Annonce
Debat

Gensidig forsøgerpligt: Det ødelægger familielivet mere, end det gavner

"Logikken er, at, hvis man er en familie, står man last og brast og hjælper hinanden, når det kniber. Det er selvfølgelig også en fornuftig tankegang, men i et samfund som det danske, hvor en almindelig familie har brug for to indtægter for, at det hele kan løbe rundt, så er det forståeligt, at man kan føle sig straffet for at yde en ekstra indsats, når det rammer ens ægtefælle eller kærestes indtægt", skriver Heino Hamborg. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

DEBAT: I disse dage kører Ekstrabladet en kampagne, hvor de fortæller historier om omsorgspersoner, der i forbindelse med coronapandemien tager ekstra vagter for at udvise samfundssind. De bliver dog ramt af en uheldig bivirkning. De er gift eller bor med en, som er enten folke- og førtidspensionist eller bistandsmodtager.

Problemet er den gensidige forsørgerpligt, som vi som samfund altid har haft. Logikken er, at, hvis man er en familie, står man last og brast og hjælper hinanden, når det kniber.

Det er selvfølgelig også en fornuftig tankegang, men i et samfund som det danske, hvor en almindelig familie har brug for to indtægter for, at det hele kan løbe rundt, så er det forståeligt, at man kan føle sig straffet for at yde en ekstra indsats, når det rammer ens ægtefælle eller kærestes indtægt.


Gør op med modberegningen og hjælp i stedet dem, der kan komme ud på arbejdsmarkedet igen, til en værdig hverdag.


Som samfund bør vi se på at lempe og i mine øjne helt afskaffe disse modregningsregler. Det bør være enhvers ret at være sin egen, også selvom man er blevet pensionist eller er faldet ud af arbejdsmarkedet og dagpengesystemet.

Her bør vi som samfund holde os til, at det universelle princip gælder alle. Han eller hun, der er blevet tilkendt førtidspension, har jo sikkert en grund herfor, og man bør kunne få lov til at leve et roligt liv uden at frygte for, at staten kommer og modregner ens ægtefælles måske pludselige lønforhøjelse, som vi i denne ekstraordinære situation har set eksempler på.

Er man på bistandshjælp, har man sikkert også en masse at se til ud over at skulle holde styr på, hvad ens ægtefælle tjener. I stedet bør man støttes i at komme tilbage til arbejdsmarkedet, så man får glæden ved at være en del af det fællesskab, som en arbejdsplads er.

Derfor: Gør op med modberegningen og hjælp i stedet dem, der kan komme ud på arbejdsmarkedet igen, til en værdig hverdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Schouby om ny sportschef: Vigtigste opgave bliver at købe nye spillere og trimme truppen

AGF

Efter mareridtsuge: Sådan kommer AGF tilbage på sporet

Aarhus For abonnenter

Coronaen afsporede rejsebranchen: Men nu er der håb for sommerferien

AGF

Portræt: AGF-sportschef er en hård hund, en mand med klare holdninger

Annonce