Annonce
Aarhus

Gartner-elever fra Beder vil være europamestre

Træningen til EM er foregået i denne hal på JUC i Beder. Vejlederne Peder Glud (til venstre) og Thomas Elleriis-Jørgensen er spændte før kampen i Budapest. I baggrunden skolens to landsholdsdeltagere, Peter Levin og Jesper Frederiksen. Foto: JUC 

Danmark er stærkt repræsenteret ved EuroSkills i Budapest i Ungarn, også med en receptionist fra Aarhus.

AARHUS: To gartnerelever fra jordbrugsskolen i Beder vil forsøge at blive europamestre. Tidligere på året blev de Danmarks bedste.

De to er Jesper Frederiksen, 20 år, og Peter Levin, 22 år, der begge er elever på JUC, Jordbrugets UddannelsesCenter i Aarhus.

Konkurrencen foregår i Budapest i Ungarn i næste uge.

De får støtte af uddannelsesleder Peder Glud og Thomas Elleriis-Jørgensen, faglærer og ikke mindst træner for de to unge anlægsgartnere, der skal kæmpe om EM-medaljer til Danmark i EuroSkills 2018, Europamesterskaberne for unge håndværkere. De to lærere kører i bil, og den er læsset med skovle og andet værktøj til konkurrencen.

De to unge anlægsgartnere Jesper Frederiksen og Peter Levin, som tidligere på året vandt DM i Skills, er en del af SkillsDenmarks landshold til EM, hvor 450 unge fra 26 nationer skal dyste i en lang række håndværksfag. I anlægsgartnernes konkurrence stiller 12 nationer op.

Annonce

EuroSkills

EuroSkills foregår 25.-29. september i Budapest. Cirka 450 unge håndværkere fra 26 europæiske lande vil konkurrere inden for 42 forskellige fag/erhvervsuddannelser.

Arrangørerne venter flere end 100.000 gæster i tre konkurrencedage.

Det danske hold består af 12 unge, der med support fra en erfaren teamleder og tidligere Skills-verdensmester, stiller op i følgende fag: Flisemurer (fra Aalborg), murer (Herning), møbelsnedker (København), bygningssnedker (København), gulvlægger (Silkeborg/Viborg), anlægsgartnere - to deltagere (Horsens og Odense), landbrugsmaskinmekaniker (Thy), receptionist (Aarhus/Aalborg), bager (Herning), bygningsstruktør - to deltagere (Vejen/Rødekro).

10 danske dommere indgår i de teams, der vurderer deltagerne. Cirka 200 danske gæster kommer til Budapest. Det er familie til deltagerne og repræsentanter fra de virksomheder og brancher, som har deltagere i EuroSkills.

SkillsDenmark er en nonprofit-organisation støttet af Undervisningsministeriet, arbejdsmarkedets parter, faglige udvalg, erhvervsskoler, fonde og virksomheder. Formålet er at fremme det gode håndværk og fokus på erhvervsuddannelserne gennem konkurrencerne DM i Skills, EuroSkills og WorldSkills.

Peter Levin (til venstre) og Jesper Frederiksen træner til konkurrencen. Foto: JUC

- Det bliver en stor udfordring for drengene, siger Thomas Elleriis-Jørgensen i en pressemeddelelse.

Han er selv udlært anlægsgartner fra JUC og underviser nu på uddannelsen, hovedsageligt elever i grundforløbet i fagene anlægsteknik og plantekundskab.

- De skal holde tungen lige i munden. Vi ved fra DM i Skills, at når konkurrencen går i gang, lukker de sig inde i en glasboble og er svære at få kontakt med. Men de ved, hvad de ska. Også i 2017 løb to af skolens elever med DM, siger Thomas Elleriis-Jørgensen.

Konkurrenceopgaven skal løses på 18 timer og går ud på at levere et smukt haveanlæg. Tegningerne afsløres først dagen før starten onsdag. Kun materialerne kender deltagerne inden.

Nicoline Rohmann Håkansson fra Aarhus deltager i konkurrencen om at være bedste receptionist. Pr-foto

Behov for flere

EuroSkills foregår hvert andet år. I Gøteborg i 2016 vandt to unge fynboer bronze til Danmark for anlægsgartnerne. Denne gang er to landsdele repræsenteret. Jesper Frederiksen kommer fra Odense og Peter Levin fra Horsens.

JUC uddanner cirka 100 anlægsgartnere hvert år. Faget har fremgang i søgning - også som følge af en række populære haveprogrammer på tv - men efterspørgslen i branchen er langt fra mættet.

Også den 22-årige elev som receptionist, Nicoline Rohmann Håkansson fra Aarhus, repræsenterer Danmark i Budapest. Hun arbejder på hotel Comwell Aarhus og går på Techcollege i Aalborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce