Annonce
Debat

Tidligere forstander undrer sig: Hvis politikerne bakker op, er der noget rivravruskende galt i den her by

"Det er ikke en seriøs behandling af hverken byens unge eller kommunens egne eksperter, sagsbehandlerne. Og i sidste instans slet ikke af en skole, der i 35 år har været en loyal og yderst kompetent samarbejdspartner", skriver Steen Devantier. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

DEBAT: Debatten om daghøjskolerne kan for udenforstående virke ret forvirrende og kompleks. Men skåret ind til benet handler det om, hvorvidt kommunen lytter til byens unge - brugerne. Og om man har tillid til kommunens egne fagprofessionelle sagsbehandlere, der vejleder og rådgiver de unge kontanthjælpsmodtagere.

Svaret må desværre være nej.

I flere år har daghøjskolen Kompetencehuset haft ventelister til de tilbud, som kommunen køber af skolen. Det skyldes, at en stor gruppe unge har et stort ønske om at deltage i Kompetencehusets undervisningsforløb, og at kommunens sagsbehandlere har vurderet, at det var det rigtige tilbud til at skabe en god udvikling frem mod f.eks. en ordinær uddannelse.

Annonce

Sammen har de unge og sagsbehandlerne taget deres kvalificerede valg. De er gået derhen, hvor det rigtige tilbud var for den enkelte. Lige på det sted i livet, de var.

Al forskning i aktiveringsindsatsen viser, at der ikke kan opnås gode effekter uden de unges ejerskab, motivation og tro på de tilbud, som de skal deltage i. Så kommunen har altså hidtil haft afsat en ramme til skolen, som var for snæver i forhold til efterspørgslen. Det ville derfor være logisk, hvis rammen i det nye udbud blev justeret, så det svarede til de unges søgning.


Jeg håber, at politikere fra alle sider af byrådet reagerer nu og her, inden de opsigelsesvarsler, skolen har udsendt til en stor gruppe af skolens ansatte, træder i kraft. Hvis ikke kan man miste en skole, der i alle år uegennyttigt har knoklet for at hjælpe mange af de unge i byen, der ikke er gået den lige vej gennem livet.


Men nej. Tværtimod reducerer man rammen i det nye udbud til en tredjedel, mens man vil tilbyde flere nye, uprøvede konsulentbureauer i ungeindsatsen i Aarhus det dobbelte antal pladser. Man vælger altså at se bort fra kommunens egne medarbejderes faglige vurderinger af, hvad der virker i indsatsen for de unge. Idrætsdaghøjskolen er allerede dømt ude, så bredden i indsatsen er allerede indsnævret markant.

Det er ikke en seriøs behandling af hverken byens unge eller kommunens egne eksperter, sagsbehandlerne. Og i sidste instans slet ikke af en skole, der i 35 år har været en loyal og yderst kompetent samarbejdspartner.

Hvis rådmanden og byens kommunalpolitikere fra alle sider i byrådet vil bakke om en sådan administrativ håndtering af det nye udbud, er der noget rivravruskende galt i den her by.

Skolen vandt godt nok udbuddet. Men efter man havde underskrevet kontrakten, fik man midt i sommerferien en melding om, at man kunne forvente at få henvist godt en tredjedel af det, man havde fået henvist tidligere. Det ville svare til, at man vandt udbuddet om at bygge Femern Bælt-forbindelsen og så efterfølgende fik at vide, at man havde fået opgaven om at sætte skiltene op ved indkørslen.

Jeg håber, at politikere fra alle sider af byrådet reagerer nu og her, inden de opsigelsesvarsler, skolen har udsendt til en stor gruppe af skolens ansatte, træder i kraft. Hvis ikke kan man miste en skole, der i alle år uegennyttigt har knoklet for at hjælpe mange af de unge i byen, der ikke er gået den lige vej gennem livet. Hvis den først er væk, kommer den aldrig tilbage.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Har brandskole forgiftet omgivelserne? Kød fra kvæg på mark i Aarhus skal undersøges for ekstremt giftigt stof

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Tidligt op og på med ja-hatten: Trafikkaos venter bilisterne på en af Aarhus' helt store indfaldsveje

AGF For abonnenter

Følg mig, drenge - spillet halter, men AGF er endelig stemplet ind i denne sæson

Sport

Supermanden Salah startede inde og var forrygende i målet: - Det kan godt være lidt svært at gå til håndbold, når man ikke spiller så meget

Aarhus

Trods drænuheld: Planen holder - ny omfartsvej bliver klar til tiden

Navne

Nekrolog: Tidligere lokalredaktør for Århus Stiftstidende Birger Andersen er død

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Det var defensiven og dødboldene, der leverede for AGF - Bisseck dagens mand på kunstgræs

Debat For abonnenter

Vi er et af verdens rigeste lande - men vi har et problem, vi ikke kan være bekendt

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Chris Ankers enke: - Jeg kan slet ikke rumme tanken om, at jeg ikke skal kysse min mand igen

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

AGF

Det Hvide Snit Slutfløjt: Når AGF kan vinde på kunstgræs, kan de vel vinde alle steder?

Byudvikling For abonnenter

Flertal presser borgmesteren: Vil finde flere millioner til haller og boldbaner

AGF

AGF har vendt dårlig sæsonstart: - Jeg tror, at resten af ligaen nu har lagt mærke til, at vi er et godt hold

Annonce