Annonce
Østjylland

Genbrug skal indgå i byfornyelse i Mørke

Materialer fra nedrevne huse vil blive genbrugt. Minister er vild med idéen, som får knap tre millioner kroner i støtte.

Genbrug. Det er afsæt for en ny knopskydning på en længe forberedt modernisering og renovering af Mørkes hovedgade og centrale byrum. Idéen er så god, at Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter giver 2,9 millioner kroner til projektet.

»Det handler om at genbruge byen i den kommende forandringsproces. Konkret kan det betyde, at materialer fra en nedrevet bygning bruges til at etablere andre bygninger eller ting i byrummet,« siger formand Kirstine Bille (SF) fra kommunens udvalg for plan, udvikling og kultur.

I flere år har Syddjurs Kommune forberedt en byfornyelse i Mørke. Der blev i juni 2014 nedsat arbejdsgrupper, som har fokus på fem indsatsområder: Hovedgaden, stationen, Byparken, et kulturhus samt sport og bevægelse.

Annonce

I efteråret 2014 søgte Syddjurs Kommune penge fra en statslig pulje med navnet »Butiksgader og Bymidter under pres« ved Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Nu har ministeriet fordelt 30 millioner kroner fra puljen, og initiativet omkring genbrug i Mørke et af de syv udvalgte forsøgsprojekter.

Ideen bag er såkaldt cirkulær økonomi, som kombinerer genanvendelse og fællesskab mellem borgerne.

»Ved at genoplive bymidterne, kan vi være med til at udvikle og fastholde bosætningen især i de små og mellemstore byer. Det er vigtigt, fordi erhvervsudviklingen er afhængig af, at der også er attraktive steder at bo for dem, der skal arbejde i området,« siger minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S).

Aktuelt har arbejdsgrupperne en række initiativer klar. I byparken arbejdes der med etablering af en tarzanbane, en legeplads, et overdækket uderum/pavillon samt fældning af træer.

Ved stationsområdet sker der en tæt koordinering med letbaneprojektet og et nyt dispositionsforslag fra letbanefolkene er udarbejdet i samråd med arbejdsgruppen.

Der arbejdes med etablering af midlertidige byrum, da etableringen af stationsområdet tidligst tager form i 2015 eller 2016.

Gruppen for Bevægelse og Leg arbejder med markerede løberuter, skiltning, belysning med videre og med en multibane, som placeres ved idrætshallen. Kulturhusgruppen har en idé om at opføre en mindre bygning/pavillon. Den gruppe har hentet inspiration fra studiebesøg.

»Vi glæder os allerede meget over at det kommende byfornyelsesprojekt går i gang her i det nye år. De ekstra penge til hovedgaden gør kun glæden endnu større. Ud over at pengene vil hjælpe med at give os en flottere hovedgade, er det nogle spændende tanker og ideer som ligger bag. Jeg glæder mig til, at vi sammen i Mørke kan være med til at løfte byen,« siger Kasper Urth, formand for Mørke Distriktsråd.

Syddjurs Byråd havde allerede før den nye bevilling fra ministeriet øremærket 5,5 millioner kroner til indsatsen i Mørke.

»Det er et virkeligt spændende projekt som vil give os nye erfaringer med genanvendelse og samarbejde med aktive borgere, og en flottere hovedgade,« understreger Kirstine Bille.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Analyse: Armlægningen om næste års milliardbudget er knap begyndt og borgmesteren har allerede kastreret hele byrådet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ude af drift: Pornoautomat er en fed forretning for Den Gamle By

AGF For abonnenter

Bagkanten: Drop nu det skuespil, Thorsteinsson. Der er andre og langt bedre måder at hjælpe AGF til succes på

Debat

Radikalt byrådsmedlem skælder ud på sine kolleger: Hvorfor tager I ikke århusborgerne alvorligt?

Sport

Aarhus United rystede posen mod landets bedste, men kunne til syvende og sidste ikke følge med

Debat

Godt forslag til Simsek: Sænk hastigheden i Aarhus - så sænker du også støjen

AGF For abonnenter

Følg mig, drenge - spillet halter, men AGF er endelig stemplet ind i denne sæson

Østjylland

Børn skal kun møde uddannede voksne i børnehaver og vuggestuer: Nu bliver medhjælpere uddannet til assistenter

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Kridthøj Torvet er komplet: Familie-imperium åbner slagterbutik

Danmark

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Aarhus

Er du klar til at flashe fodboldtrøjen for kræftramte børn? Superligaspillere tyvstartede på sygehuset

Aarhus For abonnenter

Har brandskole forgiftet omgivelserne? Kød fra kvæg på mark i Aarhus skal undersøges for ekstremt giftigt stof

Erhverv

Salg i sex-legetøj: Aarhus-virksomhed modtager international pris

Annonce