Annonce
Aarhus

Giv hvad du har, og tag hvad du kan bruge: Populær genbrugsstation er genåbnet

Reuse har siden åbningen i 2015 på Godsbanen været en populær og anderledes genbrugsstation. Arkivfoto: Axel Schütt
Genbrugsstationen og byttecentralen Reuse åbnede for nylig i nye lokaler på Sydhavnen. Lørdag indvies området officielt.

AARHUS: Genbrugsstationen Reuse er ikke som andre genbrugsstationer, hvor man afleverer sit haveaffald, sine malingrester og sit byggeaffald.

I 2015 åbnede den på Godsbanen som et forsøg, og hurtigt blev stationen populær. En del af borgernes storskrald endte her, og man kunne frit tage, hvad man havde brug for, ligesom man kunne aflevere, hvad man ville af med i form af for eksempel møbler, cykler eller elektronik, der kunne genbruges.

Projektet blev senere gjort permanent, og det blev besluttet at rykke stationen til Sydhavnen, da grunden ved Godsbanen skulle bruges til bebyggelse. Bygningerne på Sydhavnen, det tidligere slagteri, brændte dog ned, hvilket forsinkede processen, men nu er Reuse genåbnet på den nye adresse, og "skrald" i tonsvis er klar til igen at blive genbrugt.

Annonce

Reuse

  • I 2015 åbnede Reuse som forsøg på arealerne bag Godsbanen.
  • Tre år efter besluttede byrådet at gøre Reuse permanent.
  • I sommeren 2019 flyttede projektet til Sydhavnen.
  • Reuse har hver dag flere end 300 besøgende, der i alt henter over to ton brugte ting og sager.
  • 40-50 skoleklasser besøger hvert år Reuse, hvor de gennemfører et forløb om ressourcer, genbrug og innovation.
  • Effekter til Reuse kan både indleveres på byens andre genbrugsstationer og på Sydhavnen.
  • Reuse har et budget på 2,7 mio. kr. om året frem til 2024, og en anlægsbevilling på fire mio. kr.

Mere end bare genbrug

I weekenden indvies den nye genbrugsstation samt et nyt aktivitetsområde, der skal bruges til samarbejde og aktiviteter om genbrug og cirkulær økonomi i mere bred forstand.

- Det er vigtigt, at vi samarbejder med for eksempel uddannelsesinstitutioner, organisationer og foreninger om at skabe løsninger på, hvordan vi indretter fremtidens bæredygtige bysamfund, smider mindre væk og forandrer affald til nye produkter. Det nye Reuse bliver derfor en helt central platform for genbrug og cirkulær økonomi i Aarhus, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø, i en pressemeddelelse.

Heri oplyses det, at aktivitetsområdet også bliver et rekreativt område, da der oven på de containerne, der omkranser pladsen, plantes 30 træer, der skal fungere som et grønt indslag i området.

I forbindelse med opbygningen af det nye Reuse er der i bedste genbrugsånd også genbrugt mest muligt fra det tidligere område på Godsbanen, ligesom der er blevet plads til flere nye, bæredygtige tiltag som for eksempel asfalt lavet af affaldsbeton og regnvandsopsamling til vanding af træerne.

Indvielsen foregår lørdag 21. september klokken 11.30-16 - se mere på Reuses Facebook-side.

Det ny Reuse på Sydhavnen har alverdens ting at vælge imellem, og de er ganske gratis. Arkivfoto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Højbjerg topper fortsat Badmintonligaen

Læserbrev

Læserbrev: Kolindsund kan være med til at redde klimaet

I forbindelse med den nye finanslov afsættes der to milliarder kroner til at sænke landbrugets CO2-udledning og skabe mere natur. Pengene skal først og fremmest gå til udtagning af landbrugsjord, som herved sænker udledning af klimagasser. Her tænkes især på lavbundsjorder, som tages ud af drift. Visse lavtliggende marker skal ikke længere dyrkes, men i stedet skal vandstanden hæves, så der skabes mere plads til hjemmehørende vilde planter og dyr. Det er en aftale, som passer fint i tråd med det samarbejde, der er i gang mellem Danmarks Naturfredningsforening og landbruget. Her kan vi i foreningen Kolindsunds Venner stærkt anbefale, at der kigges på gendannelse af Kolindsund, som er placeret midt på Djursland. Kolindsund blev afvandet omkring 1874, da man dengang mente, at der var mangel på landbrugsjorder. Der blev etableret kanaler rundt om Kolindsund, og pumpestationer sørger for, at området holdes tørt. Men dette kræver masser af energi til strøm til pumpestationerne, og de talrige kanaler, der krydser Kolindsund, er fritaget for randzoner, således at gødning og giftstoffer uhindret suges op i kanalerne og udledes i Kattegat via Grenaaen. Kolindsund kan med sine cirka 25 kvadratkilometer blive Jyllands største sø, og en gendannelse vil i første omgang koste erstatning for de landbrugsarealer, der oversvømmes. Men dernæst vil naturen og miljøet og kommunerne på Djursland blive vinderne, når tilflyttere bosætter sig i området og turisterne strømmer til, som vi ser det med andre lignende projekter, der er etableret gennem de senere år. Se blandt andet på Filsø og Skjern Enge. Men udover sikring af naturen vil en gendannelse af Kolindsund også spille en stor rolle i forbindelse med klimasikring af Grenaa, som er truet, hver gang der er stormflod, østenvind og højvande. Der arbejdes lige nu med en model, der skal sikre Grenaa mod oversvømmelse, og her vil Kolindsund med sin store vandoverflade endvidere blive en stor buffer, således at vand fra det meste af Djursland, som løber denne vej ud i Kattegat, vil kunne opsamles, indtil presset på Grenaa fra øst er aftaget. Nu kan der ikke være så meget at betænke sig over. Det er på tide, at vi kommer i gang.

112

Personlige stridigheder årsag til uro i Aarhus V: Flere aftener med ballade og knivstikkeri

Annonce