Annonce
Indland

Gigtpatient om blodprøver: Jeg er mere tryg ved min egen læge

Efter hun klagede, fik Kirsten Frederiksen lov til at få taget blodprøver hos sin egen læge i stedet for hospitalet. Lægen er lig med tryghed for Kirsten Frederiksen, der lider af leddegigt og desuden er i forhøjet risiko for at komme til at lide af hjertekarsygdomme. Foto: Annelene Petersen

Kan man gøre tryghed op i kroner og øre? Sådan spørger Kirsten Frederiksen, der som kronisk gigtpatient slet ikke er tilfreds med Region Midtjyllands spareøvelse på blodprøver.

REGIONEN: Kirsten Frederiksen har leddegigt. Det har hun haft i 10 år, og hun skal leve med smerterne i sine hænder, håndled og ryg resten af livet.

Hun blev rasende, da hun i begyndelsen af 2016 opdagede, at Region Midtjylland planlagde at flytte alle blodprøver for patienter i hospitalsbehandling væk fra de praktiserende læger.

Kirsten Frederiksen bor i Uggelbølle på Djursland og får taget blodprøver hver sjette uge hos lægen og er derudover til kontrol hvert halve år på Regionshospitalet Randers, der ligger 35 kilometer væk.

- Min egen læge kender mig og min sygdomshistorik. Vi får altid en snak om, hvordan det går, og det er jeg tryg ved, for som leddegigtpatient er jeg i forhøjet risiko for at få hjertekarsygdomme, så det følger lægen også. Jeg føler, at der bliver taget fuldstændig hånd om min sygdom, når jeg er ved lægen, fortæller 65-årige Kirsten Frederiksen, der har en fortid som revisor og stadig arbejder i den udstrækning kræfterne er til det.

Efter hun klagede, fik Kirsten Frederiksen lov til at få taget blodprøver hos sin egen læge i stedet for hospitalet. Lægen er lig med tryghed for Kirsten Frederiksen, der lider af leddegigt og desuden er i forhøjet risiko for at komme til at lide af hjertekarsygdomme. Foto: Annelene Petersen

Dødssyge patienter i kælderen

Hun er også politisk engageret og har været byrådsmedlem for Socialdemokratiet i den tidligere Rønde Kommune tilbage i slut 90'erne.

Partifællesskabet fik hende nu ikke til at lægge fingrene imellem, da hun sidste år sendte en klage direkte til regionsrådsformand Bent Hansen. Her gjorde hun opmærksom på, at hun oplevede spareøvelsen som uværdig for kronisk syge mennesker, der i forvejen har nok at kæmpe med i hverdagen.

Og det virkede.

Kirsten Frederiksen fik dispensation til fortsat at få taget blodprøver hos sin egen læge, fordi lægen i hendes tilfælde har det løbende behandlingsansvar.

- Så jeg har fået lov at slippe, og det er jeg rigtig glad for. Men jeg kan ikke lade være at tænke på alle de mennesker, der ikke klager. Hvad med dem? Der er mange, der har det ringere end mig, siger Kirsten Frederiksen.

Region Midtjylland oprettede i forbindelse med blodprøvebesparelsen syv nyt tappesteder rundt om i regionen som et plaster på såret for de, der har langt til nærmeste hospital. Et af dem ligger i Rønde kun seks kilometer fra Kirsten Frederiksens hjem i Uggelbølle.

Hvis du ikke havde fået dispensation, kunne du jo vel have brugt det?

- Ja, det havde jeg jo så været nødt til, men jeg synes, det sted er under al kritik. For det første har det kun åbent tre timer tirsdag og torsdag, så det er meget lidt fleksibelt. Og for det andet ligger det i kælderen ved en fysioterapi. Jeg synes, det er frygteligt at se, hvordan dødssyge terminalpatienter først skal gå ind gennem et fitnesscenter, ned ad en trappe og så sidde i kø i kælderen ved siden af et omklædningsrum. Det er uværdigt, at man byder syge mennesker de forhold, mener Kirsten Frederiksen.

Indtil videre ligger besparelsen fast, men politikerne skal efter planen evaluere beslutningen på det kommende regionsrådsmøde 25. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-direktør får karantæne og bøde på 20.000 kr: 'Gav hånd med knyttet næve med hård kraft'

Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Østjylland

Tvangsnedlukning truer: Sogn nærmer sig den kritiske grænse

Annonce