Annonce
Aarhus

Gellerup har fået sin egen regnbue: Lyser op, når mørket falder på

Aarhus får endnu en regnbue. Foto: Helle Hansen/voresbrabrand.dk

Aarhus er ved at udvikle sig til regnbuernes by. Nu har Gellerup fået sin egen.

AARHUS: Aarhus er blandt andet kendt for regnbuen, der i al slags vejr kan ses hævet over Aros. Nu får den vestlige del af Aarhus - nemlig Gellerup - sin helt egen lille regnbue.

Og ligesom regnbuen over Aros er regnbuen over Gudrunsvej hverken afhængig af vanddråber eller solskin. Snarere tværtimod. Gellerups nye regnbue bliver først synlig, når solen er væk.

For når solen går ned, så står regnbuen fremover op over Gudrunsvej. Eller mere præcist, så kommer regnbuelyset til at glide hen over og igennem gitteret på gangbroen ved City Vest, når mørket falder på. Broen vil derfor ikke længere opleves mørk og utryg, skriver voresbrabrand.dk.

Lysinstallationen blevet hængt op i løbet af den forgangne uge.

- Kunstinstallationen består af syv spots, som kaster farver imod broens gittervæg. Farverne skifter flydende imellem rød, orange, gul, grøn, blå og lilla stråler på broen, som lyser op både udvendig og inden i broen, fortæller lyskunstneren Karoline H. Larsen til voresbrabrand.dk.

Annonce

Bro med omstridt historie

Inspirationen til Gudrunsvejs regnbue er kommet via samtaler med lokale beboere.

Center for Byens Anvendelse og Billedkunstudvalget i Aarhus Kommune udpegede Karoline H. Larsen til at opgaven med at gøre broen mere tryg med lyskunst i forbindelse med Kulturhovedstad 2017's lysinstallationsprojekt "Lys over Aarhus".

Broen over Gudrunsvej har levet et noget omstridt liv. Før den blev overdækket i 2003 blev den ind i mellem brugt af hærværksmænd, der fra broen kastede sten efter blandt andet busser.

Selv om der også i sidste måned var ros fra landets statsminister til Gellerup, er der stadig brug for mere tryghed i området. Det skal regnbuen blandt andet hjælpe til med.

Den officielle indvielse af kunstværket finder sted senere hen på sommeren, men allerede nu lyser den, når det bliver mørkt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce