Annonce
Debat

Gift i vandboringer: Flyt fokus til de reelle problemer

"Når en boring må lukkes pga. for højt giftindhold, er årsagen generelt ikke længere rester af pesticider fra markdrift. I dag er synderne primært punktforureninger samt DSB's tidligere brug af ukrudtsmidler og vandværkernes eget brug af aktivstoffet BAM omkring boringer," skriver Jørgen Lund Christiansen. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

DEBAT: Miljøministeren foreslår forbud mod brug af glyphosat i private haver, og Stiften proklamerer i en redaktionel tegning, at der er pesticidrester i 57,9 procent af vore vandboringer.

Må jeg supplere med nogle faktuelle oplysninger:

• Det europæiske Fødevareagentur fortæller, at glyphosat er et sikkert produkt, der hverken – som ofte påstået – forårsager kræft eller er til skade for reproduktion.

Annonce

• Det er langt mere miljø- og klimarigtigt at bekæmpe ukrudt og sikre sunde fødevarer med glyphosat end ved at pløje, harve, bruge diesel og lave traktose.

• Fordi vi har glyphosat, har landbruget på få år ustøttet kunnet omlægge 500.000 hektar til pløjefri drift, hvilket både sparer diesel og muliggør CO2-lagring i jorden. Det har taget 40 år og kostet ekstra milliardstøtte at nå 300.000 hektar med økologi, som pga. mindre-ydelse kræver ekstra jord. Ved optimal dyrkning kunne 100.000 hektar tages ud af drift.


Må jeg foreslå myndigheder og medier at flytte en god del af miljø- og grundvandsfokus til a) udsmid af medicinrester, b) brug af husholdningskemi, c) årlig udledning af 35 milliarder liter spildevand (...) - samt d) tilførsel til naturen af friktionsstøv fra bildæk.

Jørgen Lund Christiansen


• Vi får drikkevand fra knap 6.000 boringer. Når en boring må lukkes pga. for højt giftindhold, er årsagen generelt ikke længere rester af pesticider fra markdrift. I dag er synderne primært punktforureninger samt DSB's tidligere brug af ukrudtsmidler og vandværkernes eget brug af aktivstoffet BAM omkring boringer.

• Sprøjtemidlet Spinosad, der må bruges af danske økologer, er 21 gange så giftigt som glyphosat. Italienske økologer, som leverer en stor del af vore supermarkeders frugt og grønt, har et trecifret antal sprøjtemidler til rådighed. Køb dansk, hvad enten du foretrækker økologi eller effektiv produktion baseret på nyeste viden!

• Grænsen for tilladt pesticidindhold i vort grundvand er en tiendedel milliontedel gram i én liter. Sundhedsgrænsen er 1.000 gange højere! Du skal i 80 år hver dag drikke to liter vand med et indhold på nævnte 0,1 mikrogram pesticidrest for at få et ”gift”-indtag svarende til nikotin og tjære i en halv cigaret. Så uheldig er ingen.

Må jeg foreslå myndigheder og medier at flytte en god del af miljø- og grundvandsfokus til a) udsmid af medicinrester, b) brug af husholdningskemi, c) årlig udledning af 35 milliarder liter spildevand, menneskegylle inklusive, uden om vore mange steder for små renseanlæg direkte ud i søer, fjorde og havet - samt d) tilførsel til naturen af friktionsstøv fra bildæks møde med olieholdig asfalt.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pernilles livsdrøm forsvandt: Nu har hun fundet melodien i det skønneste, lille byhus i Ebeltoft

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

Stiften mener: Bliv ved med at drømme om forandring og fornyelse i Aarhus

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se dig godt for: Elbilsejere risikerer p-bøde, når de vil parkere gratis i Aarhus

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

AGF

Stortalent sikrede point for AGF's U19-drenge: Lynede i debut

Annonce