Annonce
Aarhus

Gamle Aarhusbilleder og -historier er guld værd for Den Gamle By

<p>Et af de mere karakterfyldte portrætter i Den Gamle Bys billedarkiv er af bokseren Poul Jensen efter et F.A.K Boksestævne på Aarhus Stadion i 1936. Fotograf: Fredslund Andersen</p>

I et lille hus i udkanten af Den Gamle By huserer museets billedarkiv. Det er en guldgrube af viden om Aarhus - men mere ønskes.

Nu tænker du nok, at det der konfirmationsfoto af dig selv fra 1970'erne, hvor du sidder foran tarteletfadet med tykke tjavser ned over ørerne, bøjle på tænderne og et helt igennem uklædeligt sæt tøj, ikke kan interessere andre end dig selv.

Et af de mere karakterfyldte portrætter i Den Gamle Bys billedarkiv er af bokseren Poul Jensen efter et F.A.K Boksestævne på Aarhus Stadion i 1936. Fotograf: Fredslund Andersen

Og at det interesserer dig selv, skyldes kun, at salige, elskelige moster Anna er med på billedet, og at det i øvrigt tjener til at minde dig om, at du er blevet meget pænere siden dengang. Og bedre klædt.

<p>»I Den Gamle Bys billedarkiv fortæller vi først og fremmest historien om folkelivet i Aarhus gennem tiderne,« forklarer Kitt Boding-Jensen. Foto: Kim Haugaard</p>

Men tag ikke fejl. Der ligger en guldgrube af historisk viden i det foto. Og derfor kan det godt være, at folkene i Den Gamle Bys billedarkiv gerne vil have lov til både at se det og tage en kopi af det.

Annonce
Den Gamle By, billedarkiv, billeder, arkivering

Billedarkivet har til huse i en gammel bindingsværkbygning oven for Den Gamle By, på Eugen Warmings Vej 10.

Den Gamle By, billedarkiv, billeder, arkivering

Det betyder, at enhver frit kan komme og gå i åbningstiden uden at skulle betale entré til museet. Huset deles med gartnerne i Botanisk Have, og arkivet må hutle sig igennem i to mindre rum, men det ændrer ikke på, at billedarkivet er et besøg værd. På væggene hænger et udvalg af lokalhistoriske billeder - lige nu om isvinter i Aarhus - og i arkivskabene kan man grave ned i gamle billeder og måske genfinde det hus, man bor i, som det så ud for 100 år siden.

Parade hos dragonerne ved Vester Allé Kaserne i 1929. Anledningen kendes ikke.

Over 80.000 billeder ligger billedarkivet inde med, og heraf er mere end 30.000 digitaliserede på nuværende tidspunkt og kan findes på danskebilleder.dk. Flere kommer til, hver gang billedarkivets tre frivillige kaster sig over opgaven med at scanne og registrere.

Den Gamle By, billedarkiv, billeder, arkivering

Billedarkivet kom til verden som et led i processen, da Den Gamle By overtog Bymuseet og gjorde sig til ikke bare landsdækkende købstadsmuseum, men også lokalmuseum for Aarhus by.

Den Gamle By, billedarkiv, billeder, arkivering

Indtil da havde man på Lokalhistorisk Samling på Hovedbiblioteket gjort et forsøg på at dokumentere byen i billeder, men man overlod fra bibliotekets side gladelig samlingen til Den Gamle By, der har følgeskab af Stadsarkivet, hvor man også samler århusbilleder. De to billedarkiver lægger deres billeder ind på samme database, og håbet er, at man med tiden kan lave en egentlig hjemmeside for billeder kun fra Aarhus. Indtil videre kommer samarbejdet dog til udtryk til marts, hvor Den Gamle By og Stadsarkivet sammen udgiver en billedbog om Aarhus i 1950'erne.

Den Gamle By, billedarkiv, billeder, arkivering

»I Den Gamle Bys billedarkiv fortæller vi først og fremmest historien om folkelivet i Aarhus gennem tiderne, mens man på Stadsarkivet tager sig af fotos fra det mere officielle Aarhus. Men der er mange overlap imellem os. Vi har et godt samarbejde, men vi holder os da ikke tilbage for at hovere, hvis vi får fat i en fin billedsamling før den anden,« smiler Kitt Boding-Jensen, der er etnolog og leder af billedarkivet. Hun er sammen med historikeren Stig Asbjørn Vestergaard de to eneste ansatte i arkivet, men de bakkes solidt op af den øvrige ekspertise i Den Gamle By, og desuden har de selskab af tre ihærdige frivillige, Jan Jannesen, Jack Haslam og Carsten Dam, der scanner og registrerer fotos en masse.

Den Gamle By, billedarkiv, billeder, arkivering

»Vi kan godt bruge endnu flere frivillige, for der er mange billeder, der venter på at blive scannet ind i vores database,« siger Kitt.

