Annonce
Kultur

Genforening og jazzet fællessang

Christian Vuust (tv) og Hans Esbjerg danner sammen Den Danske Salmeduo, og har nu udgivet en cd og bog med fædrelandssange i jazzede fortolkninger. Foto: Tommy Frost
Ny cd og bog med udspring i Aarhus sætter genforeningen og den danske fællessang i nyt lys.

AARHUS: "Du skønne land - Genforening og fællessang i nyt lys" er titlen på en kombineret cd- og bogudgivelse, der netop er udkommet.

Cd'en indeholder 25 fædrelandssindede sange og salmer i instrumentale nyfortolkinger af Den Danske Salmeduo - med Christian Vuust, Aarhus, på saxofon og klarinet samt Hans Esbjerg på klaver.

Udgivelsen er inspireret af genforeningsjubilæet i 2020, hvor det er 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark.

Store dele af den danske sangskat blev skabt under påvirkning af opgøret om hertugdømmerne og de efterfølgende bestræbelser på en genforening - sange der afspejler udviklingen af Danmark til den nationalstat, vi kender i dag. Dette er "Du skønne Land" en musikalsk fejring af, skriver duoen bag i en pressemeddelelse.

- Nyfortolkningerne viser melodiernes levedygtighed og tidløshed og dermed bærer vi sangene ind i vores samtid, forklarer Christian Vuust.

Annonce
Bogen med indlagt cd indeholder perspektiverede tekster om fædrelandssangene og noter om de enkelte numre.

Nordisk tone og jazz

Duoen nytænker musikken bag sangene og salmerne - i et frugtbart møde mellem den nordiske folketones enkelhed, den amerikanske jazztraditions legende improvisationer og den klassiske musiktraditions nænsomhed. Cd og bog udgør et samlet hele, og kan derfor kun købes samlet.

For at sætte sangene ind i en større historisk sammenhæng og belyse deres betydning for Sønderjylland såvel som resten af Danmark, skriver museumsinspektør og historiker Elsemarie Dam-Jensen, biskop Marianne Christiansen og kulturskribent Katrine Nyland Sørensen om de enkelte sange, de særlige sangbøger og traditioner samt de historiske begivenheder, der formede dem. Bogen, som følger med musik-cd'en, er tænkt til at blive læst, mens man lytter til musikken.

Lyt til eksempler

Den Danske Salmeduo har 23 års samarbejde, seks pladeudgivelser og cirka 500 koncerter med sig i bagagen. Duoen består af:

Christian Vuust: Saxofonist, klarinettist og komponist. Docent ved Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus. Vinder af Gaffelprisen i 2017. DMA-nomineret i 2014 for sit album Urban Hymn. Medvirker på over 90 pladeudgivelser. Har studeret på Berklee College of Music i Boston, USA.

Hans Esbjerg: Pianist, uddannet fra konservatorierne i Esbjerg og Aarhus. Organist ved Christianskirken i Fredericia. Har bl.a. undervist ved Det Jyske Musikkonservatorium og på Musikinstituttet ved Aarhus Universitet.

Musikeksempler fra "Du skønne Land" kan høres her:

https://soundcloud.com/christianvuust/sets/du-skonne-land-den-danske-salmeduo/s-ytITN

Mandag 25. november kl. 16-17 markeres udgivelsen i cafeen i Musikhuset Aarhus med koncert med gratis entré.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Alle tiders jul med pressefotograferne

Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

Aarhus For abonnenter

Tøfting går til Herning: Men Gå-Petersen gik fra Aarhus til Paris og tilbage igen med to øl og en serveringsbakke

Annonce