virke som galoptræner gennem 50 år, selv er vokset op på banen.

- Vi kunne måske godt tænke os, at banen havde foræret anpartshaverne et sæsonkort - eller lidt.

Ventuari er en guttermand

Folkehesten Aarhus - Ventuari - er en 6 års sort vallak født i USA.

Sådan så hans generalieblad ud før sæsonen, hvor det er blevet til fire sejre:

Han har startet 41 gange i karrieren, og det er blevet til 4 sejre, 8 anden-pladser og 8 tredje-pladser.

Hele 33 gange af sine 41 starter har han været i pengene, altså blandt de 5 første heste i mål. Ventuari er en meget all-round galophest, som løber på flere forskellige distancer og forskelligt underlag (både blød og hård bane).

Ventuari er derfor den helt ideelle Folkehest Aarhus, som kan give en masse helt almindelige mennesker og forhåbentlig nye galopentusiaster store oplevelser med galopsporten i 2021.

Til daglig er Ventuari en rigtig guttermand. Han er en sød og rar hest, som elsker al form for opmærksomhed, siger galoptræner Lea Olsen.

Hans favoritspise er gulerødder, æbler og græs.

- Ventuari har under alle omstændigheder passet ind - alle steder. Også her i stalden, hvor nogle af mine unge jockeyer, lærlinge, får chancen for at ride ham. Jeg må som professionel træner ikke selv ride.

- Det er skønt, at interessen har været så ekstrem stor.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Mads var en af de første, der flyttede til Nye: - Ringede man efter en taxa, ringede de tilbage og var sure - ingen GPS kunne finde os

Norddjurs For abonnenter

Lige lovlig liberal: Østjysk LA-formand snød statskassen for 500.000 kroner

Alarm 112

32-årig motorcyklist mister livet på køreanlæg

Aarhus

Kendt fiskehandel får sur smiley for rengøring: - Det gør kraftedeme ondt

Aarhus

Ugens corona-tal: Smitten stiger på landsplan, men Aarhus ligger stadig lavt

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Debat

Nu går det løs på lygtepælene: Valgplakaterne skal op, og det skal være efter reglerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Menneskelort flyder fortsat i Riis Skov: Nu vil kommunen sætte endnu større skilte op for at stoppe skovskidning

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Sport

For to år siden blev Thor erklæret håndboldinvalid: I dag er han stamspiller i Skanderborg Aarhus

Annonce