Annonce
Erhverv

Giv dit barn gode pengevaner

Troels Frejwald er filialdirektør i Danske Bank i Horsens. Arkivfoto
Penge er ikke, hvad de har været. I dag er penge nemlig langt mere flydende og nærmest usynlige i den digitale verden, og som forælder kan det være svært at lære sine børn om penge og deres værdi.
Annonce

Privatøkonomi: I en travl hverdag kan det være svært at finde tid og overskud til at tage hul på snakken om penge. Og hvordan forklarer man lige de helt små, hvad penge er - og hvordan giver man dem et fornuftigt forhold til at bruge penge både nu og senere i livet.

Den anden mest googlede sætning i kategorien "hvordan lærer jeg mit barn om…" handler da også om penge. Og det er ikke kun Google, der afslører, at danske forældre efterlyser viden. En undersøgelse fra YouGov foretaget for Danske Bank viser, at seks ud af 10 forældre gerne vil have flere konkrete råd til at tale med deres børn om penge og økonomisk ansvarlighed. I Danske Bank vil vi gerne være med til at inspirere til at snakke mere om penge med de små. Søndag 10. november rammer Pengekøbing derfor Horsens, hvor både forældre og børn mellem fem og 10 år gennem leg, konkurrencer, teater og foredrag kan få mere viden om penge og begreber som opsparing og forbrug - og selvfølgelig på en sjov og mere utraditionel måde.

Gode råd til at lære dit barn om økonomi

1) Lommepenge er et godt værktøj til at lære dine børn, at penge kan strækkes, og at de kan forsvinde - og et godt grundlag for at starte samtaler med dit barn om penge og økonomi.

2) Brug gerne klodser eller matadorpenge til at gøre det konkret, når du vil forklare, hvordan familiens indtægter eller barnets lommepenge fordeles på forskellige udgifter.

3) Tag udgangspunkt i noget, der interesserer dit barn, når du vil tale om opsparing, for eksempel det nye spil, han eller hun ønsker sig. Hvor meget skal der spares sammen for at få råd til det.

4) Hjælp dit barn med at sælge eller købe brugt legetøj, måske på et loppemarked, så dit barn lærer glæden ved en god handel.

5) Tal økonomi med dit barn i hverdagen, når muligheden byder sig, for eksempel når I er ude at handle, kører bil eller laver mad sammen.

6) Vil du lære dit barn, at penge er en knap ressource, bør du overveje at sige nej, når barnet har brugt sine lommepenge og beder om flere.

Annonce

Nødvendigt med økonomisk nej

Vil du gerne give dit barn gode pengevaner, kan det være nødvendigt at stå fast og sige nej en gang imellem. Flere eksperter kalder det et ”økonomisk nej”, for eksempel familievejleder Lola Jensen, der tidligere har understreget dette og opfordrer forældre til at have mod til at øve barnet i de væsentlige værdier som at magte skuffelse, at kunne udsætte behov samt at glæde sig til noget, der kommer.

Der ligger nemlig en stor lykkefølelse i disse værdier, hvilket vil komme barnet til gavn resten af livet.

Seks ud af 10 forældre gerne vil have flere konkrete råd til at tale med deres børn om penge og økonomisk ansvarlighed, viser undersøgelse fra YouGov. Foto: Colourbox
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mundbindene har fundet vej i de århusianske busser - men stadig mange tager turen uden

Aarhus

Nye restriktioner for børn og lærere når skolerne starter

Aarhus

Sommervejret lokker folk frem - men alle er gode til at holde afstand og tage hensyn

Annonce