Den Gamle By, billedarkiv, billeder, arkivering

Billedarkivet rummer også en del film, bl.a. fra de gamle Frichs-fabrikker, og disse Frichs-film skal køre i båndsløjfe, når Den Gamle By får åbnet sin underjordiske afdeling »Aarhus Fortæller«, der bl.a. rummer et gammelt lokomotiv fra netop Frichs. Også film fra Blommehaven, da campingfolket rykkede ind, hører til blandt kuriositeterne i samlingen.

1. maj 1974 i Universitetsparken. Privat giver

»Vores største kunde er vores egne kolleger i Den Gamle By,« smiler Kitt Boding-Jensen.

Den Gamle By, billedarkiv, billeder, arkivering

Netop museet kan have stor gavn af billeddokumentationen fra et Aarhus i udvikling. Men også mange private opsøger arkivet. Og Kitt Boding-Jensen var begejstret, da hun i arkivet stødte på en mand, der havde skrevet en bog om danske vareautomaters udvikling.

Den Gamle By, billedarkiv, billeder, arkivering

Vareautomater - de er fra dengang, hvor butikkernes åbningstid var begrænset, og man i stedet kunne trække et stykke vindtørt smørrebrød i en automat på vej hjem fra byen i de tidlige morgentimer eller smutte omkring bageren i spisefrikvarteret og trække et stykke gammelt brød til lavpris. Der var også slikautomater og frugtautomater og tobaksautomater - blandt meget andet.

Den Gamle By, billedarkiv, billeder, arkivering

I Den Gamle Bys 1974-kvarter har man netop en tobaksautomat stående, og i museets magasiner står en anden automat, som automateksperten kunne gøre museumsfolkene klogere på.

Den Gamle By, billedarkiv, billeder, arkivering

»På den måde får vi igennem mødet med århusianere i vores arkiv adgang til en specialviden, som vi museumsfolk ikke selv har i forvejen, og det er meget værd,« siger Kitt.

Gymnastikundervisning på Laursens Realskole i 1946. Fotograf: Frederik Reimers

Da Den Gamle By overtog Hovedbibliotekets lokalhistoriske billeder, lavede man en brugerundersøgelse for at blive klog på, hvor lang åbningstid der var behov for i det nye billedarkiv. Den landede på to lange eftermiddage om ugen, hvor man som menigmand kan opsøge arkivet for både at levere billeder, fortælle historier, bidrage med viden og selv lede efter fotos.

Den Gamle By, billedarkiv, billeder, arkivering

»Vi er interesserede i billeder, men vi vil også gerne have historierne med. Det giver billederne ekstra vægt,« siger Stig Asbjørn Vestergaard, der også kan konstatere, at samlingen er godt dækket ind med fotos fra 1860'erne og frem til 1970'erne, men derefter er der et gigantisk hul. Formodentlig fordi de fleste af os ikke synes, at vores private fotos kan have interesse for andre.

Den Gamle By, billedarkiv, billeder, arkivering

Så hvis du nu falder over billedet af dig selv foran tarteletfadet i 1970'erne eller billedet af dig selv til et 80'er-bryllup med tunmousse og flødekartofler, pufærmer, neonfarver og voldsomt permanentet hår, så tøv ikke med at smutte forbi Den Gamle By og Billedarkivet. Folkene her vil nemlig virkelig gerne se det. Og måske kopiere det. Også selvom du selv synes, at det er nul og niks.

Billedet af telegraf- og telefonkompagniet på øvelse i 1956 blev afleveret til Den Gamle Bys billedarkiv, efter arkivfolkene havde skrevet en efterlysning af vinterbilleder i Århus Onsdag. Som en del af øvelsen i 1956 gik kompagniet på isen fra midtbyen til Moesgaard Strand. Indleveringen af dette billede udviklede sig, for det viste sig, at donoren - en af soldaterne - og hans familie tidligt havde fotograferet deres familieliv i Aarhus, så man her igennem kan følge både byens og hverdagslivets udvikling. Alt fra livet som værnepligtig i 1950?erne, kolonihavelivet i 1930?erne og billeder af familiens hus i Lollandsgade, hvor familiens bil i kraft af farens erhverv som taxachauffør var gadens eneste - og det samme gjorde sig for øvrigt også gældende for familiens telefon.
Den Gamle By, billedarkiv, billeder, arkivering
Den Gamle By, billedarkiv, billeder, arkivering
Annonce
Aarhus For abonnenter

Nu skal fisk tjekkes for gift fra brandskole i Aarhus: - Det er et forbandet farligt stof, så vi går med livrem og seler

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Alarm 112

Politiet tvunget til at påkøre 'førerløs' bil: Kørte over for rødt to gange og ignorerede politiets blink

Alarm 112

Giv plads: Ambulance kører med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Søstrene Grene udvider og optimerer butik i Bruuns Galleri: Se den nye indretning her

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Aarhus

Galt eller genialt? To politikere vil lægge tag på Aarhus Syd Motorvejen

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Aarhus

Corona spænder ben for prestigehotel på Aarhus Ø: Må droppe kæmpe konferencesal

Annonce