Annonce
Erhverv

Gennembrud for gamle fiskenet: Nu kommer den uperfekte emballage

Plastik fra gamle fiskenet bruges til emballagen til Rema 1000's maskinrens, der sælger over 100.000 flasker om året. Det ligner et gennembrud for Lemvig-virksomheden Plastix, der står bag genbrugsplastikken. Foto: Morten Stricker
Plastix i Lemvig har efter syv års arbejde fået sit gennembrud på at genbruge plastikaffald fra havet. Plastikken kan bruges til emballage, men forbrugerne skal vænne sig til, at den ikke er så pæn. Nu lancerer Rema 1000 de første produkter i flasker, der er lavet af gamle fiskenet.
Annonce

Miljø: Den mørkegrønne flaske på øverste hylde i Rema 1000-butikkerne er ikke pæn. På den anden side er der vel intet, der betyder mindre for kunderne, end udseendet på en flaske med rensemiddel til opvaskemaskiner.

Flaskerne er til gengæld produceret af genanvendt plastikaffald fra havene, og aftalen med Rema 1000 er det egentlige gennembrud for Lemvig-virksomheden Plastix, der har arbejdet inden for sin lille niche i over syv år.

Plastix indsamler udtjente fiskenet, reb og trawl fra havne over hele verden, og det er en god historie for miljøet. Netop denne type affald er ofte blevet efterladt på havbunden eller sendt til deponi på lossepladser, fordi det har været næsten umuligt at nedbryde og genanvende den seje plastik.

- Vi har opfundet en teknologi til mekanisk genanvendelse af lige præcis fiskenet og reb, og vi er faktisk stadig den eneste spiller i verden, der kan løse den opgave, siger Hans Axel Kristensen, direktør i Plastix.

Virksomheden med 35 ansatte har udviklet et genanvendelsesanlæg, der deler, vasker, tørrer og smelter plastfibre om til plastgranulat, som kan bruges til en lang række formål. Hidtil har Plastix især solgt granulat i små mængder til blandt andet telefoncovers, og virksomheden har fået en del opmærksomhed på at levere plastik til en miljøvenlig udgave af en klassisk Nanna Ditzel-havestol.

Fire korte om Plastix

  1. Stiftet i december 2012 med hovedkvarter syd for Lemvig. Hovedaktiviteten er at dele, vaske, tørre og smelte plastfibre fra fiskeindustrien om til plastgranulat.
  2. Virksomheden beskæftiger 35 medarbejdere og ejes af en række private investorer. Bestyrelsesformand er Ole Raft, direktør i kapitalfonden Antech Invest.
  3. Plastix’ produktion udleder 82 procent mindre CO2 end almindelig plastikproduktion. Samtidig leverer Plastix en løsning på et affaldsproblem, idet fiskenet m.v. ikke umiddelbart kan genbruges eller afbrændes.
  4. En ny stor ordre fra Rema 1000 skal levere plastikgranulat til over 100.000 plastikflasker om året. Flaskerne er skabt af 98 procent genbrugte fiskenet. De sidste 2 procent er en stabilisator, der forlænger plastikkens levetid, så den kan genanvendes yderligere 20-30 gange.
Annonce

Vigtigt med hverdagsprodukter

Med Rema 1000-aftalen kommer der for alvor volumen ind i forretningen, og det har store perspektiver.

- Det her er et kæmpe gennembrud. Vi har knoklet i syv år, og selvom vi får mange lovende ord med på vejen, står vi også med et produkt, der er nyt og anderledes. Produkter af genanvendt plast er ikke begrænset til kun at være smukke designvarer. Det bliver for alvor meningsfuldt at indsamle og genanvende plast, når vi bruger det i de produkter, vi møder til hverdag, siger Hans Axel Kristensen.

De mørkegrønne flasker kræver netop en holdningsændring især hos supermarkedskæder og de store mærkevareproducenter, der typisk går op i et knivskarpt og genkendeligt udseende på deres produkter. Når grønne fiskenet bliver smeltet om, er der ikke garanti for en ensartet farve, for den varierer fra produktion til produktion. Det kræver et opgør med en kultur i butikkerne, lyder det fra Rema 1000.

- Detailbranchen har historisk set været med til at skabe en forventning hos kunderne om, at varerne er ens, og at ting skal se perfekte ud. Det gør vi op med nu. Vi er egentlig ikke bekymrede for, om kunderne tager godt imod flasken. Men det betyder, at vi skal ændret tankegangen i branchen, siger indkøbs- og marketingdirektør i Rema 1000, Anders René Jensen.

Hos Rema 1000 har man i forvejen erfaring med genbrugsplast til vaskemidler, men de mørkegrønne flasker af fiskenet går et skridt videre.

- Det betyder, at du ikke kan have en helt kridhvid emballage, men det er et valg, vi har truffet for at genanvende plast i stedet for at brænde det af, siger Anders René Jensen og tilføjer:

- Vi sælger jo også grimme grøntsager som krogede agurker og store eller små tomater, der ellers bliver sorteret fra. Så sælger vi det billigere i stedet for at smide det ud, og det synes folk er okay.

Annonce

Skrappe EU-krav

Virksomhederne har flere grunde til at kaste sig over genbrugsplastik. En tungtvejende årsag er EU’s plaststrategi, der stiller krav om, at 50 procent af al plastemballage skal kunne genanvendes inden 2025, og på det tidspunkt skal 10 millioner ton genbrugsplast hvert år finde vej til nye produkter.

Derfor er der en stor nysgerrighed omkring nye løsninger, der kan erstatte den nye plast, som virksomhederne har årtiers erfaring med at producere og håndtere.

Udviklingen vækker glæder hos miljøorganisationen Plastic Change, der arbejder for at bekæmpe plastikspild.

- Som forbrugere skal vi vænne os til, at emballage ikke altid er fabriksny og fuldstændig identisk. Ligesom vi er vant til med den gammeldags ølflaske i glas. Denne slags uperfekte og bæredygtige produkter er helt sikkert en trend, vi kommer til at se mere af i den kommende tid, siger Louise Lerche-Gredal, administrerende direktør i Plastic Change.

Det er også tydeligt hos Rema 1000, der foruden rensevæsken til opvaskemaskiner har flere lignende produkter på vej med emballage af genbrugsplast.

- Vi sælger langt over 100.000 flasker maskinrens om året, og vi ser store muligheder i at bruge fiskenet fra Plastix til andre produkter, siger Anders René Jensen fra Rema 1000.

Butikskæden har en målsætning om, at samtlige af kædens egne mærkevarer er emballeret i genanvendte materialer ved udgangen af 2023.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ny festivalplads spirer frem i Aarhus

AGF For abonnenter

Bagkanten: Check af mulig forseelse; VAR keder fodbolden ihjel

Aarhus For abonnenter

Lang kø til en plads på Aarhus Friplejehjem: - Vi fortæller, at der også kan ske fejl hos os

Annonce