Annonce
Navne

Generationsskifte: Kvindemuseet har fået ny direktør

Julie Rokkjær Birch skal fremover stå i spidsen for Kvindemuseet i Danmark.
Julie Rokkjær Birch skal fremover stå i spidsen for Kvindemuseet i Danmark.

Kvindemuseets nye leder Julie Rokkjær Birch tiltræder helt symbolsk på Kvindernes Internationale Kampdag.

- Vores mærkedage er årlige fikspunkter, der minder os om ikke at tage udvikling og fremdrift for givet. Men egentlig synes jeg, det er vigtigt retorisk at gøre op med ordet "kamp". Vi kæmper ikke mod hinanden, for frihed og rettigheder er ikke lagkage - der er nok til alle. Ligestilling i dag er ikke udelukkende en kvindesag, men en fælles bestræbelse på tværs af kønnene. Og det er Kvindemuseets fokus alle årets dage, ikke kun 8. marts, udtaler den nye musumsleder.

35-årige Julie Rokkjær Birch har været museumsinspektør på Kvindemuseet siden 2014. Her har hun været med til at sætte en ny retning for museet, med ny visuel identitet og nyt ansvarsområde - fra kvindernes til kønnenes kulturhistorie - i 2016. Julie Rokkjær Birch, der har faglig baggrund i Nordisk Sprog, Litteratur og Kunsthistorie, har tidligere været museumsinspektør på Skovgaardmuseet i Viborg og på Skagens Museum.

Julie Rokkjær Birch er gift med Kim Bisgaard. Parret bor i Årslev med deres to børn.

Annonce

Et godt valg

Generationsskiftet har været ventet, siden medgrundlægger og tidligere museumsleder Merete Ipsen i efteråret meddelte sin afgang efter 36 år. Kvindemuseet har siden sin statsanerkendelse i 1991 haft en kollektiv ledelse, og tilbageværende leder Bodil Olesen, der også har ønsket sin pension i løbet af 2019, udtrykker tiltro til sin efterfølger:

- Jeg kan simpelthen ikke forestille mig et bedre valg. Julie har handlekraft, og så er hun aldrig bange for at afsøge grænser og sigte mod nye retninger. Med hende bag roret forstærker Kvindemuseet sit fundament, vi har fået en ny rygrad bag museets mangfoldige aktiviteter, en frontskikkelse, der betyder, at museet kan møde det 21. århundredes kønskulturelle udfordringer i øjenhøjde, lyder det.

Det er Kvindemuseets bestyrelse, der har varetaget processen med ansættelse af den nye direktør. Stillingen modtog 37 ansøgninger fra både mænd og kvinder i ind- og udland. Der har været holdt to runder af samtaler.

Direktøren for Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn, har som museumsfaglig sparringspart siddet med i anden samtalerunde.

- Jeg er overbevist om, at Julie er et godt valg. Hun er en stærk kommunikator med et bredt netværk. Hun er godt hjemme i alle de tre "ben", som bærer museet, nemlig kulturhistorien, kunsten og så det aktivistiske. Og så kender hun museet og repræsenterer samtidig et nybrud. Det bliver spændende at følge Julie og Kvindemuseet i de kommende år, siger Thomas Bloch Ravn om valget af museets nye direktør.

Museet har tidligere oplyst, at det i år også vil ansætte en souschef med en administrativ profil. Den nye direktør skal sparre med bestyrelsen om arbejdsfordelingen mellem de to.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Balanceplan - vi skal værne om de svageste

90 millioner kroner. Så meget står socialområdet til at skulle spare i den balanceplan, som rådmand Kristian Würtz (S) har fremlagt for byrådets partier. Det er besparelser, der vil gå umådeligt hårdt ud over vores svageste borgere. I skrivende stund foregår der politiske forhandlinger om planen. Jeg håber inderligt, at byrådets partier når til fornuft og i fællesskab finder frem til en løsning, så det ikke går så voldsomt ud over de af vores medborgere, der har det allersværest. For at give et eksempel står kommunens botilbud til at skulle spare 13 millioner kroner på driften, hvis balanceplanen gennemføres. Og det er vel at mærke i en sektor, der i forvejen er urimeligt hårdt presset. Vi risikerer, at det får fatale konsekvenser for vores medborgere med mentale lidelser eller fysiske handicap. For slet ikke at tale om personalet, der hver dag kæmper for at få enderne til at hænge sammen. Vilkårene for at udføre deres arbejde bliver kun svækket, hvis vi skærer ned på et tidspunkt, hvor der snarere er brug for flere investeringer frem for færre. Hvad med en fælles løsning? I en kommune som Aarhus bør det være en førsteprioritet, at vi værner om vores socialt udsatte borgere, hvad enten det er borgere med et fysisk handicap, en psykisk lidelse, misbrugsproblemer eller noget helt fjerde. Vores sociale sikkerhedsnet, som vi normalt sætter en dyd i at værne om, kommer simpelthen til at slå revner, hvis balanceplanen gennemføres med alle de besparelser, som er fremlagt. Men selvfølgelig nytter det ikke at fremsætte en klagesang uden at være villig til at finde pengene. For budgetterne på socialområdet er presset. Det skyldes betydelige merudgifter i hele den sociale sektor, fordi flere af vores medborgere har haft brug for hjælp, end forvaltningen havde forudset. Desværre er det en tendens i vores samfund, der vidner om, at flere og flere mennesker har brug for en hjælpende hånd i tilværelsen. Det er en stærkt bekymrende udvikling, som vi bliver nødt til at tage hånd om politisk. Derfor kunne det klæde byrådets partier at tage udviklingen på socialområdet alvorligt. Der er brug for, at alle hjælper til, så Aarhus Kommune ikke ender i socialpolitisk armod. Derfor opfordrer jeg politikerne til at gå til forhandlingerne med reelle forslag til, hvor pengene skal findes. For eksempel ville det være forbilledligt, hvis alle magistratsafdelinger bidrog til at sænke sparekravet på socialområdet. Det er en uvant adfærd, men ikke desto mindre nødvendigt, taget den krisesituation, vi befinder os i på det sociale område, i betragtning. Det ville klæde systemet at handle solidarisk frem for at holde fast i en silotankegang – særligt når det er vores svageste borgere, der står for skud. Jeg håber, politikerne er villige til at lytte til budskaberne fra tirsdagens demonstration, hvor flere af byens sociale og faglige organisationer i fællesskab forsøgte at gøre dem opmærksom på, at der er behov for en værdig balance i planen.

Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Aarhus For abonnenter

Eksperter om Michelin-uddeling: Aarhus bør være særligt skuffet

Annonce