Annonce
Aarhus

Genbrugets fader fik sin egen plads i Aarhus

Herluf og Ruth Andersen skabte selve ideen og egenhændigt 120 af Folkekirkens Nødhjælps Genbrugsbutikker. Pastoren fra Christianskirken var samtidig et ikon i sin menighed, hvor han stod for fornyelse. Foto: Axel Schütt

Præst Herluf Andersen, der i sin Volvo 210 skabte Folkekirkens Nødhjælps 120 genbrugsbutikker, hædret med Herluf Andersens Plads i Aarhus Nord. En kvart milliard kroner er samlet sammen til fattige.

En af de mest fremsynede mænd i Aarhus har fået sin egen plads: Herluf Andersens Plads, der meget passende ligger mellem Christianskirken og Folkekirkens Nødhjælps Genbrugsbutik ud til Norges Allé i Aarhus Nord. Pladsen er navngivet efter den mange-årige præst i kirken, Herluf Andersen, der sammen med sin hustru, Ruth Andersen, i 1972 fostrede ideen i at genbruge tøj til verdens fattigste. Folkekirkens Nødhjælpsbutikker blev skabt - og omkring en kvart milliard kroner er siden kommet fattige og trængende til gode.

Herluf Andersens Plads i 8200 Aarhus N. blev indviet søndag med taler, kaffe og kage i det strålende vejr. Som en stor hæder til pastor Herluf Ohrhammer Andersen, der døde for tre år siden, og bragte ideen om genbrugsbutikker til Danmark som den første - og som dermed stod bag over 100 Folkekirkens Nødhjælps Genbrugsbutikker, der har skaffet mere end en kvart milliard kr. til fattige, verden over.

Herluf Andersen havde fri om mandagen, og det var på denne fridag, han i begyndelsen af 1970erne uegennyttigt kørte rundt i sin Volvo 210 stationcar og samlede tøj sammen til fundamentet, der skulle blive landsdækkende.

Annonce

Herluf Andersens Plads blev indviet med taler af blandt andre Ruth Andersen, hans enke, og af sognepræst Esper Thidemann.

Idé om »Luffes« plads fostret under valg

Ideen om pladsen kommer fra to lokale beboere i sognet, som var valgvagter på Katrinebjergskolen i vinter. Her kom de til at tale om, at »Luffe«, som Herluf Andersen blev kaldt, fortjente at blive æret med en plads. Derefter kontaktede de to Christians Sogns Menighedsråd og Aarhus Kommune, som straks var med på ideen.

Annonce

120 butikker i hele landet

Herluf Andersen åbnede Danmarks første genbrugsbutik i 1972. Derefter skabte han sammen med sin kone, Ruth, genbrugsbutikker over hele landet. Det blev til de nu over 120 butikker, der i årenes løb med hjælp af tusindvis af frivillige medarbejdere har sendt flere hundrede millioner kroner til nødlidende i hele verden og samtidig været med til at spare på klodens ressourcer ved at genbruge.

Hele butikskæden blev skabt om mandagen, som var Herluf Andersens fridag. Her fragtede han og Ruth store mængder af brugt tøj rundt i familiens legendariske Volvo 210. Den var gammel, og til Århus Stiftstidende sagde Herluf Andersen i et interview to år før siden død, at den slingrede en del til sidst.

Annonce

Ægtepar var stor inspiration

Ægteparret samlede utallige stykker spånplade til solide reoler efter et hjemmetegnet system. Mange af reolerne står der endnu her mere end 40 år efter.

Ved at skabe Danmarks første genbrugsbutik inspirerede Herluf Andersen også en lang række andre organisationer, så der i dag er over 500 genbrugsbutikker i Danmark.

Herluf Andersen var uddannet teolog fra Københavns Universitet i 1959 og var i 42 år ansat som sognepræst ved Christianskirken i Aarhus. Her var han blandt de første i landet til at eksperimentere med fornyelse af gudstjenesterne med indførelse af nye salmer og bønner. Som en del af dette udviklingsarbejde udgav han en række sang- og salmebøger samt plader og bånd, blandt andet Jul Jorden Rundt med julesange fra hele verden illustreret med julefrimærker.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Henrik Lind startede et globalt energieventyr i Smilets By: Nu omsætter flere virksomheder for milliarder

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen svarede nej tre gange i træk, da han blev spurgt om han var tilfreds med sit AGF-hold

Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Aarhus

Sorte belægninger, spindelvæv og gamle produktrester: Fastfood-gigant igen politianmeldt

Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Debat

Radikale har en klar plan: Afskaf iværksætterskatten - og styrk dansk økonomi

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Annonce