Annonce
Navne

Generationsskifte: Kvindemuseet har fået ny direktør

Julie Rokkjær Birch skal fremover stå i spidsen for Kvindemuseet i Danmark.
Julie Rokkjær Birch skal fremover stå i spidsen for Kvindemuseet i Danmark.

Kvindemuseets nye leder Julie Rokkjær Birch tiltræder helt symbolsk på Kvindernes Internationale Kampdag.

- Vores mærkedage er årlige fikspunkter, der minder os om ikke at tage udvikling og fremdrift for givet. Men egentlig synes jeg, det er vigtigt retorisk at gøre op med ordet "kamp". Vi kæmper ikke mod hinanden, for frihed og rettigheder er ikke lagkage - der er nok til alle. Ligestilling i dag er ikke udelukkende en kvindesag, men en fælles bestræbelse på tværs af kønnene. Og det er Kvindemuseets fokus alle årets dage, ikke kun 8. marts, udtaler den nye musumsleder.

35-årige Julie Rokkjær Birch har været museumsinspektør på Kvindemuseet siden 2014. Her har hun været med til at sætte en ny retning for museet, med ny visuel identitet og nyt ansvarsområde - fra kvindernes til kønnenes kulturhistorie - i 2016. Julie Rokkjær Birch, der har faglig baggrund i Nordisk Sprog, Litteratur og Kunsthistorie, har tidligere været museumsinspektør på Skovgaardmuseet i Viborg og på Skagens Museum.

Julie Rokkjær Birch er gift med Kim Bisgaard. Parret bor i Årslev med deres to børn.

Et godt valg

Generationsskiftet har været ventet, siden medgrundlægger og tidligere museumsleder Merete Ipsen i efteråret meddelte sin afgang efter 36 år. Kvindemuseet har siden sin statsanerkendelse i 1991 haft en kollektiv ledelse, og tilbageværende leder Bodil Olesen, der også har ønsket sin pension i løbet af 2019, udtrykker tiltro til sin efterfølger:

- Jeg kan simpelthen ikke forestille mig et bedre valg. Julie har handlekraft, og så er hun aldrig bange for at afsøge grænser og sigte mod nye retninger. Med hende bag roret forstærker Kvindemuseet sit fundament, vi har fået en ny rygrad bag museets mangfoldige aktiviteter, en frontskikkelse, der betyder, at museet kan møde det 21. århundredes kønskulturelle udfordringer i øjenhøjde, lyder det.

Det er Kvindemuseets bestyrelse, der har varetaget processen med ansættelse af den nye direktør. Stillingen modtog 37 ansøgninger fra både mænd og kvinder i ind- og udland. Der har været holdt to runder af samtaler.

Direktøren for Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn, har som museumsfaglig sparringspart siddet med i anden samtalerunde.

- Jeg er overbevist om, at Julie er et godt valg. Hun er en stærk kommunikator med et bredt netværk. Hun er godt hjemme i alle de tre "ben", som bærer museet, nemlig kulturhistorien, kunsten og så det aktivistiske. Og så kender hun museet og repræsenterer samtidig et nybrud. Det bliver spændende at følge Julie og Kvindemuseet i de kommende år, siger Thomas Bloch Ravn om valget af museets nye direktør.

Museet har tidligere oplyst, at det i år også vil ansætte en souschef med en administrativ profil. Den nye direktør skal sparre med bestyrelsen om arbejdsfordelingen mellem de to.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce