Annonce
Østjylland

Galskab på efterskole: Gæster jagtes med motorsav og eleverne er spærret inde i bure

15-årige Alpha Nord spiller "Mauda" i Eriksminde Efterskoles gyserløb. Det er hende, som gæsterne skal prøve at finde, når de går banen igennem. Foto: Michael Svenningsen

Eriksminde Efterskole er slet ikke til at kende i disse dage. Skolens elever er gået all in på Halloween og har i måneder planlagt et skræmmende gyserløb, som man kan prøve i disse dage - hvis man tør.

Annonce

Boulstrup: - Skal vi gå herind? spørger Dagmar Grau Møller.

- Nej, det har jeg ikke lyst til, svarer Frederikke Munk Eefsen.

De to veninder er på vej ned ad en mørk gang på Eriksminde Efterskole og er kommet til en døråbning, hvor der sikkert venter dem noget skræmmende på den anden side. Skolen er nemlig slet ikke til at kende i disse dage - heller ikke for de to 19-årige piger, der begge har gået to år på efterskolen.

Der er sindssyge elever, der snakker med planterne; skrigende børn, der er spærret inde i bure; og en mørkklædt mand, der jagter folk med en motorsav. Det er en galeanstalt - bogstaveligt talt.

Årsagen er, at skolens elever har arrangeret gyserløb, hvor gæster kan komme og blive skræmt fra vid og sans, mens de føres gennem skolens lokaler. Og skræmte - det bliver de. Der kan høres skrig hele tiden, når man går den halve time lange tur rundt på skolen for at finde "Mauda" - en pige, der er stukket af fra den galeanstalt, som skolen er omdannet til.

Vi lytter til eleverne, så vi siger ja, når de kommer med initiativ og drive og foreslår et gyserløb. På den måde får de noget medbestemmelse, og til det her har lærerne jo ikke haft styringen - vi har faktisk været eleverne. Der er utroligt meget læring i det for dem, for de har skulle planlægge en helt masse og blandt andet klare ting som brandsikkerhed. De får enormt meget erfaring med i rygsækken.

Lynge Korsgaard, forstander på Eriksminde Efterskole
Frederikke Munk Eefsen (t.v.) og Dagmar Grau Møller nåede at blive skræmt mange gange på den halve time, det tog at komme gennem gyserløbet. Foto: Michael Svenningsen
Gyserløbet har fået titlen Punkt og handler om, at der før Eriksminde Efterskole lå en galeanstalt på adressen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Eleverne skaffede grisehoveder

"Mauda" spilles af 15-årige Alpha Nord. Hun har sammen med en stor flok af eleverne brugt de sidste tre måneder på at planlægge gyserløbet. De har skrevet historien, skaffet remedier, syet kostumer, promoveret arrangementet, fundet sponsorer, fået fat i grisehoveder fra slagteren og meget mere for at gøre klar til, at gæster kan komme og prøve gyserløbet tirsdag og onsdag i denne uge.

- Vi snakkede om, at det kunne være fedt at lave det her på skolen, og vi har fået fuld opbakning til det, siger Frederik Andersen, der har været med til planlægningen og er en af de elever, der skal have overblikket, mens arrangementet er i gang.

Samme rolle har Benedicte Stefansson, og hun lægger vægt på, at ikke bare lærerne, men også alle 110 elever har været med på ideen.

- Skolen har givet os 10.000 kroner til at lave det, men ellers er det eleverne, der har arrangeret det. Jeg troede ikke, at alle ville være med til det, men det ville de, og det har været fedt, siger hun.

Eleverne har mandag og tirsdag i denne uge haft fri fra undervisning, så de har kunnet bruge tiden på at gøre klar. Planlægningen har de dog brugt de sidste tre måneder på. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Gennemført og godt skuespil

Nogle elever skal stå for at guide gæsterne rundt, andre sælger kaffe og kage. Mange af dem er dog at finde rundt på ruten iklædt kostumer og sminke, så de ser gennemført uhyggelige ud.

De var i hvert fald skræmmende nok til, at Frederikke Munk Eefsen og Dagmar Grau Møller tog hinanden i hånden, da de nærmede sig de sidste chok på ruten. Og da de kom i mål var de imponeret over, hvad eleverne havde formået at præstere.

- Det var gennemført, og det var godt skuespil. Og det er uhyggeligt, når man går og ikke ved, hvad der skal ske, og så er der pludselig bare en hånd, der griber ud efter en, siger Frederikke Munk Eefsen.

- Som gammel elev er det fedt at se, at de laver sådan noget her, og at alle er med. Hvis der var noget, jeg ikke havde regnet med, så var det, at de kom helt tæt på - de var gode skuespillere, siger Dagmar Grau Møller.

Eriksminde Efterskole er omdannet til galeanstalt igen onsdag aften. Alle gæster er velkomne, hvis de er klar til at blive skræmt fra vid og sans - eleverne anbefaler dog, at man minimum er 10 år gammel.

Der gemmer sig noget uhyggeligt bag stort set hver eneste dør på skolen. Foto: Michael Svenningsen
Alle skolens elever er med til at lave gyserløbet. Nogle sælger kage, andre er guides, og så er rigtig mange hoppet i kostumer for at skræmme gæsterne. Foto: Michael Svenningsen
Røgmaskiner samt lys- og lydeffekter bliver også brugt flittigt. Foto: Michael Svenningsen
Forstander Lynge Korsgaard (t.h.) har også en rolle i gyserløbet, hvilket også gælder en række andre lærere. Foto: Michael Svenningsen
Selv om klovne er mest for børn, så har eleverne sat en anbefalet aldersgrænse på 10 år. Foto: Michael Svenningsen
Frederikke Munk Eefsen (t.v) og Dagmar Grau Møller er tidligere elever på skolen. Da de gik der, lavede de også gyserløb, men det var kun i kælderen og kun for eleverne selv. Foto: Michael Svenningsen
Det er rart at have en at holde i hånden, når det hele bliver for uhyggeligt. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Kulturrådmand overlever kampvalg: Det Radikale bagland peger fortsat på Rabih Azad-Ahmad

Danmark

Se Danmark: Med misk mask maske på

Annonce