Annonce
Kultur

Gammel plakat er en bestseller

<p>Christian og Karin Skjærbæk Pedersen har haft forretningen Plakaten i 33 år. Ud over at sælge plakater rammer de også ind. Foto: Hans Petersen</p>

Tidligere tegner på Aarhuus Stiftstidende har skabt populært motiv.

En mange år gammel Aarhus-plakat er blevet en bestseller. Folk i alle aldre er vilde med »Aarhus - Byen ved Havet«, som er tegnet i 1930'erne.

Henrik Hansens plakat udtrykker livsglæde. Den bliver solgt ­næsten daglig i forretningen Plakaten på Sct. Clemens Bro.

Den viser en kvinde, som står ved kysten, formentlig omkring Risskov, og skuer ud over havet og slår ud med armene i begejstring, mens hun nyder solens stråler.

»Vi har solgt mindst 1000 eksemplarer af den. Den er fortsat eftertragtet og har været det i de seneste tre-fire år,« siger Karin Skjærbæk Pedersen, der ejer og driver butikken »Plakaten« på Sct. Clemens Bro i Aarhus sammen med sin bror Christian.

Annonce

De mener, at tegneren Henrik Hansens plakat appellerer til alle aldre, og den udtrykker på fremragende vis noget af det væsentligste, Aarhus står for: Vand, strand og skov. Og så udtrykker den livsglæde ligesom den, folk kan føle over for deres by.

Forhold til byen

De to søskende har haft forretningen på Clemens Bro i 33 år, så de har også oplevet trenden i kundernes ønsker om plakater.

»Hvor de engang blot skulle være pynt eller dekoration, vil folk i dag gerne have deres eget udtryk i det, de hænger op, og at der også er en historie forbundet med plakaterne. Det er der bestemt i denne her, som folk både køber til eget brug og til gave. Det kan være studerende, som har forladt byen, eller folk, som bare synes, motivet er livsbekræftende,« siger Karin Skjærbæk Pedersen.

Hun synes, kvinden på tegningen står på en meget symbolsk måde, hvor hun favner byen.

Annonce

Tegneren

»Aarhus - Byen ved havet« er tegnet af Henrik Hansen, der levede 1902-1980. Han var århusianer og både kunstmaler og tegner.

Han blev uddannet på Kunstakademiet i København og ansat på Aarhuus Stiftstidende efter en studierejse til Rom i 1920.

I mange år var han en central figur i byens liv og tegnede og illustrerede mange af byens begivenheder.

Henrik Hansen havde en karakteristisk, let streg, og fra 1940 og resten af livet tegnede han hvert år forsiden på Familie Journalens julenummer.

De fleste kender ham også for tegningen på pakkerne med Tørsleffs Vanilla. Den bliver stadig brugt i en moderniseret udgave med inderen, der bærer en turban på hovedet.

En anden århusiansk plakat blev tidligere solgt i et par tusind eksemplarer. Den viser Musikhuset og er tegnet i 1990 af Birger Lindahl.

Annonce

Hurtigt skift

Søskendeparret bag Plakaten har også oplevet, hvordan malerier for otte-ti år siden kom frem og blev populære, men kunderne vendte efter få år tilbage til plakaterne, som butikken havde holdt fast i.

»Vi følger meget med i kunstudstillinger og folks interesser for mode og boligindretning og køber ind efter det,« siger Christian Skjærbæk Pedersen.

For eksempel har plakaten for tiden også tryk af kunstneren Michael Kviums portrætter, der var udstillet som »Fools« på kunstmuseet Aros.

Blandt de særligt eftertragtede plakater lige nu er et par stykker med danske møbler og en med tekster, hvor ordet »Smil«er fremtrædende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus

Sygeplejerskerne strejker: De første aflysninger er på vej til patienterne

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce