Annonce
Aarhus

Gerda ved ikke selv, at hun er syg

Privatfoto

I ti år har Poul Erik levet med sin demente kone, Gerda.

Hun kan ikke noget selv længere.

Hver dag skal Gerda Møldrup Hansen have hjælp til at gå på toilet, tage tøj på, spise og gå i bad. Det er hendes mand, Poul Erik Jacobsen, der hjælper hende.

»Når jeg ser på Gerda, ser jeg ikke en dement person, der tilfældigvis er min kone. Jeg ser det dejlige menneske, jeg har delt mit liv med i 40 år,« siger Poul Erik Jacobsen.

Annonce

Som 55-årig får Gerda Møldrup Hansen konstateret Alzheimers. En fremadskridende sygdom, der medfører svigtende hjernefunktion, efterhånden demens og siden død.

I Gerdas tilfælde skred sygdommen langsomt frem, så de første fire til fem år mærkede ægteparret ikke den store forskel i Gerdas personlighed.

»Folk tror, at har man først fået konstateret demens, så er man lost for omverdenen - det er en myte. Gerda var stadig Gerda, og hun var helt bevidst om, at der var noget galt. Hun var ked af, at hun var dement, og hun ville ikke tale om det. Men jeg fik lov til at trøste hende. De første fem år kunne vi være kede af det sammen,« siger Poul Erik Jacobsen.

Men det, og Gerdas personlighed, ændrede sig i tiden derefter. Hendes hjerne var angrebet, og snart viste den tidligere pædagog tegn på, at intet ville blive som før.

»En aften sad jeg og betragtede min kone. Hun læste i et blad. Men i stedet for at bladre, som hun plejede, sad hun nu bare og stirrede på den samme side,« siger Poul Erik Jacobsen.

Også Gerdas stedsans blev forværret. Ægteparret plejede at lufte deres hund i Botanisk Have, men Gerda kunne ikke længere finde hjem. Hendes sprog blev også påvirket, og til sidst kunne hun ikke længere føre en samtale. Men hvad gør man, når man ikke længere kan tale sammen?

»Ja man kan selvfølgelig bare sidde og glo på hinanden, men det gør vi ikke. Gerda elsker musik, så jeg går på Youtube og finder koncerter med hendes yndlingskunstner, Kim Larsen. Jeg har købt to biografstole til os. Så sidder vi der ved siden af hinanden og synger med,« siger Poul Erik Jacobsen.

I dag trøster Poul Erik Jacobsen ikke sin kone. Det er ikke nødvendigt, for nu er hun bare glad. Hun ved ikke, at hun er syg.

Selvom Gerda Møldrup Hansen ikke kan huske, hvad der er blevet sagt for et minut siden, kan hun stadig trække oplevelser frem fra langtidshukommelsen.

»Jeg har lavet en fotovæg til hende. Der har jeg hængt billeder op af vores forældre, vores børn og børnebørn. Nogle gange går hun hen til væggen og rører ved billedet af sin mor,« siger han.

Poul Erik Jacobsen har indrettet sit hjem og sit liv efter sin kone. Og det har sin pris. I 2007 blev han nødt til at sige op på sit job. Han valgte jobbet som fuldtidspårørende. Det viste sig at være et ensomt job.

»På et tidspunkt følte jeg mig mentalt træt. Det var som om, jeg var ved at gå i stå. Jeg har gået til psykolog, og når Gerda er på dagscentret, holder jeg mig selv beskæftiget. Jeg er oprindelig uddannet tømrer, så jeg har fået en slags viceværtjob, hvor jeg kan gå og hjælpe lidt til. Det hjælper mig,« siger Poul Erik Jacobsen.

Han er klar over, at med sygdommen Alzheimers kan det kun gå én vej - den forkerte.

»Mit stille håb er, at sygdommen fortsat udvikler sig langsomt, så det ikke bliver for voldsomt for Gerda. Så hun ikke bliver udadreagerende. Og så håber jeg, at kendskabet til demens bliver udbredt, så vi kan få aflivet alle myterne. På trods af sygdommen er der stadig et menneske inde bagved,« siger han.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se video: De stenriges legetøj - 45 superbiler rullede ind på torvet

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent

Debat

Afvist på en bar: Kom igen, når du har crop top på

Aarhus

Ugens corona-tal: Antallet af indlagte halveret, men smitten er steget i forhold til forrige uge

Kultur For abonnenter

Pip pip på Svalegangen: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Aarhus

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

AGF

AGF meldt til politiet efter dramatisk ulykke: Træner lå fastklemt og bevidstløs i styrkecenter

AGF

Valby, Brønshøj, Marstal og kikset hooligan-stormløb på Gentofte Stadion: AGF-kampe ude i landet giver særegne oplevelser

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Fuld gevinst til patrulje: Nappede to narkosælgere i ét hug

Annonce