Annonce
Aarhus

Gartner-elever fra Beder vil være europamestre

Træningen til EM er foregået i denne hal på JUC i Beder. Vejlederne Peder Glud (til venstre) og Thomas Elleriis-Jørgensen er spændte før kampen i Budapest. I baggrunden skolens to landsholdsdeltagere, Peter Levin og Jesper Frederiksen. Foto: JUC 

Danmark er stærkt repræsenteret ved EuroSkills i Budapest i Ungarn, også med en receptionist fra Aarhus.

Annonce

AARHUS: To gartnerelever fra jordbrugsskolen i Beder vil forsøge at blive europamestre. Tidligere på året blev de Danmarks bedste.

De to er Jesper Frederiksen, 20 år, og Peter Levin, 22 år, der begge er elever på JUC, Jordbrugets UddannelsesCenter i Aarhus.

Konkurrencen foregår i Budapest i Ungarn i næste uge.

De får støtte af uddannelsesleder Peder Glud og Thomas Elleriis-Jørgensen, faglærer og ikke mindst træner for de to unge anlægsgartnere, der skal kæmpe om EM-medaljer til Danmark i EuroSkills 2018, Europamesterskaberne for unge håndværkere. De to lærere kører i bil, og den er læsset med skovle og andet værktøj til konkurrencen.

De to unge anlægsgartnere Jesper Frederiksen og Peter Levin, som tidligere på året vandt DM i Skills, er en del af SkillsDenmarks landshold til EM, hvor 450 unge fra 26 nationer skal dyste i en lang række håndværksfag. I anlægsgartnernes konkurrence stiller 12 nationer op.

EuroSkills

EuroSkills foregår 25.-29. september i Budapest. Cirka 450 unge håndværkere fra 26 europæiske lande vil konkurrere inden for 42 forskellige fag/erhvervsuddannelser.

Arrangørerne venter flere end 100.000 gæster i tre konkurrencedage.

Det danske hold består af 12 unge, der med support fra en erfaren teamleder og tidligere Skills-verdensmester, stiller op i følgende fag: Flisemurer (fra Aalborg), murer (Herning), møbelsnedker (København), bygningssnedker (København), gulvlægger (Silkeborg/Viborg), anlægsgartnere - to deltagere (Horsens og Odense), landbrugsmaskinmekaniker (Thy), receptionist (Aarhus/Aalborg), bager (Herning), bygningsstruktør - to deltagere (Vejen/Rødekro).

10 danske dommere indgår i de teams, der vurderer deltagerne. Cirka 200 danske gæster kommer til Budapest. Det er familie til deltagerne og repræsentanter fra de virksomheder og brancher, som har deltagere i EuroSkills.

SkillsDenmark er en nonprofit-organisation støttet af Undervisningsministeriet, arbejdsmarkedets parter, faglige udvalg, erhvervsskoler, fonde og virksomheder. Formålet er at fremme det gode håndværk og fokus på erhvervsuddannelserne gennem konkurrencerne DM i Skills, EuroSkills og WorldSkills.

Peter Levin (til venstre) og Jesper Frederiksen træner til konkurrencen. Foto: JUC

- Det bliver en stor udfordring for drengene, siger Thomas Elleriis-Jørgensen i en pressemeddelelse.

Han er selv udlært anlægsgartner fra JUC og underviser nu på uddannelsen, hovedsageligt elever i grundforløbet i fagene anlægsteknik og plantekundskab.

- De skal holde tungen lige i munden. Vi ved fra DM i Skills, at når konkurrencen går i gang, lukker de sig inde i en glasboble og er svære at få kontakt med. Men de ved, hvad de ska. Også i 2017 løb to af skolens elever med DM, siger Thomas Elleriis-Jørgensen.

Konkurrenceopgaven skal løses på 18 timer og går ud på at levere et smukt haveanlæg. Tegningerne afsløres først dagen før starten onsdag. Kun materialerne kender deltagerne inden.

Nicoline Rohmann Håkansson fra Aarhus deltager i konkurrencen om at være bedste receptionist. Pr-foto
Annonce

Behov for flere

EuroSkills foregår hvert andet år. I Gøteborg i 2016 vandt to unge fynboer bronze til Danmark for anlægsgartnerne. Denne gang er to landsdele repræsenteret. Jesper Frederiksen kommer fra Odense og Peter Levin fra Horsens.

JUC uddanner cirka 100 anlægsgartnere hvert år. Faget har fremgang i søgning - også som følge af en række populære haveprogrammer på tv - men efterspørgslen i branchen er langt fra mættet.

Også den 22-årige elev som receptionist, Nicoline Rohmann Håkansson fra Aarhus, repræsenterer Danmark i Budapest. Hun arbejder på hotel Comwell Aarhus og går på Techcollege i Aalborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaen har stadig godt fat i Aarhus: Ny stor stigning i antal smittede

Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce