Annonce
AGF

Gambia blev nummer 32: Her er alle Superliga-udlændinge i AGF

Bubacarr Sanneh fik sin første officielle kamp for AGF i pokalturneringen mod B93, men søndagens optræden mod Sønderjyske var gambianerens første i Superligaen for århusianerne. Arkivfoto: Ole Nielsen.
Sannehs Superliga-debut imod Sønderjyske tilføjede Gambia til listen over nationer, der har haft en spiller forbi det århusianske. 32 forskellige nationaliteter har nu tørnet ud for AGF i Superliga-regi.

FODBOLD: Håvard Flo. Aron Jóhannsson. Mustapha Bundu.

Sådan lyder navnene på nogle af AGFs største og mest succesfulde udlændinge siden Superligaens oprettelse i 1991.

Men hvor mange udlændinge har i det hele taget repræsenteret AGF i Superligaen? Et dyk ned i tallene på siden superstats.dk fortæller, at i alt 83 forskellige udlændinge har optrådt i AGF's hvide trøjer i Superligaen.

Annonce

Og da Bubacarr Sanneh løb på banen søndag mod Sønderjyske til sin ligadebut for AGF, blev Gambia så nation nummer 32 til at repræsentere den århusianske klub i Superliga-regi.

Mens navne som norske Jan-Halvor Halvorsen og svenske Jean Paul van der Burg var med til at bane vejen for Superliga-udlændinge i AGF, har mere eksotiske nationer som Argentina, Rusland, Burkina Faso, og Irak dog også haft spillere forbi Ceres Park.

Det kan næppe overraske, at svenske og norske spillere er blandt de mest repræsenterede i det århusianske, men også særligt islandske, australske og georgiske spillere, har spillet en fremtrædende rolle i løbet af "De Hviies" Superliga-historie.

Georgisk eksplosion

I dag er 33-årige Davit Devdariani ansvarlig for linjefaget i fodbold på Rønde Efterskole, men i sommeren 2008 var han starten på en mindre trend på Ceres Park.

Her hentede daværende sportschef Brian Steen Nielsen nemlig en ret så ukendt og ranglet Devdariani til Aarhus fra Olimpi Rustavi.

Et par år efter, i januar 2011, begyndte den dengang blot 17-årige Davit Skhirtladze at træne med reserverne på Fredensvang for efterfølgende at blive en del af førsteholdstruppen, og halvandet år efter blev en georgisk trio så fuldendt.

Sæsonen forinden var AGF som nyoprykkere sluttet på en fin femteplads. Placeringer resulterede endda ligefrem i europæisk fodbold, på grund af udfaldet af pokalturneringen. Efter 15 år uden en eneste kamp i europæisk regi tørnede AGF sammen med georgiske Dila Gori.

Det blev ikke noget lykkeligt bekendtskab for Peter Sørensens mandskab, der røg ud på røv og albuer med et 5-2 nederlag. Tre af Dila Goris mål blev scoret af Mate Vatsadze og få måneder efter kunne georgieren så sætte sin underskrift på en kontrakt med AGF.

Annonce

Forbavsende få brasilianere

Mens georgiere ikke ligefrem har været forbi Superligaen i hobetal gennem årene, har der omvendt været ganske mange brasilianere omkring klubberne i den bedste danske række.

Faktisk har hele 46 brasilianere lagt vejen forbi Superligaen, hvilket kun er overgået af Island, Norge og Sverige.

AGF er dog noget af en undtagelse. Kun én eneste brasilianer, har spillet en Superliga-kamp for AGF. Det skete en septemberdag i 2000, hvor Ricardo Silva blev skiftet ind til 19 minutters fodbold i et nederlag til AaB. Brasilianeren var hentet til på en halvårlig lejeaftale, men nåede altså kun én eneste optræden i den bedste danske række.

Udlændinge i AGF og Superligaen

Flest kampe:

  • AGF: Mustafa Amini, Australien - 123 kampe
  • Superligaen: Arek Onyszko, Polen - 363 kampe

Flest mål:

  • AGF: Håvard Flo, Norge - 27 mål
  • Superligaen: Dame N'Doye, Senegal - 90 mål

Ligesom brasilianere er et velkendt syn i Superligaen, har også mange nigerianere spillet minutter i Danmark - faktisk præcis lige så mange som brasilianere, 46 i alt. Også her kan AGF kun byde på ét enkelt navn, nemlig Edafe Egbedi, der dog opnåede syv kampe over tre sæsoner.

Til gengæld er AGF den eneste Superliga-klub, der kan prale af at have givet spilletid til spillere fra Irak og Liberia, nemlig Ahmed Yasin og Dioh Williams, begge landsholdsspillere for deres respektive nationer.

Hvad Yasin angår er han opvokset i Sverige, og sådan er der flere af AGFs udlændinge, der måske er ét i fodboldforstand og noget andet privat. For eksempel står Jerry Lucena, født og opvokset i Esbjerg, opført som filippiner, da han har spillet landskampe for sin fars moderland.

Med til historien hører ligeledes, at optegnelserne kun inkluderer Superligaen. Derfor er der enkelte AGF-spillere, der ikke figurerer, da de havde sin tid i klubben i sæsonerne i den næstbedste række - såsom spanske David Cortés, der spillede ganske mange kampe senest AGF rykkede op i Superligaen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce