Annonce
Debat

Gennemgribende ændringer af ældreplejen i Aarhus?

Inge Jensen Pedersen, formand for FOA Aarhus
Annonce

Læserbrev: Nu har det meste af landet haft lejlighed til at se TV2’s udsendelse om Kongsgården. Det sete er ikke opmuntrende! Men strengt taget ved vi meget lidt om, hvordan forholdene er på de øvrige plejehjem i Aarhus.


De fejl og mangler, som Tilsynet for Patientsikkerhed har afdækket den 28. maj, har faktisk været beskrevet i de kommunale tilsynsrapporter siden 2013. MSO’s øverste ledelse har været oplyst om problemerne gennem alle årene uden at skride effektivt ind.

Inge Jensen Pedersen, formand for FOA Aarhus


Det ved rådmanden for ældreplejen i Aarhus heller ikke. Men ud fra det kendte har hun varslet gennemgribende ændringer af ældreplejen. Der er større organisationsændringer på vej, så ”lederne kan handle prompte på svigt og fejl”. Det er også på høje tid.

De fejl og mangler, som Tilsynet for Patientsikkerhed har afdækket den 28. maj, har faktisk været beskrevet i de kommunale tilsynsrapporter siden 2013. MSO’s (Magistraten for Sundhed og Omsorg, red.) øverste ledelse har været oplyst om problemerne gennem alle årene uden at skride effektivt ind.

Det fremgår bl.a. af tilsynsrapporterne igennem flere år, at borger- og pårørendekontakten og journalføringen har været utilfredsstillende. Tilsynsrapporterne forklarer ikke årsagerne. Men de bagvedliggende problemer er og har været, at de ansatte reelt ikke har fået en grundig og seriøs uddannelse i brugen af journalsystemet og dokumentation af den daglige plejeindsats. At alle centralt udarbejdede instrukser og krav til fælles sprog ikke gennemføres konsekvent alle steder i Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. At de fælles retningslinjer for dokumentation og obligatoriske introduktionsprogrammer for nyansatte og afløsere ikke anvendes på en ensartet måde.

Så hvad der er rigtigt og forkert, kan svinge fra den ene leder til den anden, fra det ene område til det andet. Det fremmer ikke respekt for fælles beslutninger og faglig professionel disciplin.

Hvis kravet til alle ansatte i MSO fremover bliver, at de skal handle fagligt professionelt, så må vi forvente, at ledelsen sørger for, at de ansatte så også får den nødvendige kompetenceudvikling i forhold til de øgede krav i plejen og til dokumentation, og at der er det nødvendige antal uddannede i den daglige pleje. Det vil øge sandsynligheden for, at respekten om borgernes behov og kontakten til de pårørende tilsvarende bliver på et højt fagligt niveau.

Det vil også få indflydelse på adfærd og kultur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Annonce