Annonce
Aarhus

Gangster-musikvideo er populær hos børn og unge: Vil også have masker på

En rå musikvideo fra Trillegården har skabt debat, da maskerede unge rapper om våben, narko og om at skyde andre. Foto: Shooter Gang - Mask På
Lokal rapgruppe har fået den opmærksomhed, de ønskede – og byens unge synes, ”det er sejt”. Universal Music har ingen kommentarer til videoens kontroversielle indhold.

AARHUS: En voldsom gangster-musikvideo fra Trillegården har sat debatten i gang.

For hvilke signaler er det, der bliver sendt til lokalområdet og byens unge, når en flok rappere gemt bag masker kører rundt i bydelen ved Trillegården med store biler, våben, masser af penge og synger, at ”alle heromkring vil være som El Chapo” med henvisning til den berømte narkobaron fra Mexico?

Shooter Gang har fået den opmærksom, de gerne ville, og mange unge synes, videoen er sej. Og de er påvirkelige.

Gennem UngiAarhus VEST kan unge med passion for rap-musik blive medlem af Rap Akademiet – der intet har med hverken Shooter Gang eller musikvideoen at gøre. Men også her er man opmærksom på dens eksistens.

- ”Mask På”-videoen er populær blandt nogle af de unge på grund af dens grænseoverskridende og kontroversielle indhold – blandt andet også hos nogle af de unge medlemmer vi har i Rap Akademiet. For eksempel havde et par af vores medlemmer et ønske om at bære masker til deres optræden til et børne- og ungearrangement sidste fredag inspireret af Mask På-videoen. Det ønske blev selvfølgelig ikke imødekommet af rap-underviserne, siger Rasmus Brandt Lauridsen, der er Vice Fritids- og Ungdomsskoleleder hos UngiAarhus VEST

Han fortæller, at deres rap-undervisere bruger videoen i undervisningen.

- Videoen har givet anledning til, at vores undervisere bruger den som et eksempel, når de taler med vores medlemmer om, hvad der er acceptabelt – og hvad der ikke er acceptabelt – når de laver musik og optræder under Rap Akademiets faner. Den pågældende video er selvfølgelig et eksempel på, hvad der absolut ikke er acceptabelt hos os. Desuden taler vi med de unge om, hvad sådan en video kan have af konsekvenser for de medvirkende i forhold til straffeloven – og hvilke signaler man sender til sin omverden herunder sin egen familie, lokalområde, børn og unge, når man vælger at kommunikere på den måde, siger Rasmus Brandt Lauridsen.

Annonce

Shooter Gang - Mask På

Rapgruppen Shooter Gang har udgivet musikvideoen ”Mask På” med Universal Music Denmark i ryggen.

I den kontroversielle musikvideo fra Trillegården hylder maskerede unge en kriminel levevej, skydevåben og narko.

Videoen har været debateret på sociale medier, da den har skabt utryghed hos børn og voksne i området.

Århus Stiftstidende skrev om musikvideoen i går.

Holdningerne er delte. Skal den ties ihjel. Eller ses og debateres.

Østjyllands Politi er bekendt med videoen og mener, at den sender et overdrevet og forvrænget signal om en forråelse af nærmiljøet i boligområderne, som politiet ikke kan genkende.

Ingen kommentarer

Århus Stiftstidende har stillet følgende spørgsmål til Universal Music Denmark, som har skrevet kontrakt med Shooter Gang.

  • Århus Stiftstidende vil gerne vide, hvilke tanker Universal Music har gjort sig, inden I sender en musikvideo på gaden, der sender så kontroversielle signaler til lokalområdet samt unge i hele byen?
  • Har det været med i Universals overvejelser, at der i foråret og sommeren har været en bandekonflikt i området mellem Trillegårdsgruppen og Kalmargadegruppen med visitationszone til følge?

- Vi har ikke så meget at sige til det. De styrer selv det visuelle univers, så vi har ikke rigtigt nogen kommentarer på den front, lyder det fra Tobias Lehmann, der er product manager i Universal Music Denmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop barnepigestaten

Hæv prisen på cigaretter, forbyd rygning på gymnasier osv. Ja, hetzen vil ingen ende tage mod rygere. Nu vil Aarhus Kommune tage næste skridt – nemlig at forbyde rygning på offentlige steder. Jeg tror, alle kan blive enige om, at rygning er usundt. Men selvom vi som samfund har en bred konsensus om, at rygning ikke er godt, og vi skal forhindre unge i at ryge, så mener jeg ikke, statens og heriblandt Aarhus Kommunes tiltag for at mindske rygning er rigtige. Efter sommerferien lancerede den nye socialdemokratiske regering, at man vil sætte cigaretpriserne op med fem-ti kroner. Størstedelen af Folketingets partier mener, at prisen skal sættes yderligere op. Jeg har den grundlæggende holdning, at når man er over 18 år, så er man selv herre over, om man ryger eller ej. Det er ikke statens opgave at fortælle, hvorvidt det er okay at ryge eller ej. Derudover vil man med regeringens forslag ramme de svageste i samfundet. Folk, der har en bedre indkomst end gennemsnittet, bliver ikke ramt, da de har pengene til at forsætte. Men de borgere i samfundet, der hverken har penge til at ryge, hvis prisen bliver sat op, eller har overskuddet til at stoppe, vil blive ramt. Staten skal ikke ramme de svageste på pengepungen, men derimod hjælpe folk til at stoppe med rygestopskursus. Omkring 62 procent af rygerne vil gerne stoppe med at ryge, lad os give de mennesker nogle redskaber til at stoppe med at ryge. Hvis folk derimod er under 18 år, så mener jeg, at man skal sætte meget mere ind for at fortælle unge mennesker, at rygning er usundt, for at få begrænset muligheden for, at unge under 18 år i første omgang får adgang til tobak. Aarhus Kommune vil nu vedtage, at man ikke må ryge ude på bestemte offentlige steder. Rent basalt mener jeg ikke, at områder udenfor kan være røgfrie, da det er under åben himmel. Dette betyder dog ikke, at jeg ikke har den fulde forståelse for, at det kan være til gene for ikke-rygere, at de bliver tvunget til blive passivrygere, når de færdes på offentlige grunde. Aarhus Kommune skal ikke begynde at påtage sig barnepigerollen og bestemme, hvor man må ryge, og hvor man ikke må. Men jeg mener, at det vil være helt på sin plads, at man opfordrer folk til ikke at ryge på offentlige grunde. På den måde undgår man at køre videre på den uendelige hetz mod rygere, men skaber samtidig plads til ikke-rygere.

Annonce