Annonce
Aarhus

Gemt græsplæne omdannes i Risskov: Rund restaurant og tøjbutik i tre etager på vej

Foto: Grunden er købt, tegningerne tegnet og finansieringen på plads. Efter planen kan man sidde i den runde bygning af kobber og hårdt træ og drikke sin spumante, iført sine nye bukser engang til efteråret 2019. Visualisering: Gandrup, Krabbe og Vang

Nordre Strandvej i Risskov er under forandring til en rigtig handelsgade, hvis udgangspunkt markeres med en ny "Café Jorden Rundt" og en ny herretøjsbutik i tre etager.

RISSKOV: Det handler om at se det, de andre ikke lige kan få øje på. Bag busstoppestedet i krydset Nordre Strandvej - Vestre Strandalle gemmer der sig en lille trekantet græsplæne, der mestendels benyttes som hundetoilet og affaldsplads for det, bydelens ungdom ikke lige orker at smide i skraldespanden.

På denne lille undselige kommunale plads har Martin Busk fra Bricks Ejendomme fundet plads til en lille rund perle.

- Vi bygger en "café Jorden Rundt", lige som den, der ligger i Charlottenlund, men med et italiensk inspireret indhold, fortæller Martin Busk.

Når det kan lade sig gøre, er det fordi Louise Busk fra Butikskompagniet havde naboejendommen til salg.

- Vi har lagt de to matrikler sammen til en, ellers var der ikke plads. Det bliver det nye centrum i Risskov. Det er her, man kommer fra og til bydelen, og her folk samles. Der er et enormt potentiale i Risskov, hvor der er stor efterspørgsel efter erhvervslejemål, siger Louise Busk.

Annonce

Bygningen har en venlig geometrisk form, der samler og byder velkommen fra alle vinkler. Det passer godt til placeringen centralt i Risskov.

Jens Vang

Italienske delikatesser

I den ene ende af den nye runde bygning finder man Grappa Deli, som den, der i dag holder til i Sct. Clemens Stræde.

- Her kan man hente sin frokost, aftensmad eller råvarerne til selv at lave den, fortæller Uffe Jakobsen, indehaver af Grappa.

Trykker man næsen mod ruden, kan man følge arbejdet i deliens pastaværksted. Vil man sidde ned, er det inde i selve den runde bygning, det foregår.

- I Risskov laver vi en lidt mere uformel Grappa med antipasti, pasta, pizza og dolce - desserter. De tunge ting - hovedretterne, skal man ind på Grappa på Åboulevarden for at få. Men mon ikke vores gæster med jævne mellemrum vil kunne komme forbi til en porchetta, som har kørt på rotisserien, siger han.

Man kan også nøjes med at sætte sig i baren og nyde et glas vin. Der bliver plads til mellem 40 og 50 personer. Eller tage vinen med ud på terrassen, når solen skinner over Risskov.

Risskovs nye centrum

Martin Busk er en driftig mand. Forleden skrev vi om hans planer om et nyt forsamlingshus i Risskov, der tænkes placeret oven på Bellevuehallens parkeringsplads skråt over for den nye runde café.

Martin Busk er også manden bag Lagkagehuset på Nordre Strandvej, som arkitekterne Gandrup, Krabbe og Vang forvandlede fra en gammeldags købmandsbutik til en moderne café/bager hvor "man" mødes, hvis man bor i Risskov.

- Se på hvor mange barnevogne, der står der uden for Lagkagehuset om formiddagen. Folk der bor i Risskov, støtter op om bydelen, og vil gerne lægge pengene lokalt, siger Louise Busk.

Det er også Gandrup, Krabbe og Vang, der har tegnet den nye bygning. Den klassiske to etagers villa, der i dag rummer sko- og tøjbutikken Ottoline, bevares.

- Den nye bygning og det eksisterende hus er tænkt som et samlet koncept, hvor den kendte arkitektur på Nordre Strandvej får et led mere på, fortæller arkitekt Jens Vang.

Den runde bygning danner på en gang centrum og indgang til bydelen Risskov.

- Bygningen har en venlig geometrisk form, der samler og byder velkommen fra alle vinkler. Det passer godt til placeringen centralt i Risskov, siger han.

Lige det der mangler

Nordre Strandvej er inde i en rivende udvikling med flere og flere nye butikker.

- Vi er i gang med at finde ud af, hvad Nordre Strandvej kan bære, rent arkitektonisk, fortæller Jens Vang.

Kigger man nøje på visualiseringen, afslører et par herrebenklæder i vinduet, at der er en ny herretøjsbutik på vej. Det betyder, også at Ottoline lukker efter 15 år i Risskov.

- Det er med vemod, vi forlader Risskov, og vi håber mange af vores kunder vil finde vej til Volden 4, hvor vi videreføre Ottoline i samme ånd. Samtidig er vi glade over, at huset bevares som forretning, fortæller Charlotte Munkholm, der ejer Ottoline sammen med sin mand Christian Munkholm.

Det hvide hus har tidligere rummet såvel frisørsalon, papirvarehandel, ejendomsmægler og et skrædderi. Sådan et kommer der igen. Martin Busk vil have et herretøjs-hus i tre etager med et skrædderi øverst, så man kan få passet jakker og bukser til, så let som muligt.

- Vi bygger det, der mangler. Jo flere tilbud der er, jo flere kunder kommer der, som ikke gider køre helt ind til byen. Så det bliver mere og mere attraktiv at komme og besøge Risskov, siger Martin Busk.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce