Annonce
Aarhus

Gartner-elever fra Beder vil være europamestre

Træningen til EM er foregået i denne hal på JUC i Beder. Vejlederne Peder Glud (til venstre) og Thomas Elleriis-Jørgensen er spændte før kampen i Budapest. I baggrunden skolens to landsholdsdeltagere, Peter Levin og Jesper Frederiksen. Foto: JUC 

Danmark er stærkt repræsenteret ved EuroSkills i Budapest i Ungarn, også med en receptionist fra Aarhus.

AARHUS: To gartnerelever fra jordbrugsskolen i Beder vil forsøge at blive europamestre. Tidligere på året blev de Danmarks bedste.

De to er Jesper Frederiksen, 20 år, og Peter Levin, 22 år, der begge er elever på JUC, Jordbrugets UddannelsesCenter i Aarhus.

Konkurrencen foregår i Budapest i Ungarn i næste uge.

De får støtte af uddannelsesleder Peder Glud og Thomas Elleriis-Jørgensen, faglærer og ikke mindst træner for de to unge anlægsgartnere, der skal kæmpe om EM-medaljer til Danmark i EuroSkills 2018, Europamesterskaberne for unge håndværkere. De to lærere kører i bil, og den er læsset med skovle og andet værktøj til konkurrencen.

De to unge anlægsgartnere Jesper Frederiksen og Peter Levin, som tidligere på året vandt DM i Skills, er en del af SkillsDenmarks landshold til EM, hvor 450 unge fra 26 nationer skal dyste i en lang række håndværksfag. I anlægsgartnernes konkurrence stiller 12 nationer op.

Annonce

EuroSkills

EuroSkills foregår 25.-29. september i Budapest. Cirka 450 unge håndværkere fra 26 europæiske lande vil konkurrere inden for 42 forskellige fag/erhvervsuddannelser.

Arrangørerne venter flere end 100.000 gæster i tre konkurrencedage.

Det danske hold består af 12 unge, der med support fra en erfaren teamleder og tidligere Skills-verdensmester, stiller op i følgende fag: Flisemurer (fra Aalborg), murer (Herning), møbelsnedker (København), bygningssnedker (København), gulvlægger (Silkeborg/Viborg), anlægsgartnere - to deltagere (Horsens og Odense), landbrugsmaskinmekaniker (Thy), receptionist (Aarhus/Aalborg), bager (Herning), bygningsstruktør - to deltagere (Vejen/Rødekro).

10 danske dommere indgår i de teams, der vurderer deltagerne. Cirka 200 danske gæster kommer til Budapest. Det er familie til deltagerne og repræsentanter fra de virksomheder og brancher, som har deltagere i EuroSkills.

SkillsDenmark er en nonprofit-organisation støttet af Undervisningsministeriet, arbejdsmarkedets parter, faglige udvalg, erhvervsskoler, fonde og virksomheder. Formålet er at fremme det gode håndværk og fokus på erhvervsuddannelserne gennem konkurrencerne DM i Skills, EuroSkills og WorldSkills.

Peter Levin (til venstre) og Jesper Frederiksen træner til konkurrencen. Foto: JUC

- Det bliver en stor udfordring for drengene, siger Thomas Elleriis-Jørgensen i en pressemeddelelse.

Han er selv udlært anlægsgartner fra JUC og underviser nu på uddannelsen, hovedsageligt elever i grundforløbet i fagene anlægsteknik og plantekundskab.

- De skal holde tungen lige i munden. Vi ved fra DM i Skills, at når konkurrencen går i gang, lukker de sig inde i en glasboble og er svære at få kontakt med. Men de ved, hvad de ska. Også i 2017 løb to af skolens elever med DM, siger Thomas Elleriis-Jørgensen.

Konkurrenceopgaven skal løses på 18 timer og går ud på at levere et smukt haveanlæg. Tegningerne afsløres først dagen før starten onsdag. Kun materialerne kender deltagerne inden.

Nicoline Rohmann Håkansson fra Aarhus deltager i konkurrencen om at være bedste receptionist. Pr-foto

Behov for flere

EuroSkills foregår hvert andet år. I Gøteborg i 2016 vandt to unge fynboer bronze til Danmark for anlægsgartnerne. Denne gang er to landsdele repræsenteret. Jesper Frederiksen kommer fra Odense og Peter Levin fra Horsens.

JUC uddanner cirka 100 anlægsgartnere hvert år. Faget har fremgang i søgning - også som følge af en række populære haveprogrammer på tv - men efterspørgslen i branchen er langt fra mættet.

Også den 22-årige elev som receptionist, Nicoline Rohmann Håkansson fra Aarhus, repræsenterer Danmark i Budapest. Hun arbejder på hotel Comwell Aarhus og går på Techcollege i Aalborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce