Annonce
Kultur

Gensyn med en vinder med inspiration fra USA

Katrine Hvid tog til New York og sugede til sig for KP-Prisen på 10.000 kroner.

Annonce

»Jeg var aldrig kommet der uden den pris. Det har betydet umådeligt meget for mig.«

Katrine Hvid tog til New York for de 10.000 kroner, hun fik sammen med KP-Prisen sidste år.

Og hun lærte en masse.

»Jeg undersøgte mange ting hjemmefra på forhånd og fik aftaler med både kunstnere og gallerier,« fortæller den 48-årige kunstner fra Odder-egnen.

Hun tog alene til USA i ti dage udelukkende for at opleve kunst.

»Man kan virkelig tale om, at det var en hardcore kunsttur. Jeg mødte kunstnere, kuratorer og så udstillinger. Det var aldrig sket uden prisen,« siger hun, der oplevede amerikansk minimalisme, som ikke ses i Danmark.

»Jeg var også på et helt specielt museum Dia:Beacon nær New Jersey. Det var ekstremt lækkert, og der var næsten ikke kunstigt lys. Lukketiderne var bestemt af dagslyset,« forklarer hun og betegner stedet som et mini Louisiana.

Som vinder af KP-Prisen er hun inviteret til at være med på Spring, som afvikles samtidig med Kunstnernes Påskeudstiling i Kunsthal Aarhus med deltagelse af tre kunstnere.

»Jeg har lavet et værk af lærred. Det hænger frit i rummet, så det kan ses fra begge sider. Det kræver meget plads, er enkelt og minimalistisk og har taget vanvittig megen tid. Dybest set har det relation til det latinske begreb »på den ene side og en anden side af Alperne«. Vi har det ukendte på den anden side. Undervejs trævlede lærredet, og så tænkte jeg, okay, så lad trævlerne få lov at være med. Trådene har jeg trukket ud, malet og sat på igen. Ja, det er lettere absurd og har krævet dyb koncentration at lave værket,« siger Katrine Hvid med en latter.

Hun siger, at værket er meget sårbart, ligesom papir, og mens hun lavede det, skulle hun være meget koncentreret. Der var ikke plads til andre tanker i hovedet.

På KP er Marianne Juul Larsen en af de mange kunstnere, som er med for første gang.

Den 54-årige ergoterapeut fra Odense koncentrerer sig om kunsten og går på Århus Kunstakademi i Vestergade, hvor hun har tre år tilbage.

Hun er flyttet til Aarhus alene for at gå på kunstakademiet.

På KP har hun en collage med.

»Det er et forstørret værk af et mindre, jeg har lavet tidligere, og jeg er kanonstolt over at være med,« siger hun, der har malet i 12-15 år. Hun skaber sine værker i akademiets rum. Værksted har hun ikke, og der er ikke så meget vægplads hjemme i stuen på Oddervej.

62 værker er valgt til at være med på KP mod 121 sidste år.

»Den slags er meget afhængig af, hvem der sidder i censurkomiteen,« forklarer forretningsfører for KP, Ole Hansen.

Censorerne har denne gang været Kirsten Justesen, Peter Land, Gudrun Hasle, Milena Bonifacini og Jacob Bjørn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Se listen: Disse århusianske postnumre er hårdest ramt af coronaen

Aarhus For abonnenter

Fire placeringer i spil ved Kongelunden: Atletikken skal ud af stadion - spørgsmålet er hvor nyt anlæg skal ligge

Annonce