Annonce
Aarhus

Genvej til vaccinen: Heldige og hurtige kommer foran i køen

Hvis der er rest-vacciner til rådighed på Vaccinationscenter Aarhus, har de en liste med ledige skuldre, der kan tilkaldes med en halv timer varsel. Foto: Jens Thaysen
Hver dag kan borgere, der er inviteret til vaccination, skrive sig på listen til en rest-vaccine. Det sikrer, at der er relevante skuldre at stikke i, hvis der skulle være vaccine i overskud. Resten af os kan nu se vaccinetiderne længere ude i fremtiden.

AARHUS: Borgere, der er inviteret til at blive vaccineret mod corona, men ikke kan finde en tid, kan tage chancen og skrive sig op i vaccinekøen til en eventuel rest-vaccine. I denne uge kom 854 borgere i Region Midtjylland foran i køen og forhindrede på den måde vaccinespild.

Man skal skrive sig på listen inden klokken 11 om formiddagen, og være i stand til at være på vaccinestedet inden for en halv time, hvis telefonen ringer.

Den korte frist skyldes, at vaccinerne hurtigt skal være hurtigt brugt, fra de er åbnet.

Annonce

Man skal oplyse sin alder, når man skriver sig på listen. Og de eventuelle rest-vacciner fordeles efter alder – de ældste får først.

Få er heldige

Men selv om der er en del heldige borgere, der kan glæde sig over, at de nu har fået det første stik, skal man skal ikke sidde og stirre på telefonen i sikker forventning om, at den ringer, for så bliver man med stor sandsynlighed skuffet.

- Der er ikke så mange der får vaccinen i forhold til, hvor mange der melder sig til, siger direktør i Region Midtjylland, Ole Thomsen.

I forrige uge blev 14.867 borgere vaccineret i Region Midtjylland. Kun 854 af dem kom med på chancen.

Hvis man ikke er blandt de heldige, der får tilbudt en af rest-vaccinerne, kan man måske trøste sig med, at hele systemet er til for, at det er de "rigtige" skuldre, der stikkes i, i stedet for dem man mere eller mindre tilfældigt kunne få fat i, før overskuds vaccinen blev for gammel.

- Det er afgørende vigtigt at vi ikke spilder vacciner, men det er også vigtigt, at det er nogle ældre der bliver vaccineret før, de ellers ville blive det. Alternativet var at vi skulle finde nogle på hospitalet - eller tæt på hospitalet, at vaccinere. Det kunne være politifolk, som man har gjort på Sjælland, eller andre man kan vaccinere, fordi man kan få fat i dem, siger han.

Der er ikke gået vacciner til spilde, men der har været tilfælde, hvor de kunne havde ramt mere præcist i den rigtige målgruppe. Foto: Jens Thaysen
Annonce

De forsvundne tider

Der er godt nyt til de borgere, der ikke prøver lykken med en rest-vaccine, men på normal vis bestiller deres vaccination i bookingsystemet. Nu kan man nemlig se det ledige vaccinetider fire uger frem i tiden.

Nu kan man se vaccinationstiderne fire uger frem i tiden. Foto: Jens Thaysen

- Vi har faktisk lagt tiderne ud længe, men dem der håndterer systemet har været usikre på, om den "side" der vender ud mod borgerne, har kunne håndtere så meget information, siger Ole Thomsen.

Det er region Nordjylland, der styrer systemet for bestilling af vaccinetider for hele Danmark.

- Derfor har de ikke turde lægge tider ud for mere end to uger af gangen, men det har de altså besluttet sig for i denne uge, siger han.

Spørgsmålet er, om forklaringen på, hvorfor borgerne tidligere har haft svært ved at "se" vaccinerne fra det amerikanske medicinalfirma Moderna i systemet, gemmer sig her.

- Jeg ved ikke om det var et to-uger-fire-uger-problem, men det håber de i Nordjylland. Problemet er der i hvert fald ikke længere - man kan se alle tiderne i Region Midtjylland. Og hvis det kan sikre, problemet ikke dukker op igen, er det også en god ting, siger han.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Henrik Lind startede et globalt energieventyr i Smilets By: Nu omsætter flere virksomheder for milliarder

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen svarede nej tre gange i træk, da han blev spurgt om han var tilfreds med sit AGF-hold

Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Aarhus

Sorte belægninger, spindelvæv og gamle produktrester: Fastfood-gigant igen politianmeldt

Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Debat

Radikale har en klar plan: Afskaf iværksætterskatten - og styrk dansk økonomi

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Annonce