Annonce
Aarhus

Genbrugets fader fik sin egen plads i Aarhus

Herluf og Ruth Andersen skabte selve ideen og egenhændigt 120 af Folkekirkens Nødhjælps Genbrugsbutikker. Pastoren fra Christianskirken var samtidig et ikon i sin menighed, hvor han stod for fornyelse. Foto: Axel Schütt

Præst Herluf Andersen, der i sin Volvo 210 skabte Folkekirkens Nødhjælps 120 genbrugsbutikker, hædret med Herluf Andersens Plads i Aarhus Nord. En kvart milliard kroner er samlet sammen til fattige.

En af de mest fremsynede mænd i Aarhus har fået sin egen plads: Herluf Andersens Plads, der meget passende ligger mellem Christianskirken og Folkekirkens Nødhjælps Genbrugsbutik ud til Norges Allé i Aarhus Nord. Pladsen er navngivet efter den mange-årige præst i kirken, Herluf Andersen, der sammen med sin hustru, Ruth Andersen, i 1972 fostrede ideen i at genbruge tøj til verdens fattigste. Folkekirkens Nødhjælpsbutikker blev skabt - og omkring en kvart milliard kroner er siden kommet fattige og trængende til gode.

Annonce

Herluf Andersens Plads i 8200 Aarhus N. blev indviet søndag med taler, kaffe og kage i det strålende vejr. Som en stor hæder til pastor Herluf Ohrhammer Andersen, der døde for tre år siden, og bragte ideen om genbrugsbutikker til Danmark som den første - og som dermed stod bag over 100 Folkekirkens Nødhjælps Genbrugsbutikker, der har skaffet mere end en kvart milliard kr. til fattige, verden over.

Herluf Andersen havde fri om mandagen, og det var på denne fridag, han i begyndelsen af 1970erne uegennyttigt kørte rundt i sin Volvo 210 stationcar og samlede tøj sammen til fundamentet, der skulle blive landsdækkende.

Herluf Andersens Plads blev indviet med taler af blandt andre Ruth Andersen, hans enke, og af sognepræst Esper Thidemann.

Idé om »Luffes« plads fostret under valg

Ideen om pladsen kommer fra to lokale beboere i sognet, som var valgvagter på Katrinebjergskolen i vinter. Her kom de til at tale om, at »Luffe«, som Herluf Andersen blev kaldt, fortjente at blive æret med en plads. Derefter kontaktede de to Christians Sogns Menighedsråd og Aarhus Kommune, som straks var med på ideen.

120 butikker i hele landet

Herluf Andersen åbnede Danmarks første genbrugsbutik i 1972. Derefter skabte han sammen med sin kone, Ruth, genbrugsbutikker over hele landet. Det blev til de nu over 120 butikker, der i årenes løb med hjælp af tusindvis af frivillige medarbejdere har sendt flere hundrede millioner kroner til nødlidende i hele verden og samtidig været med til at spare på klodens ressourcer ved at genbruge.

Hele butikskæden blev skabt om mandagen, som var Herluf Andersens fridag. Her fragtede han og Ruth store mængder af brugt tøj rundt i familiens legendariske Volvo 210. Den var gammel, og til Århus Stiftstidende sagde Herluf Andersen i et interview to år før siden død, at den slingrede en del til sidst.

Ægtepar var stor inspiration

Ægteparret samlede utallige stykker spånplade til solide reoler efter et hjemmetegnet system. Mange af reolerne står der endnu her mere end 40 år efter.

Ved at skabe Danmarks første genbrugsbutik inspirerede Herluf Andersen også en lang række andre organisationer, så der i dag er over 500 genbrugsbutikker i Danmark.

Herluf Andersen var uddannet teolog fra Københavns Universitet i 1959 og var i 42 år ansat som sognepræst ved Christianskirken i Aarhus. Her var han blandt de første i landet til at eksperimentere med fornyelse af gudstjenesterne med indførelse af nye salmer og bønner. Som en del af dette udviklingsarbejde udgav han en række sang- og salmebøger samt plader og bånd, blandt andet Jul Jorden Rundt med julesange fra hele verden illustreret med julefrimærker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Tak for at alle magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar på det sociale område

Det sociale område i Aarhus Kommune skulle spare 90 millioner kroner i 2020. Det ville blandt andet gå ud over mennesker, som bor på bosteder, psykisk syge, unge hjemløse. 18. februar var der møde mellem budgetforligspartierne fra 2019, hvor partierne skulle indgå aftale om, hvorledes man skulle forholde sig til de 90 millioner kroners besparelser på det sociale område. Besparelserne blev i politisk sprog kaldt ”Balanceplan”. Inden da var der kommet ikke færre end 102 høringssvar fra privat personer, foreninger mv. Og 18. februar var der indkaldt til demonstration med sloganet ”En værdig balance ja tak! Balanceplan/besparelser nej tak”. Flere handicaporganisationer og fagforeninger var enten medarrangør eller støttede op om demonstrationen, og selvom det blæste og regnede, dukkede cirka 250 deltagere op. De 102 høringssvar og demonstrationen imod besparelserne må have gjort indtryk på forligspartierne, som dækker Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre, Konservative og Venstre, for i løbet af aftenen blev de enige om at lette på besparelserne på cirka 45 millioner kroner. Der skal altså ”kun” spares det halve af de 90 millioner kroner, som ellers var udgangspunktet. Det, som jeg er mest glad for, er, at alle Aarhus Kommunes magistrater samt borgmesterens afdeling hjælper til. Hvorfor skriver jeg det? Fordi der er tradition for, at magistraterne ikke hjælper hinanden, men har nok i deres egen magistrat. Nu har jeg boet i Aarhus Kommune siden 1993 og fulgt med i byrådsarbejdet siden 2000. For mig er det første gang, at alle magistrater og borgmesterens afdeling medfinansierer på et bestemt område – i dette tilfælde det sociale område. Desværre kan alle, som er under det sociale område, ikke friholdes for besparelser, og nogle vil nok også mene, at det kunne være gjort bedre. Men når jeg ser, at alle syv partier i forligskredsen har skrevet under, og der dermed ”kun” skal spares cirka 45 millioner kroner i stedet for de oprindelige 90, så gør det mig glad – også selvom jeg ikke har sat mig 100 procent ind i, hvor man på det sociale område skal spare de 45 millioner. Tusind tak, for at alle Aarhus Kommunes magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar og medfinansierer for at undgå for store huller på det sociale område.

Danmark

Podcast: Politik med Funding og Løvkvist - Mette F flygter fra venstreorienteret helvede i Fælledparken

Annonce