x
Annonce
Byudvikling

Genbrug af stadiontribuner: Idéskitse foreslår nedgravet atletikstadion, multiarena og stadion med plads til 20.000

Sådan ser det første forslag til en nyindreting af området omkring stadion og væddeløbsbanen - Kongelunden - ud. Med blandt andet en gennemgående rambla, et nedgravet atletikstadion og en multiarena, hvor cykelbanen ligger i dag. Illustration: Friis & Moltke
Arkitekt og byudvikler præsenterer fælles idé-skitse for indretningen af Kongelunden med plads til nyt stadion, væddeløbsbane, multiarena, tennishal, atletikstadion og nyt svømmestadion.

AARHUS: En stor multihal til cykelsport, håndbold og atletik, en tennishal, et nyt stadion, et nedgravet atletikstadion i væddeløbsbanens midte, et nyt svømmestadion – og det hele bundet sammen af en rambla.

Sådan lyder nogle af elementerne i den første idéskitse til Kongelunden, der er dukket frem, efter at Salling Fondene og Henrik Lind i starten af december bekendtgjorde, at de vil skyde i alt 500 mio. kr. ind i et nyt stadion under forudsætning af, at kommunen kan lave en løsning for hele området – kaldet Kongelunden. En løsning, der tilgodeser alle nuværende brugere af området.

Idé-skitsen kommer fra arkitekt Mikkel Wienberg Mortensen, Friis og Moltke Architects, og Mette Bruun, Bruunsbo Byudvikling. Med skitsen håber de at kunne inspirere den videre proces i arbejdet med udviklingen af Kongelunden, skriver de i en pressemeddelelse, der ledsager idé-skitsen.

- Vi forsøger at komme med et bud på, at alles ønskesedler tilgodeses, hedder det i pressemeddelelsen.

De to idé-magere gør opmærksom på, at de ikke har været i dialog med de forskellige interessenter i området, men blot har udarbejdet idé-skitsen efter at have fulgt debatten om området gennem det seneste års tid.

Annonce
Sådan kan Aarhus Stadion blive et rigtigt stadion - uden løbebane. I forslaget genbruges store dele af de eksisterende tribuner. Illustration: Friis & Moltke

Nyt lukket stadion

Centralt i forslaget er naturligvis et nyt stadion – uden løbebane, som en lukket arena og med plads til omkring 20.000 tilskuere.

Forslaget går på at bygge en ny nordtribune i sammenhæng med søjlehallen, mens de øvrige tribuner i et eller andet omfang genbruges. Øst og vest-tribunerne rykkes tættere på banen, mens byggeriet af ny nordtribune betyder, at banen bliver flyttet syv meter tættere på sydtribunen.

I skitsen for Kongelunden indgår også, at der bliver bygget en stor multiarena, hvor cykelbanen ligger i dag. Arenaen skal kunne bruges til blandt andet cykelsport, atletik og håndbold.

Foran den nuværende Arena, der bevares, vil de to idémagere lægge en tennishal – mens tennisbanerne forbliver, hvor de er i dag.

Væddeløbsbane og atletikstadion

Det samme gør væddeløbsbanen, der dog i sit indre kommer til også at rumme et nedgravet atletikstadion.

Syd for væddeløbsbanen operere de to forslagsstillere med, at der kan bygges en svømme- og vandarena, som også kan blive et nyt svømmestadion som erstatning for det eksisterende på Ingerslevs Boulevard.

Centralt i skitsen er en forbindelse – en rambla - gennem hele området stort set fra Carl Nielsens Vej til pladsen foran stadion.

Salling Fondene og Henrik Lind har lagt i alt en halv mia. kr. på bordet til et nyt stadion som del af en samlet plan for Kongelunden. Sådan kan den lukkede arena uden løbebane komme til at se ud.Illustration: Friis & Moltke

Stort skridt på kort tid

I præsentationen af idé-skitsen skriver Mikkel Wienberg Mortensen og Mette Bruun:

”Rom blev ikke bygget på én dag og det samme vil heller ikke kunne forventes at ske i dette smukke område, men med en respekt for potentielle midler og donationer og det muliges kunst, vil man kunne komme langt. På kort tid. Og samtidig have skabt grundlaget for fremtiden i form af en helhedsplan for at videreudvikle området ad åre og dermed opfylde alles ønsker uden at gå på kompromis med naturen og de smukke grønne, historisk kulturelle og bevaringsværdige områder."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Så bliver det ikke billigere: Værtshus lokker med tre liter øl for en tyver

CORONAVIRUS

Live: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Aarhus

Golfspillere svinger igen køllen trods coronakrisen: Masser af spillere mødes på greenen

Annonce