Annonce
Debat

Tidligere forstander undrer sig: Hvis politikerne bakker op, er der noget rivravruskende galt i den her by

"Det er ikke en seriøs behandling af hverken byens unge eller kommunens egne eksperter, sagsbehandlerne. Og i sidste instans slet ikke af en skole, der i 35 år har været en loyal og yderst kompetent samarbejdspartner", skriver Steen Devantier. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

DEBAT: Debatten om daghøjskolerne kan for udenforstående virke ret forvirrende og kompleks. Men skåret ind til benet handler det om, hvorvidt kommunen lytter til byens unge - brugerne. Og om man har tillid til kommunens egne fagprofessionelle sagsbehandlere, der vejleder og rådgiver de unge kontanthjælpsmodtagere.

Svaret må desværre være nej.

I flere år har daghøjskolen Kompetencehuset haft ventelister til de tilbud, som kommunen køber af skolen. Det skyldes, at en stor gruppe unge har et stort ønske om at deltage i Kompetencehusets undervisningsforløb, og at kommunens sagsbehandlere har vurderet, at det var det rigtige tilbud til at skabe en god udvikling frem mod f.eks. en ordinær uddannelse.

Annonce

Sammen har de unge og sagsbehandlerne taget deres kvalificerede valg. De er gået derhen, hvor det rigtige tilbud var for den enkelte. Lige på det sted i livet, de var.

Al forskning i aktiveringsindsatsen viser, at der ikke kan opnås gode effekter uden de unges ejerskab, motivation og tro på de tilbud, som de skal deltage i. Så kommunen har altså hidtil haft afsat en ramme til skolen, som var for snæver i forhold til efterspørgslen. Det ville derfor være logisk, hvis rammen i det nye udbud blev justeret, så det svarede til de unges søgning.


Jeg håber, at politikere fra alle sider af byrådet reagerer nu og her, inden de opsigelsesvarsler, skolen har udsendt til en stor gruppe af skolens ansatte, træder i kraft. Hvis ikke kan man miste en skole, der i alle år uegennyttigt har knoklet for at hjælpe mange af de unge i byen, der ikke er gået den lige vej gennem livet.


Men nej. Tværtimod reducerer man rammen i det nye udbud til en tredjedel, mens man vil tilbyde flere nye, uprøvede konsulentbureauer i ungeindsatsen i Aarhus det dobbelte antal pladser. Man vælger altså at se bort fra kommunens egne medarbejderes faglige vurderinger af, hvad der virker i indsatsen for de unge. Idrætsdaghøjskolen er allerede dømt ude, så bredden i indsatsen er allerede indsnævret markant.

Det er ikke en seriøs behandling af hverken byens unge eller kommunens egne eksperter, sagsbehandlerne. Og i sidste instans slet ikke af en skole, der i 35 år har været en loyal og yderst kompetent samarbejdspartner.

Hvis rådmanden og byens kommunalpolitikere fra alle sider i byrådet vil bakke om en sådan administrativ håndtering af det nye udbud, er der noget rivravruskende galt i den her by.

Skolen vandt godt nok udbuddet. Men efter man havde underskrevet kontrakten, fik man midt i sommerferien en melding om, at man kunne forvente at få henvist godt en tredjedel af det, man havde fået henvist tidligere. Det ville svare til, at man vandt udbuddet om at bygge Femern Bælt-forbindelsen og så efterfølgende fik at vide, at man havde fået opgaven om at sætte skiltene op ved indkørslen.

Jeg håber, at politikere fra alle sider af byrådet reagerer nu og her, inden de opsigelsesvarsler, skolen har udsendt til en stor gruppe af skolens ansatte, træder i kraft. Hvis ikke kan man miste en skole, der i alle år uegennyttigt har knoklet for at hjælpe mange af de unge i byen, der ikke er gået den lige vej gennem livet. Hvis den først er væk, kommer den aldrig tilbage.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt gulvtæppe på rådhuset: Aarhus Kommune kan spare millioner ved at vælge nyt tæppe fra lokalt firma

Byudvikling For abonnenter

Træt torv skal friskes op: Mere grønt, røde bænke og granitbelægning - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Sport

Skanderborg Aarhus-spiller overvejer karrieren efter problemfyldt sæson

Østjylland

Søndag aften begynder en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

AGF

Selv på dødsgangen var David Nielsen firmaets mand, men nu er han der ikke længere til at tage skylden - pilen peger på sportschefen herfra

Byudvikling For abonnenter

Molslinjen er væk og tilbage står et mærkeligt tårn: Hvad er det? Og får det lov at overleve, når Aarhus Ø kommer buldrende?

Debat

Boringsnære beskyttelsesområder har konsekvenser: Vi ønsker en korrekt beregnet erstatning, så vi kan komme videre

Byens Bedste

Kom med dit bud: Hvem skal være med i Byens Bedste?

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Aarhus

DSB afprøver nyt venteområde: - Der var mangel på ventepladser

AGF For abonnenter

Analyse: AGF sluttede ét sølle point over nedrykningsstregen, og derfor venter der et stort arbejde i sommerens transfervindue

Alarm 112

Stjal parfume i Magasin lørdag - søndag blev de udvist af Danmark i seks år

Annonce