Annonce
Mærk Aarhus

GenBRUN på M.P. Bruunsgade elsker farven brun

Foto: Mærk Aarhus
Dorte Rydahl og Heidi Bielfeldt er to erfarne genbrugsjægere, der sammen ejer GenBRUN, hvor besøgende gæster kan gå på jagt efter unikke genbrugskatte. Magasinet Mærk Aarhus er taget ind for at møde veninderne, der ikke har samme smag, men begge to har en svaghed for brune loppefund

Når man kigger ind ad vinduerne på M.P Bruunsgade 41, rammer et brunligt skær øjet. GenBRUN er fyldt op med alverdens loppefund, og de fleste af dem er i brune nuancer. Kigger man over på reolen til højre, ser man for eksempel en masse forskellige dukkehoveder. Kigger man ligefrem finder øjet et lille bord med en gruppe af vaser og vender man blikket skråt til venstre finder man en stumtjener fyldt med brune tasker. Et væld af unikke ting, der, ikke tilfældigt, er placeret rundt i genbrugsbutikken.

- Vi vil gerne have, at når folk kommer ind og finder en genbrugsskat, så tænker de, at det er en ener – det er en skat. Derfor har vi ikke 25 af den samme ting, men vi har for eksempel 25 vaser samlet ovre på bordet, men de er alle forskellige, siger den ene halvdel af GenBRUN, Dorte Rydahl, der før har haft et større genbrugslager i Hinnerup og solgt ud fra Instagramprofilen ”Skrappedulledortes loppebiks”.

Den anden halvdel er Heidi Bielfeldt, der før havde en genbrugsbutik i Mejlgade, Heidis Mix Bix. De to veninder kender hinanden fra RetroGuld på Godsbanen, og nu har de slået deres lopper sammen i én butik.

Brænder for unikke genbrugsfund

De to butiksejere gør en dyd ud af at finde unikke genbrugsting på lokale markeder. Flere kommer ind og tilbyder loppefund, som pigerne kan købe til butikken.

- Vi har kun ting i butikken, vi selv kan lide– hvis vi står med noget, vi ikke selv bryder os om, så kan vi ikke sælge det. Vi har åbent fra tirsdag til lørdag. Søndag og mandag er vi på jagt efter nye ting. Og så kan Dorte lige nå ned i den lokale genbrug, inden butikken åbner i hverdagene, siger Heidi.

- Det her er en livsstil, supplerer Dorte og fortsætter:

- Jeg er afhængig af at komme ud og finde ting – og selve jagten. Jeg skal lige ud og snuse. Tænk nu, hvis jeg fandt det der runde træbord, som jeg kunne stille ude på gaden og få solgt, inden vi har lukket. Det er det, vi brænder for og synes er sjovt. Vi har en butik, som ikke nødvendigvis er Feng Shui, strømlinetog smart. Men det er et skattekammer, hvor folk kan gå på en skattejagt, når de kommer her.

- Og så har vi alligevel sorteret lidt i det for dem, afbryder Heidi og begynder at grine.

GenBRUN har et bredt sortiment med loppefund fra én krone og helt op til

7500 kroner.

De brune damer

Når man besøger GenBRUN, er det tydeligt, at Dorte og Heidi er helt tossede med brune farver:

- Jeg er et 70’er barn, og dengang var brun virkelig hot. Og så har jeg det sådan, at hvis der er noget, som alle andre ikke kan lide, så kan jeg godt. Man skal ikke skælde for meget ud på de brune ting, for de kan altså noget, lyder det fra Heidi.

- Vi er altid blevet kaldt de brune damer, fordi man kunne se, hvor vi stod henne på markederne. Vi elsker bare brun. Også hører vi jo til i M.P Bruunsgade, så vores navn har en dobbelt betydning. Det er ikke så bevidst med farven brun, men den er egentlig bare kommet qua tiden med retroting, supplerer Dorte.

- På den måde er det også blevet nemt at frasortere mange ting, for vi skal have noget, der passer ind til resten, siger Heidi.

Selvom de to genbrugsveninder begge to er vilde med det brune, så har de forskellig smag og går ikke nødvendigvis efter de samme ting:

- Vi har ikke altid samme smag i ting. Vi er meget enige om, hvad vi ikke vil have i butikken. Vi er enige om, hvad for en slags butik vi ikke vil være. Vi vil ikke falde i det hul, der hedder, at vi skal købe nyproducerede ting for at fylde hylderne op. Det er jo blevet sådan i den her branche, at man blander nye og gamle ting – og det er vi enige om, at det har vi ikke lyst til. Så må vi finde noget andet – nogle andre ting, der kan blive hipt, fortsætter Heidi.

Drømmer om en fælles virksomhed

Dorte og Heidi har på nuværende tidspunkt primært hver deres ting i butikken, men det er ikke optimalt:

- Vi har stadig to enkeltmandsvirksomheder, og vi køber ikke alle ting sammen. Jo flere fællesting, vi har, desto sjovere af det. Lige nu sælger den ene måske lidt bedre end den anden – det er sjovere at være fælles om oppe og nedturene, siger Dorte, der lige nu arbejder 15 timer nede i Super-Brugsen på Jægergårdsgade, men drømmer om at kunne leve af genbrugsbutikken.

- Vi er startet med hver vores portfolie, og nu arbejder vi os hen mod, at vi får en fælles virksomhed. Det er kommet bag på mig, hvor meget det påvirker mig, når tingene er ulige og hvis den ene sælgermere end den anden. Det er drømmen, at det skal være én stor kasse – men vi skal lige i gang, lyder det for Heidi, som fortsætter:

Det er tydeligt at mærke, at det her er en handelsgade. Jeg oplever en kæmpe forskel fra Mejlgade, hvor jeg tidligere havde butik, og til her. Det virker til, at folk er mere villige til at bruge flere penge på genbrug – dankortet sidder måske lidt løsere her


GenBRUN

M.P Bruunsgade 41, 8000 Aarhus C

@genbrun.dk


Åbningstider

tirsdag-fredag fra 12-18 og lørdag fra 10-16


Drives af

Dorte Rydahl (@skrappedulledortes_loppebiks) og Heidi Bielfeldt (@heidismixbix)

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden