Annonce
Aarhus

Gammel kultvin på nye flasker

To århusianske vinentusiaster har genoplivet Las Rojas. Vinen der i 2003 fik kultstatus, da en amerikansk anmelder kaldte den for sin karrieres bedste køb.

I visse fag findes der eksperter, hvis mening er så afgørende, at det kan rykke hele markedet, bestemme pris, efterspørgsel og starte hype. Sådan en ekspert er Robert M. Parker Jr. Han bliver anset for at være den mest indflydelsesrige vinanmelder i verden, og da han i 2003 faldt over en skjult ædelsten fra de spanske vinmarker, gik det pludseligt hurtigt for en vingård i Spanien.

Annonce

San Alejandro Calatayud producerede i 2001 vinen, Las Rocas de San Alejandro Garnacha Vinas Viejas, der på meget kort tid fik kultsatus.

Robert Parker gav vinen 93 ud af 100 og skrev, »ingen vil tro, hvor god den her vin er.«

»Oplever vi nogensinde en vin så ekstraordinær til den pris igen?,« lød afslutningen på anmeldelsen fra den amerikanske vinekspert.

Og det håber man i hvert fald på havnen i Aarhus. Her har René Vinding og hans kompagnon Martin Tønnesen, som sammen driver vinimport-virksomheden VinDanmark.com, sat sig for at få genoplivet vinen, som i 2003 fik øjeblikkelig kultstatus.

For seks måneder siden tog de to århusianere derfor kontakt til vingården, som stod bag den nu verdenskendte vin fra 2001.

»Vi tænkte, at det måtte være muligt at få lavet vinen til den samme kvalitet, og til de samme penge som dengang. Vi havde så en dialog med vingården i Spanien om at få den lavet fra de samme marker, fra franske fade i stedet for de amerikanske, de siden er blevet produceret på,« siger René Vinding.

Vinen fra 2001 kostede 10 dollars flasken. Men efter anmeldelsen fra Robert Parker eksploderede efterspørgslen, og alt vinen blev udsolgt på to timer. Herefter blev der solgt 200.000 flasker om året. Derfor blev blandingen en anden, det samme blev kvalitet og pris.

Men med samarbejdet direkte med vingården, uden mellemmænd, har René Vinding og Martin Tønnesen fået en vin fra de samme sydvendte skråninger, fra de samme franske fade, tilbage til Danmark, hvor de kan sælge den for omkring 70 kroner flasken.

»Det var vigtigt, at det var alle de samme komponenter, som vinen fra 2001 blev lavet fra. Og vi blev ekstremt overrasket, da vi første gang fik smagt på den,« lyder det fra René Vinding.

Om den så er ligeså god, årgangen er jo en anden, kan man finde ud af fra 17 november, hvor den gamle kultvin på de nye flasker bliver sat til salg hos VinDanmark.com.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Husk nu 2020

Det er blevet nytårsaften. En aften, som af mange ses som “årets aften”. En aften, hvor vi kollektivt gør status og giver en ny chance. Festen nytårsaften skal være vildere og større end den plejer at være. Og vi skal spise endnu mere mad og være endnu smukkere klædt end nogensinde før. Og så skal vi huske at gøre os nogle nytårsforsætter. Nytårsforsætter er lidt en sjov størrelse. De er blevet vores årlige “touch-base” på den personlige udvikling, som vi egentligt gerne vil tage, men ifølge statistikkerne har svært ved at indfri. Så mange af os gør som kartoffelavler Oluf Sand gør det, med sine julegaver, nemlig ønsker os det samme i år, som vi plejer at ønske os, for det nye år. Og det er jo egentligt lidt skørt, at vi bruger nytåret til at ville forbedre noget i vores liv. For dagen i dag, er jo ikke mere særlig end dagen i går. Det øjeblik, du oplever lige NU, er altid det samme. Begreber som “sidste år”, “næste år”, “2019” og “2020” - er begreber der KUN findes i den kollektive fantasi. Det eneste sted, du nogensinde kommer til at møde “morgendagen”, det er i dit hoved. Der er kun lige NU! I det lys burde det eneste ønske, vi mennesker har, være ønsket om at være tilstede i nuet. Det må, alt andet lige, være det vigtigste sted at være - hele livet. Og mon egentligt ikke, at mange af de andre ønsker vi går og har for os selv, ville “gives os i tilgift” - når vi er til stede i nuet? For i det at være tilstede i nuet byder os at være nærværende og mere mindfull. Og dermed også mindre fyldt af vores ego-styrede tanker om hvad vi; burde, kunne, skulle og må gøre. Sådan oplever jeg det i hvert fald, i min model af verden. Nytårsaften 2019 havde jeg mange overvejelser omkring. Skulle jeg rejse væk og opleve noget nyt? Eller skulle jeg blive hjemme i DK og takke ja til den ene eller den anden festlige sammenkomst? I stedet for nogle af mulighederne, valgte jeg i år noget helt andet. Nemlig at tilbringe min aften, med det menneske der kender mig allerbedst - mig selv. Jeg skal ikke noget - og jeg var kun mig selv.

Aarhus For abonnenter

Dyreforsøg: Salamanderen skal lære os at gendanne rygsøjlen

Aarhus For abonnenter

Protester og vedtægt fra 1959 lammer kommunalt trafik-projekt: Halvfærdig busholdeplads i Skåde har en uvis fremtid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];