Annonce
Aarhus

Genoplivede møbler: Instruktørstolen og andre klassikere har fået en renæssance

Maria Moradi Pedersen fra Trævarefabrikkernes Udsalg i Aarhus er stor fortaler for instruktørstolen, som koster 899 kroner. Foto: Flemming Krogh
De nye designer-stole er lette og enkle - og passer ind i de flestes hjem. Og det behøver ikke være dyrt at købe en ny stol, som har en lang levetid og et tidløst design.

AARHUS: Tilbage i 70'erne stod den lette pindestol på ungdomsværelserne rundt om i landet, hvor der var hessian på væggene, og brun og orange var de dominerede farver på lamper og gardiner. Instruktørstolen blev den kaldt, da den kunne klappes sammen og var nem at transportere, hvilket var en fordel, hvis den skulle bruges af en filminstruktør på farten.

Igennem årene har Trævarefabrikkernes Udsalg, som udspringer i Aarhus, men som er en landsdækkende kæde af butikker med træmøbler på programmet, solgt adskillige instruktørstole. I en periode har stolen været ude af kataloget, men nu er instruktørstolen tilbage i butikkerne. I Frederiks Allé i Aarhus står stolen helt fremme i butikken.

- Er den ikke lækker? Man sidder godt i den, og med stof i hør er den meget behagelig og moderne. Mange - især unge mennesker - får straks øje på den, når de kommer ind i butikken, lyder det begejstret fra en af de unge ekspedienter, Maria Moradi Pedersen.

Annonce

Hun kan naturligvis ikke huske stolens dominans fra en svunden tid, men stolen tiltaler hende, da den er meget anvendelig.

De nye stole i byens butikker hører til den lette, nordiske møbeltradition. Flere af stolene blev designet for mange år siden, men er kommet frem i lyset igen. Foto: Flemming Krogh

- Instruktørstolen kan bruges ved et spisebord og som en let lænestol. At den kan klappes sammen og bruges som en ekstra stol, betyder, at den kan bruges af folk, som bor i mindre lejligheder, siger Maria Moradi Pedersen.

Det bæredygtige stof i hør er populært. Har man gemt en ældre, velholdt udgave af stolen, hvor stoffet er udtjent, kan man i øvrigt købe et nyt sæt betræk til 250 kroner, som man selv kan montere. En ny stol koster 900 kroner. Til den pris kan studerende på SU også være med.

Ny version af Safari-stolen

Længere inde i butikken står en anden ny-klassiker: En safaristol.

Det er ikke den originale udgave, der blev tegnet af Kaare Klint tilbage i 1933. Safaristolen hos Trævarefabrikkernes Udsalg har kraftigere ben - men den minder om den originale version.

Trævarefabrikkernes Udsalg står selv for design og fremstilling af de fleste ting i butikken, men sådan forholder det sig dog ikke med safaristolen.

Mange kunder bemærker hurtigt safari-stolen og får lyst til at afprøver den. Den får meget opmærksomhed, så der skal nok komme gang i salget.

Maria Moradi Pedersen. Trævarefabrikernes Udsalg

- Vi opdagede den for noget tid siden. Da vi synes, at den passer godt ind hos os, endte vi med at lave en aftale om at sælge den her, forklarer Maria Moradi Pedersen, som gerne tager et kort hvil i den indbydende lænestol.

Safari-stolen findes i mange udgaver. Hos Trævarefabrikerne er den udført i klimanvenligt bambus og i kraftigt læder. Foto: Flemming Krogh

Med et materiale i kraftigt cognacfarvet læder og bambus-træ er stolen behagelig at røre ved. Da bambus regnes som et klimavenligt materiale, får den også et flueben på den konto.

Salget har ikke været stort indtil videre.

- Mange kunder bemærker hurtigt safari-stolen og får lyst til at afprøver den. Den får meget opmærksomhed, så der skal nok komme gang i salget, forventer Maria Moradi Pedersen.

Med en pris på næsten 3.000 kroner ligger stolen, som også kan bestilles i sort læder, i den dyre ende af skalaen i butikken, og det kan være en del af forklaringen.

Her finder du de nye stole

Trævarefabrikkernes Udsalg, Frederiks Allé 75, 8000 Aarhus C. Tlf 86123411

FDB Møbler, Guldsmedgade 42, 8000 Aarhus C. Tlf 86122024

Make Nordic, Mejlgade 74, 8000 Aarhus C. Tlf. 29103800

Annonce

Farverige skamler

Udvalget af nyere, veldesignede og lette stole i massivt træ, som udspringer af den nordiske møbeltradition, som blandt andet FDB's tegnestue repræsenterede op igennem 60'erne og 70'erne, er stort i Aarhus.

I Guldsmedgade holder FDB fast i traditionerne - med et stort udvalg af deres klassiske møbler. Mange af dem har Børge Mogensens signatur. Det vidner om den navnkundige møbelarkitekts evne til at designe adskillige enkle og lette træmøbler.

Pernille Raaby og hendes kolleger hos FDB Møbler sælger mange skamler i denne tid. Prisen på J 27 starter på 800 kroner.  Foto: Flemming Krogh

J 27 er navnet på en skammel i massivt træ, som står midt i butikken. Naturversionen i bøg er måske ikke det møbel, man først lægger mærke til. Men skamlen, som passer i højde til de fleste spiseborde, er populær.

- Vi sælger mange af skamlerne. J 27 er kommet i mange nye farver, hvor især gul og grøn er de foretrukne farver. Da det er et mindre møbel, tør mange vælge en kraftig farve, lyder forklaringen fra ekspedient Pernille Raaby, som også har en version i røgfarvet olie på hylden i butikken.

Annonce

Volter-stol tilbage i produktion

I Mejlgade - få hundrede meter fra FDB's showroom - ligger et noget mindre, men ganske charmerende showroom, som også har massive træmøbler i den lette ende på programmet. Make Nordic hedder butikken, som også har modulsofaer til afprøvning på få kvadratmeter.

En ny spisestol, J 111, som faktisk stammer fra FDB's store program, står rundt om et spisebord i massivt træ. Stolen er tegnet af Poul Volter tilbage i 1971 og koster 1890 kroner.

En let spisestuestol, tegnet af Poul Volter, er en ny sællert hos Make Nordic, hvor Magnus Thy gerne demonstrerer og fortæller om stolen. Foto: Flemming Krogh

- Jeg synes, det er en enkel og nærmest yndig stol, som passer godt ind hos. Vi sælger mange af dem, enten fire eller otte ad gangen, da de passer ind mange steder som spisestole, siger Magnus Thy, som på trods af sin unge alder har godt styr på sine klassikere - og på udvalget i Make Nordic.

Benene kan skrues af, ligesom man kender det fra andre FDB-stole fra dengang, og det gør stolen nem at transportere. Eg er en populær træsort og derfor kan man vælge dén version - alternativt den sortmalede udgave.

Uanset om man hælder til natur eller sort vil stolen passe til de massive spiseborde i butikken, som fås i flere udgaver hos Make Nordic. Bordene bliver - ligesom J 111 - også fremstillet i massiv eg og har fået en behandling med hvid-olie, som gør dem modstandsdygtige til daglig brug.

'Soldaten' hedder en af de dyrere stole hos Make Nordic. Den koster 4.990 kroner i ubehandlet eg med cognac-farvet læder. Foto: Flemming Krogh
Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Erhverv

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce