Annonce
Mærk Aarhus

Giv et lys i mørket

Foto: Sille Sterll
Som skrevet i foregående artikel nærmer årets Luciadag sig. Den 13. december. Aarhus Kano- og Kajakklub roer lyset frem i Aarhus Havn med flydende Luciaoptog i kanalerne, som kommer forbi Det Lille Hus på Havnen hele to gange, cirka klokken 18.30 og igen 19.15

Mon du kender Det Lille Hus på Havnen? Det lille fine og meget charmerende røde murstenshus på Flemming Bamse Jørgensens Plads. Nogle vil omtale det som toiletbygningen, og ja, det er det, vi ”taler” om.

Igangsætter Jonas Hallberg er en mand med mange kasketter på. Han er idémager og manden med nøglen, men det betyder ikke, at han bestemmer, hvad Det Lille Hus skal bruges til. Det betyder derimod, at han – sammen med sin partner, Sille Sterll– sørger for, at tingene er klar til brug. At der er vand og varme, og at toiletterne, som stadig er i bygningen, er klar til brug.

- At tænde lys i mørket er en smuk ting, og jo flere vi er, der gør det, jo smukkere er det, så derfor slår vi naturligvis dørene op, fortæller Jonas Hallberg.

- De sidste åringer med det sejlende Luciaoptog kan noget. Det er noget helt særligt, og det vil vi gerne byde med ind på. Derfor åbner vi op for, at man her i Det Lille Hus kan komme forbi og lave sin egen lyslanterne den dag.

Hyggelig tradition

- Kom klokken 17, og medbring gerne dit eget tomme og rengjorte syltetøjsglas, lyder opfordringen.

- Lad os sammen oplyse hele havnefronten, siger han og sender et bredt smil ud i lokalet. Vi sørger for lim og pynt, flint og fyrtøj. Vores lanterner skal oplyse broen over kanalen og bænkearealet på pladsen.

- Vi laver gløgg, som kan købes til fornuftige priser, og der vil være musik og sang på havnefronten. Kom og vær med til en hyggelig tradition ved Det Lille Hus på Havnen. Vi holder åbent mellem klokken 17 og 20, så kom gerne, lyder det.

Det Lille Hus

Sille og Jonas havde kig på Det Lille Hus, inden det blevet flyttet – sten for sten 75 meter. Ingen vidste rigtigt, hvad huset skulle eller kunne bruges til. Men det var da ikke svært, mente kæresteparret.

- Huset skal være – og ér – for alle. Vi vil låne det ud til borgere, der har maritime aktiviteter på hjerte og vil bruge omgivelserne til at skabe den slags. Eksempler kunne være viden om Aarhus Bugt, havnen, som den er nu, og livet, som det var engang, at gå planken ud, at hilse på havnens arbejdspladser, Luciasejladsens start og open air-film, har Jonas tidligere udtalt.

Manden, som selv bor lige rundt om hjørnet, tjener ikke en øre på at være en af dem, der er til rådighed for at få det her lille hus til at virke.

- At kunne byde ind er en glæde for mig. At vi hver især kan byde ind. Det betyder noget. Der skal ikke altid være to streger under et facit. To plus to må gerne give fem i min verden. Det skal bare løbe rundt, lyder det.

En meget fin historie. Det Lille Hus. Men en helt anden historie, som vi tager en anden dag – i et andet Mærk Aarhus-magasin. Foreløbig kan man jo med egne øjne tjekke det fine lille hus på havnen ud – og tag gerne et syltetøjsglas med under armen den 13. december klokken 17.

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Aarhus

Er dit navn på listen? Se de 50 mest populære navne i Aarhus