Annonce
Indland

Genopfundet vingespids udløser EM-guld til 19-årig forsker

Alexander Klein/Ritzau Scanpix
Danske Magnus Quaade Oddershede vandt tirsdag EM-finalen i science i Bulgarien foran 150 skarpe hjerner.

Den blot 19-årige dansker Magnus Quaade Oddershede vandt tirsdag førsteprisen ved EM-finalen i science, der foregik i Bulgariens hovedstad.

Prisen blev tildelt den unge forsker, der har udviklet en ny udformning af vingespidsen på fly. Opfindelsen kan potentielt betyde en drastisk reduktion af flybranchens brændstofforbrug og CO2-udledning.

Magnus Quaade Oddershede vandt guld foran 150 af Europas skarpeste unge hjerner fordelt på 100 projekter.

- Det var helt surrealistisk. Jeg troede ikke, jeg havde en chance for at vinde. Jeg er superglad. Sejren åbner en masse døre og gør, at jeg kan komme videre med mit projekt på en måde, jeg ikke kunne før, siger Magnus Quaade Oddershede fra Sofia.

I sit projekt har han undersøgt, hvordan luft bevæger sig omkring vingespidsen på et fly.

Ud fra den viden har han designet en ny form på spidsen, der kan gøre vingen markant mere effektiv.

Magnus Quaade Oddershede er netop begyndt at læse fysik på Københavns Universitet. Her vil han videreudvikle projektet.

Han måtte ved tirsdagens præmieoverrækkelse dele førstepladsen med to andre unge forskere fra henholdsvis Tyskland og Irland.

Med prisen følger 7000 euro svarende til godt 50.000 kroner.

Desuden er Magnus Quaade Oddershede udtaget til at deltage i London International Youth Science Forum.

Det er Europa-Kommissionen, der har taget initiativ til Europamesterskabet i science. Formålet er at fremme interessen for naturvidenskab blandt unge mellem 15 og 20 år.

Den internationale jury kaldte Magnus Quaade Oddershedes projekt for "exceptionelt godt".

- Magnus' engineering-projekt ligger på et meget højt niveau - højere end normalt. Derfor var det en enig jury, der meget hurtigt fandt frem til, hvem der skulle ligge i toppen, siger medlem af juryen Morten Lennholm.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce