Annonce
Navne

General med meninger

Tidligere forsvarschef, general Christian Hvidt fylder 70 i dag, søndag 15. juli. Foto: Scanpix

Tidligere forsvarschef Christian Hvidt blev chefen, der lod en banal afskedsparade vokse ud af kontrol, men var også som generalen, der førte forsvaret gennem en svær omstilling. Søndag fylder han 70 år.

Annonce
Tidligere forsvarschef, general Christian Hvidt, indskrev sig i forsvarets historiebøger som chefen, der lod sin afskedsparade vokse til en konflikt med den daværende forsvarsminister Svend Aage Jensby og resulterede i hans afgang før tid.
Men Christian Hvidt var også generalen, der gennem sine seks år som forsvarschef førte dansk forsvar gennem en vanskelig omstilling efter forsvarsforliget i 1999. Kasernelukninger og sammenlægning af regimenter med tilhørende flytninger af personel prægede de år.
Men i bund og grund var Christian Hvidt pilot. Han havde ansvar for både at introducere Draken-flyet og senere F16 i Flyvevåbnet, og det var Christian Hvidt, med flyvernavnet VIT, der sad med joysticken i hånden i forreste sæde og daværende forsvarschef Knud Jørgensen i bagsædet, da Danmarks dengang helt nyt F-16 kampfly ankom.
Som ung elev på Øregårds Gymnasium drømte Christian Hvidt egentlig om at spille klarinet i et jazzorkester. Men efter eksamen besluttede han at aftjene værnepligten samtidig med, at han søgte ind som pilot. Hvidt bestod de efterfølgende jageruddannelser som nummer ét på alle uddannelsestrin.
Christian Hvidt nåede som stabschef i Forsvarskommandoen kun at træne i få måneder til posten som forsvarschef, inden han i 1996 måtte afløse sin forgænger, admiral Garde, der blev dræbt ved en flyulykke på Færøerne. Som forsvarschef var han ikke bange for at sige, hvad han mente, også når det ikke var populært.
Han har kaldt pressen for »et helligt broderskab«, som fodrer offentligheden med »pseudonyheder, sensationsoverskrifter og tilsvining af topfolk i dette land.« Pressen svigter Danmark, sagde han.
Omvendt har pressen ment, at selv en forsvarschef med stærkt temperament måtte acceptere, at han ikke kan beordre pressen. Anonyme oplysninger fra forsvaret fik ham til at sætte auditørkorpset i sving for at finde kilderne. Sagerne, heriblandt klager fra forsvarschefen til pressenævnet - og omvendt pressekrav om aktindsigt - i forsvaret var talrige.
Siden afgangen har Christian Hvidt stort set ikke deltaget i den offentlige debat. Året efter sin afgang kunne han dog ikke dy sig for at skrive en kronik som protesterede mod, at forsvaret ikke fik kompensation for stigende brændstof- og valutaudgifter. Han anklagede Finansministeriet for at køre forsvarsminister Svend Aage Jensby over »med en damptromle.«
Efter sin fratræden som forsvarschef indtrådte Christian Hvidt i blandt andet bestyrelsen for et Mærsk-selskab. Han har også gennem 18 år været formand for pilotforeningen Danske Flyvere, som han nu er æresmedlem af.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Handelsgymnasium i Viby sender 1.100 elever hjem: Coronasmitte lukker endnu et uddannelsessted i Aarhus

Aarhus

Coronasmitte: Marselisborg Gymnasium sender alle elever hjem resten af ugen

Annonce