Annonce
Kultur

Gentænk aldring: Aarhus-koreograf udbreder danseprojekt med ældre

Den århusianske koreograf Nønne Svalholm har fået støtte fra Region Midt til at udbrede erfaringerne fra scenekunstprojektet "Gentænk Aldring" til Ringkøbing-Skjern og Ikast-Brande Kommuner. Heri medvirker uøvede ældre i et ambitiøst scenekunstprojekt. - Scenekunst er gudskelov noget andet nu end for 20 år siden. Nu behøver dem, der er på scenen, ikke at have trænet hele livet for at kontrollere deres krop. Scenekunst kan være mange andre ting og skulle gerne afspejle, hvem vi er, og hvad der er vigtigt og interessant for os. Når jeg ser den her aldersgruppe, tænker jeg slet ikke fortid, som nogen måske fejlagtigt gør, men nutid og fremtid. Også min egen fremtid og dem, der kommer efter mig, siger koreografen. Foto. Axel Schütt

Nønne Mai Svalholm har siden 2016 arbejdet på en dansetrilogi omkring aldring, hvor hun benytter sig af uøvede ældre medvirkende. Nu bliver konceptet også udbredt til Ringkøbing-Skjern og Ikast-Brande Kommuner.

Annonce

AARHUS: - Det har fra starten været mit ønske, at kunne udbrede det mere i regionen. Derfor er jeg helt vildt glad for, at det nu bliver muligt, siger koreograf Nønne Mai Svalholm.

Hun har siden 2016 arbejdet på en dansetrilogi omkring aldring, hvor hun benytter sig af uøvede, ældre medvirkende. Scenekunstprojektet "Gentænk Aldring" udmøntede sig i 2016 i forestillingen "Circiut", hvor en gruppe ældre dansede med en stor spejlkugle. I 2017 var forestillingen "Ultima" en del af kulturhovedstadsprogrammet. Her var en stor gruppe på 40 ældre over 60 år på scenen.

Den tredje og sidste forestilling "Gravity" arbejder Nønne Svalholm fortsat på. Det bliver en duet, som får premiere i august 2019 på Godsbanen i Aarhus.

I mellemtiden har et par andre kommuner i regionen vist interesse for "Gentænk Aldring", der nu også udbredes til Ringkøbing-Skjern og Ikast-Brande.

Region Midt giver 380.000 kroner til projektet, der løber til og med udgangen af 2019. Derudover bidrager de to kommuner også selv med midler fra deres kulturbudget og puljer inden for sundhed og omsorg.

Nønne Svalholm skal nu i gang med at finde nye ældre i alderen 60+ fra de to kommuner til nye scenekunstprojekter.

- Det bliver sammen med nogle af mine medvirkende fa Aarhus. De er eksperter. Det gør meget større indtryk, end når det bare er mig, der kommer og fortæller, siger Nønne Svalholm.

De ældre medvirkende fra Aarhus skal også være med i nogle af de intensive workshops, der holdes i de nye kommuner til foråret.

- I løbet af tre-fire måneder vil vi hver uge mødes tre timer med de nye seniorer i kommunerne. Vi bliver nødt til at gøre det over en længere periode, for at de har tid til at udvikle sig. Fordi det er helt almindelige mennesker, som bare har levet lidt længere, kan man ikke lave god kvalitetskunst ved bare at proppe folk ind i et værk fra den ene dag til den anden. De skal have lov til at udvikle deres talent og potentiale undervejs, forklarer koreografen.

Annonce

Ambitiøst kunstprojekt

Forprojektet strækker sig over halvandet år, hvorefter Nønne Svalholm går i gang med at lave et stort værk i de to kommuner.

Hun understreger, at der er tale om et kunstprojekt og ikke et projekt med et socialt sigte.

- Mit fokus er ikke på de medvirkendes personlige udvikling, det er at lave rigtig god scenekunst. Alt det andet er biprodukter, for eksempel at de bliver meget mere mobile eller at de nærmest ændrer personlighed og får lyst til at leve på en anden måde. Det er en sideeffekt, som vi har været glade for, men det har slet ikke været vores mål. Jeg er ikke sat i verden for at lave sociale projekter, men scenekunst. Men fordi jeg er så ambitiøs på mine værkers vegne og på alle de medvirkendes vegne, så smitter seriøsitet og ansvar også af på dem, der er på scenen, forklarer Nønne Svalholm.

Undervejs i processen vil Aarhus Universitet være med på sidelinjen for at undersøge, hvilken effekt processen har på de seniorer, der medvirker i forarbejdet og produktionen.

- De vi have fokus på min metode og praksis i forhold til de ældre, som skal være med. Forhåbentlig er det noget, der på sigt kan overføres til andre kunstgenrer, siger Nønne Svalholm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mundbindene har fundet vej i de århusianske busser - men stadig mange tager turen uden

Aarhus

Coronasmitten fylder mere og mere i Aarhus: På et døgn er der fundet yderligere 79 smittede

Aarhus

Sommervejret lokker folk frem - men alle er gode til at holde afstand og tage hensyn

Annonce