Annonce
Aarhus

Aarhus vil bytte ghettoliste ud med anden liste

Gellerupparken, Bispehaven og Skovgårdsparken er igen i år på ghettolisten. Foto: Axel Schütt
Gellerupparken/Toveshøj samt Skovgårdsparken og Bispehaven er igen i år på regeringens ghettoliste.
Annonce

AARHUS: Igen i år er Gellerupparken/Toveshøj samt Skovgårdsparken og Bispehaven på regeringens ghettoliste, som Transport- og Boligministeriet offentliggjorde søndag 1. december.

Listen får en kølig modtagelse på borgmesterkontoret, hvor Jacob Bundsgaard foreslår et navneskifte.

Fra ghettoliste til forebyggelsesliste.

- Ghettolisten er svær at anvende til at forebygge. Den sætter kun fokus på de boligområder, som er på listen, men det er lige så vigtigt, at vi har fokus på dem, der lige akkurat ikke er på listen. Og så duer det ikke, at vi ikke kan følge tallene i løbet af året, så vi kan se, om vores arbejde virker. Jeg synes, vi skal ændre logikken fra en årlig ”ghettoliste” til en løbende ”forebyggelsesliste,” siger Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

Annonce

Nye rammer

Med helhedsplanerne og med de seneste ændringer af almenboligloven er der sat nye rammer for arbejdet med de udsatte boligområder.

Aarhus Kommune og boligforeningerne har også iværksat handleplaner for Skovgårdsparken og Langkærparken.

Desuden er der sat gang i et fælles arbejde med forebyggende indsatser.

- I Aarhus satser vi på jobindsatser og på opsøgende social- og sundhedsarbejde. Alt sammen i samarbejde med boligforeninger og gode lokale kræfter. Det er konkrete tiltag, som både behandler og forebygger de problemer, der præger udsatte boligområder. Også dem, der ikke er på ghettolisten. Og det hjælper. Vi kan se at flere kommer i job, siger social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz.

Af den grund ser rådmanden gerne, at der kommer øget fokus på at styrke de opsøgende og forebyggende indsatser med bedre værktøjer og finansiering.

- Det bør man tage op på Christiansborg i forbindelse med den kommende boligaftale, siger Kristian Würtz.

Annonce

Egen overvågning

Anders Rønnebo er formand for Danmarks Almene Boliger kreds 5.

Han forklarer hvordan man i Aarhus har sin egen overvågning af udviklingen i de største almene boligområder.

- Dem følger vi med fælles tal ud fra otte centrale indikatorer som uddannelse, beskæftigelse og kriminalitet. Men til forskel fra den nationale liste måler vi blandt andet også på sundhed og hvordan børnene har det. Og så måler vi i Aarhus i øvrigt kun på forhold, som vi kan påvirke. Derfor tæller beboernes etniske baggrund ikke med, siger Anders Rønnebo.

Annonce

- Afskaf ghettolisten

Enhedslistens boligordfører, Søren Egge Rasmusssen, er valgt i Aarhus. Stod det til ham, blev ghettolisten afskaffet øjeblikkeligt.

- I sommer gjorde boligminister Kaare Dybvad et stort nummer ud af, at han ville stoppe med at bruge begrebet ”ghetto” for ikke at stemple beboere. Det, synes jeg, er en fremragende ide. Det virker dog både absurd og en smule hyklerisk, at regeringen så fortsætter med at stemple boligområder ved at sætte dem på den såkaldte ”ghettoliste”. Jeg vil opfordre regeringen til at følge boligministerens gode forslag og stoppe med at hænge udsatte boligområder ud på den måde, siger Søren Egge Rasmussen.

Kaare Dybvad siger til Ritzau, at han personligt er imod brugen af betegnelsen ”ghetto”.

- Det er det, der står i loven, og så bliver jeg nødt til at henholde mig til det. Men jeg synes, at ghetto er et upræcist begreb for de områder, vi har i Danmark, siger Kaare Dybvad.

Annonce

Kriterier

Hvis et alment boligområde skal på ghettolisten, skal det leve op til følgende kriterier:

Andelen af beboere i alderen 18 til 64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, skal overstige 40 procent som gennemsnittet over de seneste to år.

Andelen af beboere, dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer skal udgøre mindst tre gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste to år.

Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, skal overstige 60 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe.

Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15 til 64 år i området – undtagen uddannelsessøgende – skal være mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Lever et boligområde op til disse kriterier i fem år i træk, kaldes det et hårdt ghettoområde, og i hårde ghettoområder skal andelen af private familieboliger bringes ned på højst 40 procent inden 2030.

Bispehaven og Gellerupparken/Toveshøj står på den hårde ghettoliste.

Er Skovgårdsparken med på ghettolisten til næste år, bliver området også udnævnt til at være en hård ghetto.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Spis ordentligt!

AGF

For første gang i 11 år: AGF besejrer FC København

Annonce