Annonce
Aarhus

Gang i corona-testningen: Derfor lod vi os teste

Nicolas Øland, 21 år, og Emil Bork, 22 år, er klar på at gå i selvisolation, hvis de testes positiv for corona. Foto: Ole Christensen
Alle voksne borgere får denne uge mulighed for selv at bestille tid til en COVID-19 test i de hvide testtelte i hele landet ifølge Sundheds- og Ældreministeriet.

AARHUS: Skal jeg lade mig teste? Skal jeg vente? Eller skal jeg lade helt være?

Det er de valg, vi skal træffe.

De seneste par måneder har der været masser at tage stilling til, og nu står vi foran endnu et valg: Skal vi lade os teste for Covid-19 eller ej.

Indtil nu har det krævet en henvisning fra lægen eller arbejdsgiveren, før man kunne bestille tid til en Covid-19-test. Men over de næste dage er systemet klar til, at personer uden symptomer selv kan bestille tid i testteltene, hvis man ønsker en test.

Tirsdag var testteltene over hele landet åbne for 18 - 25 årige, og tilstrømningen til testteltene ved Vejlby-Risskov Hallen var pæn, uden at der ligefrem var opløb på stedet.

21-årige Nicolas Øland, pilotstuderende, og hans kammerat, 22-årige Emil Bork, ingeniørstuderende, begge fra Risskov, mødte vi umiddelbart efter, at de var blevet testet.

- Da vi erfarede, at det var muligt at blive testet, meldte vi os til med det samme, forklarer de.

- Hvorfor?

- Jeg har en idé om, at en øget testning kan være med til at afdække det mørketal, der er. Jo flere, der bliver testet, jo mere overblik får vi allesammen, siger Nicolas Øland.

- Og jeg skal hjem og besøge min mor i weekenden. Det vil være rart at få visthed for, at jeg ikke kan smitte hende, siger Emil Bork.

Hvor mange testes for corona?

  • 4.500 unge mellem 18 og 25 år bestilte tid til test mandag
  • 25.000 var i kø på coronaprøve.dk mandag eftermiddag
  • 8.100 danskere blev mandag testet for corona ved testcentrene. Det er en stigning på 42 procent fra sidste mandag.
  • Testkapaciteten er nu på 42.000 om dagen og kommer op på 50.000. Derfor åbnes der også op for testning af alle voksne i løbet af ugen ifølge Sundheds- og Ældreministeriet.
  • Der vil blive reserveret særlig testkapacitet til udvalgte grupper. Det gælder blandt andet borgere med symptomer på coronavirus, frontpersonale i sundhedsvæsenet og personer, som har været i nær kontakt med smittede.
Annonce

Otte i køen

De to forklarer, at det kun tog et øjeblik at blive testet.

- Først stod vi i kø cirka fem minutter. Der stod vel otte i køen. Da det blev vores tur, fik vi en kort orientering om, hvad der skulle ske. Derefter blev vi podet med en vatpind i halsen. Det gik ret hurtigt, forklarer de.

Endnu har de ikke fået svaret.

- Hvad vil I gøre, hvis I bliver testet politive?

- Så er der kun ét at gøre: At gå i selvisolation og derefter meddele alle, vi har været tæt på, hvordan situationen er.

- Men det ville være lidt træls, siger Nicolas Øland.

- Ja, det ville være lort, tilføjer Emil Bork.

- Ville det være pinligt for jer at skulle fortælle, at I var smittede? Hvis nu resultatet bliver positivt.

- Nej, det synes jeg ikke. Det ville være noget andet, hvis det var en sexsygdom. Nej, det er ikke pinligt at få corona, siger de.

Annonce

Podepind i halsen

21-årige Thit-Marie Kjemtrup fra Risskov havde valgt at lade sig teste, fordi hun omgås folk i risikogruppen.

- Jeg går på Egmont Højskolen, hvor nogle af dem, som vi passer, er i risikogruppen. Så det giver en god tryghed at blive testet. Min mor er i øvrigt i risikogruppen.

- Hvad vil du gøre, hvis prøven viser sig at være positiv?

- Så vil jeg gå i to ugers selvisolation. Det har jeg ikke noget problem med. Jeg har savnet muligheden for at blive testet tidligere, da jeg jævnligt er i kontakt med flere fra risikogruppen.

Også 21-årige Rasmus Kunzendorf fra Aarhus Syd blev testet tirsdag.

- Det var lidt ubehageligt at blive testet. Jeg fik en podepind helt ned i halsen og fik den lidt galt i halsen, siger han.

Han har valgt at blive testet af hensyn til de mennesker, der er omkring ham.

- Jeg synes, folk burde lade sig teste helt generelt, selvom det selvfølgelig er en individuel beslutning. Jeg har savnet at kunne blive testet længe – omkring en måned eller to. Den ro, man kan få af testen, er vigtig, synes jeg, siger Rasmus Kunzendorf.

Nicolas Øland og Emil Bork vil testes af forskellige årsager: Nicolas Øland vil have mørketallet ned, mens Emil Bork vil besøge sin mor og være sikker på ikke at smitte hende. Foto: Ole Christensen
Annonce

Sådan bestiller man testen

Testen kan alle voksne i Danmark via Nem-ID bestille på hjemmesiden www.coronaprover.dk.

Har man symptomer på Covid-19, skal man ikke anvende hjemmesiden. I det tilfælde skal man fortsat henvende sig egen til læge for at blive henvist til test på sygehusene.

Sundheds- og Ældreministeriet lover, at der i løbet af ugen vil blive lukket op for cpr-numre for alle voksne danskere. Først er det de 18-25 årige. I de kommende dage udbredes muligheden til de øvrige voksne årgange.

På landsplan regner sundhedsmyndihederne med at kunne teste 50.000 personer om dagen.

21-årige Thit-Marie Kjemtrup omgås flere i risikogruppen, derfor får hun tryghed ved en test, forklarer hun. Foto: Luke Brown
Det er vigtigt at vise samfundssind og ikke smitte sine medmennesker, mener 21-årige Rasmus Kunzendorf. Derfor lod han sig mandag frivilligt teste for corona. Foto: Ole Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Søndagens coronatal: Stadig lavt smittetryk i Aarhus - men indlæggelserne stiger

Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

AGF For abonnenter

Mens AGF (på ny) leder efter en sportschef: Her er fem akutte opgaver, der skal løses

Sport

Sanel Kapidzic trækker stikket fra den professionelle karriere: Familien, kammeraterne og baglåret har sendt det tidligere AGF-talent til Jyllandsserien

Annonce