Annonce
Aarhus

Genstande er en genvej til fortiden

Deltagerne i seminaret i Den Gamle By i demenslejligheden. Siddende forrest i billedet til venstre Lotte Kofod, der har gennemført undersøgelserne med ældre demente. Susanne Overgaard fra Aarhus Universitet står i højre side med broget tørklæde. Helt til højre Henning Lindberg, som leder erindringsformidlingen i Den Gamle By. Foto: Den Gamle By

At bringe mennesker med demens ind i kendte omgivelser øger deres positive reaktioner, viser undersøgelse i Aarhus.

AARHUS: Hjælper det at lade demente mennesker besøge en lejlighed, hvor de møder miljø og genstande fra en tid, de husker?

Ja, er svaret efter de første undersøgelser. I det seneste par dage har deltagere i forsøget evalueret det i Den Gamle By i Aarhus.

32 demente personer og deres pårørende eller hjælpere deltaget i forsøget i Aarhus. I alt har 118 personer været med, de øvrige andre steder.

Tre universiteter står bag. Foruden Aarhus er det Newcastle, England, og Kalmar i Sverige.

Projektet er støttet af EU, og foruden Den Gamle By deltager fire europæiske friluftsmuseer. Det er Beamish i England, Jamtli i Sverige, Maihaugen i Norge og Skanzen i Ungarn.

Projektet med titlen Aktiv Aldring og Kulturarv i voksnes Læring har været i gang siden 2014.

Evalueringen skal blandt andet bruges til at udvikle nye forløb for ældre ramt af demens og inspirere flere museer til at arbejde med erindringsformidling.

Forsøget

110 demente personer har deltaget i forsøget, heraf 32 i Aarhus - alle med en pårørende eller en hjælper.Tre universiteter står bag. Foruden Aarhus er det Newcastle, England, og Linné Universitet i Kalmar i Sverige.

Annonce

Også til gavn for pårørende

- Det er en evaluering og endnu ikke hard core forskning. Der er tegn og tendenser, men vi stræber efter noget mere underbyggende, siger klinisk psykolog Susanne Overgaard fra Center for Selvbiografisk Hukommelsesforskning under Aarhus Universitet.

- Vi har blandt andet konstateret, at over halvdelen af ledsagerne vurderer, at de demente viser flere positive følelser ved besøget i lejligheden. Lige nu har vi øjebliksbilleder, og de viser også, at når de demente møder ting, de kender, reagerer de. Genstande er en genvej til fortiden. Men projektet er også til gavn for pårørende og hjælpere, som får viden om ting fra fortiden, de ikke kendte, siger Susanne Overgaard.

Professor Dorthe Berntsen fra Psykologisk Institut, Aarhus Universitet, arbejder lige nu med planlægningen af et mere kontrolleret studie af effekterne af erindringsformidling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF drømmer om 8000 tilskuere på stadion til næste hjemmekamp

AGF

AGF-cheftræner: Vi lagde alt, men tabte finalepladsen for en uge siden

AGF

Langt mere snert i AGF-holdet i Randers, men drømmen brast om en finale på eget græs

Annonce