Annonce
Aarhus

Genbrugstøj og blomster i samme butik

Tina Bonde Jakobsen står bag genbrugsbutikken Flowerkids, der holder til under Alexandra Blomster på Rådhuspladsen. Foto: Flemming Krogh
Brugt børnetøj får nyt liv hos Flowerkids, en ny butik, der er åbnet i kælderen under butikken Alexandra Blomster i Aarhus C.
Annonce

AARHUS: Et stativ med børnetøj i blå og røde farver kæmper om pladsen med grønne planter og krukker foran Alexandra Blomster på Rådhuspladsen.

Den brede trappe i selve blomsterbutikken fører ned i kælderetagen til Flowerkids, en ny butik, som sælger brugt børnetøj, legetøj og barnevogne.

Tina Bonde Jakobsen står bag den nye butik med hvide vægge og lyse trægulve, som skaber en rar og imødekommende stemning. Hvor der før var fyldt med brugskunst, som var en del af blomsterbutikkens sortiment, er der nu brugt børnetøj i alle farver modeller til de mindste - fordelt på 64 hvide reoler i det store rum.

Konceptet er ganske enkelt: Private kan leje en reol og sætte velholdte ting og tøj til salg i kommission.

Flowerkids åbnede i efterårsferien og har næsten booket alle stande i etagen, hvor der også er indrettet et legehjørne og lavet hyggeplads til ammende kvinder.

Tøjbranche kræver meget energi

1. Tøj og tekstiler udgør den fjerdestørste miljøbelastning i Europa. De tre øverste på listen er bolig, transport og fødevarer.

2. Produktionen af tekstiler kræver et stort forbrug af energi, vand, kemikalier og sprøjtemidler.

3. Én enkelt T-shirt kræver omkring 1.400 liter vand at producere. Den mængde vand svarer til mere end 10 fyldte badekar.

4. Ved produktionen af ét kilo tekstil bliver der udledt omkring 15 kg CO2. Desuden bruges der i gennemsnit ét kilo kemikalier i produktionen af ét kilo tekstil.

5. Vi køber i gennemsnit 13-16 kg tøj og tekstiler om året i Danmark. Det svarer til 75.000 tons samlet for alle danske husholdninger.

6. Det årlige forbrug af nye tekstiler i Norden er 350.000 tons. Et tal der forventes at stige.

7. Fra 2000-2010 steg vores forbrug af tøj med 30 %. Det hænger bl.a. sammen med, at det er blevet billigere at købe tøj.

8. Mere end halvdelen af tøjet bliver hverken genbrugt eller genanvendt. I stedet bliver det sendt til forbrænding som blandet affald, og dermed går værdifulde materialer op i røg.

9. Tøjspild koster ca. 100 millioner kr. årligt i tabt genbrugs- og genanvendelsesværdi.

Kilde: Miljømærkning Danmark

Annonce

Børnetøj og blomster

Som navnet antyder er der en tæt forbindelse mellem genbrugstøjet i kælderen og blomsterbutikken ovenpå. Det er Tina Bonde Jakobsens forældre, der er indehavere af blomsterbutikken. Tina Bonde Jakobsen er uddannet sygeplejerske men blev sygemeldt med OCD. Da hun var frisk igen, valgte hun at gå i en anden retning.

- Jeg er stor tilhænger af genbrug. Mit eget tøj er ofte brugt men velholdt ligesom tøjet til mine to børn. Sammen med min mand fandt jeg på at starte Flowerkids op her i kælderen, og det har været en stor succes, fortæller den energiske indehaver, som nu både arbejder ovenpå i blomsterbutikken og nedenunder med genbrugstøj.

Alle tingene i kælderen er mærket til de enkelte sælgere. Når en kunde finder en ting, bliver den slået ind i kassen, som var det en ny ting. Ganske enkelt og let at håndtere for de ansatte i blomsterbutikken.

Placeringen ved Rådhuspladsen er Tina Bonde Jakobsen glad for.

- Vi ligger centralt. Den, som ikke har bil, kan nemt komme forbi her, og da vi har et par parkeringspladser foran butikken, kan man også handle her, selvom man kommer i bil, siger Tina Bonde Jakobsen.

Flowerkids

Flower Kids Reshop & Reuse, Rådhuspladsen 5, 8000 Aarhus C

(i underetagen af Alexandra Blomster)

www.flowerkids.dk

Enkelte nye ting som huer og bideringe, syet af Rikke Bruus Thomsen, kan også købes hos Flowerkids. Flemming Krogh
Planterne foran Alexandra Blomster har fået konkurrence af brugt børnetøj. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaramt plejehjem: Medarbejdere kan alligevel godt være blevet smittet på arbejde

Aarhus

Ældreområdet i Aarhus mister den anden topchef på få uger:  Økonomichef stopper i begyndelsen af 2021

Aarhus

Krav om afklaring i omstridt sag: Familier med kræftramte børn er efterladt i usikkerhed

Aarhus

Aarhus-virksomhed sætter salgsrekord og kommer styrket ud af regnskabsår

Annonce