Annonce
Aarhus

Gang i de gamle

Kapelmester Ivar Sørensen har slået dørene op til de frivillige pianobarer, han holder i sit kitch-herreværelse i en baggård i Skolegade.

Ivar Sørensen har i årevis festet igennem i baggården i Skolegade 7B. Der har han sit koncertflygel, en række store lædersofaer, god plads og masser af sjove, gamle ting og kunst i et meget varieret udbud. Nu har han også en ny slags gæster. For onsdag slog han for første gang dørene op for en gruppe ældre fra Lokalcenter Skæring. De var inviteret til koncert.

Annonce

En gruppe frivillige kom trillende med de ældre i små busser, lagde et par ramper over de to trappetrin op til herreværelset og trillede rullestolene ind i murstensstuen, der ligner noget, som er indrettet i 1970'erne.

Resten af selskabet gik selv. Også en frisk herre, der lignede en vaks 70-årig, men viste sig at være 99 år.

Ivar Sørensen havde også inviteret to syngepiger, hvis alder er ukendt, men som kan huske gamle viser. Og dem er Ivar Sørensen begyndt at samle på. Så han fik damerne til at give et par numre af henholdsvis Piaf og Weel. Der var virkelig gang i dem, og gæsterne blev så grebet, at de sang med.

Det fik Ivar Sørensen til at forslå en fællessang, som gæsterne gerne måtte vælge. Han kan nemlig spille alt.

Det vidste Grete Holmegaard, for hun har for mange år siden hørt Ivar Sørensen spille og bedt ham spille det sværeste klassiske musik - og det kunne han. Grete Holmegaard er selv konservatorieuddannet klaverlærer. Hun sidder i dag i kørstol og har tabt talens brug. Men hendes mand fortalte historien og forklarede, at denne pianobar var en stor oplevelse for hende og at de helt sikkert kommer til den næste.

Også Ivar Sørensen morede sig. Han har taget initiativet til pianobaren, fordi han gerne vil holde sine musikalske talenter ved lige og synes, det er en skam, at herreværelset ofte står ubrugt hen.

»Jeg glemmer alt for hurtigt musikstykkerne og samspillet med andre. Jeg vil gerne sætte noget i gang og holde hovedet frisk med de udfordringer, det giver at spille til så mange forskellige mennesker som muligt,« siger kapelmesteren.

Han fortæller, at han er 71 og et halvt år gammel, men at det ikke kan stoppe ham. Han har stadig masser af energi.

»Der er mange gode solister, hvis hår har skiftet farve. De kan stadig og kender en kultur, der ikke må gå i glemmebogen. Derfor vil jeg gerne samle så mange som muligt og være med til at give de gamle viser og sange nyt liv,« uddyber Ivar Sørensen, som håber, at flere vil melde sig til at synge i pianobaren.

Ulla Bangsund er en af de mange frivillige denne eftermiddag, og hun synes, at det er et rigtigt godt arrangement. Hun har fundet chaufføreren og samlet de ældre, bagt kage og lavet kaffe.

»Jeg synes, det er hyggeligt. Jeg morer mig lige så godt som beboerne fra lokalcenteret,« fortæller den 70-årige kvinde, der er frivillig i alle mulige sammenhænge.

»Jeg er med til at lave havnerundfart, ture til Den Gamle By og Væksthuset. Jeg er også med til at lave månedsbladet Gnisten, at vaske skeletter og potteskår for Moesgård Museum og i sidste uge lod jeg mig neurologisk psykologisk teste på kommunehospitalet i forbindelse med et alzheimer-forsøg.

»Jeg synes, at det alt sammen er så spændende,« forsikrer Ulla Bangslund, der også er vinterbader, naturvandrer og motionist.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Favrskov

Terapihunde henter pris til Hammel

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus For abonnenter

Kursskifte i Aarhus: 2.300 beboere på plejehjem kan få mulighed for privat rengøring

Annonce