Annonce
Debat

Ghettopolitik river ned og ekskluderer

Ghetto: Man skulle tro, at parallelsamfund skyldes adfærd eller holdninger, men ’parallelsamfund’ udgør politisk otte statistiske samfundskriterier ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet. Etnicitet indgår i kombination med bopæl i alment boligbyggeri. Børn og unge optræder i seks kriterier, og et kriterium omhandler ’langvarig passivitet’. Opfyldelse af to af de otte kriterier er nok til stempel som ’parallelsamfund’.

Politisk frygt for ’parallelsamfund’ skyldes ’ghettoer’ - ligeledes baseret på statistiske størrelser uden dokumenteret sammenhæng med holdninger eller adfærd. Blandt de fem ghettokriterier genses etnicitet, samt ledighed svarende til langvarig passivitet. Dertil kommer kriminalitet, uddannelse og indkomst.

Større almene boligområder skal ved overskridelse af tre ghettokriteriers statistiske grænseværdier nedrive boliger og vilkårligt tvangsflytte beboere. På trods af historik med anerkendte indsatser relateret til ledighed, kriminalitet, uddannelse, indkomst og etnicitet.

At se ledighed som et ’ghettoproblem’, der skaber ’parallelsamfund’, skyldes formentligt frygt for en arbejdssky kultur. Men en almen boligafdeling som Bispehaven i Aarhus har i to årtier arbejdet efter boligsociale helhedsplaner mod bl.a. ledighed som livsstil og fast status.

Et resultat heraf er et virksomhedscenter, som i rapport fra Center for Boligsocial Udvikling omtales for gode resultater og beskrives som velfungerende.

Virksomhedscenteret bygger på samarbejde med Jobcenter og Oplysningsforbundet FO om at give udsatte voksne personlige og sociale kompetencer til at opnå tilknytning til arbejdsmarkedet. Med involvering af frivillige beboere og lokalt driftspersonale som mentorer og praktik ved beskæftigelse i fælleshusets køkken, i genbrugsbutiks cafe og i boligområdets ejendomsservice.

Politiet sætter ind over hærværk, tyverier og ballade forårsaget i 2014 af konkrete personer og en mindre gruppe unge. Men peger samtidigt på værdien af boligsocial indsats sammen med Aarhus Kommune og Østjysk Bolig. Dette samarbejde udvides med Spor 215, som tilbyder hjælp og vejledning til unge. En kommunal evaluering i juli 2016 henviser til, at Spor 215 bidrager til at genskabe ro og orden i boligområdet. Spor 215 har hjulpet en stor del unge mellem 18 og 27 år i uddannelse, arbejde og bolig.

Ghettokriteriet indkomst afspejler ulighed i det danske samfund. Heroverfor bygger et boligområde som Bispehaven fællesskaber med inklusion uanset økonomiske vilkår. Boligsocial indsats bygger op og inkluderer. Ghettopolitik river ned og ekskluderer.

Ole Nørgaard Madsen
Annonce
AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter systemskifte: - Vores måde at spille på døde da vi ikke kunne gå videre mod et hold som Larne

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

Lars har seks fadølshaner i køkkenet med sit eget øl: Vi brygger nok 400 liter øl om året

AGF

Den nye svenske back imponerede fra start otte dage efter skiftet til AGF: - Det går meget hurtigere her

AGF For abonnenter

AGF har blot vundet tre ud af de seneste 20 kampe - det kan man godt kalde for en krise

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Et konservativt blik på sundhedsområdet: Vi må forlange læger nok og behandling til tiden

Byudvikling

Historien om Aarhus' mest ubrugelige 'strand': Hvorfor er den knoldet som en pløjemark - og skal den blive ved med det?

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Aarhus

Søndagens coronatal: Svagt faldende smittetal, men Aarhus og Samsø ligger stadig tårnhøjt på incidensbarometeret

Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Sport

Genlæs livebloggen: AGF gør en skidt uge værre med nederlag til Randers

Annonce