Annonce
Aarhus

Giv hvad du har, og tag hvad du kan bruge: Populær genbrugsstation er genåbnet

Reuse har siden åbningen i 2015 på Godsbanen været en populær og anderledes genbrugsstation. Arkivfoto: Axel Schütt
Genbrugsstationen og byttecentralen Reuse åbnede for nylig i nye lokaler på Sydhavnen. Lørdag indvies området officielt.

AARHUS: Genbrugsstationen Reuse er ikke som andre genbrugsstationer, hvor man afleverer sit haveaffald, sine malingrester og sit byggeaffald.

I 2015 åbnede den på Godsbanen som et forsøg, og hurtigt blev stationen populær. En del af borgernes storskrald endte her, og man kunne frit tage, hvad man havde brug for, ligesom man kunne aflevere, hvad man ville af med i form af for eksempel møbler, cykler eller elektronik, der kunne genbruges.

Projektet blev senere gjort permanent, og det blev besluttet at rykke stationen til Sydhavnen, da grunden ved Godsbanen skulle bruges til bebyggelse. Bygningerne på Sydhavnen, det tidligere slagteri, brændte dog ned, hvilket forsinkede processen, men nu er Reuse genåbnet på den nye adresse, og "skrald" i tonsvis er klar til igen at blive genbrugt.

Reuse

  • I 2015 åbnede Reuse som forsøg på arealerne bag Godsbanen.
  • Tre år efter besluttede byrådet at gøre Reuse permanent.
  • I sommeren 2019 flyttede projektet til Sydhavnen.
  • Reuse har hver dag flere end 300 besøgende, der i alt henter over to ton brugte ting og sager.
  • 40-50 skoleklasser besøger hvert år Reuse, hvor de gennemfører et forløb om ressourcer, genbrug og innovation.
  • Effekter til Reuse kan både indleveres på byens andre genbrugsstationer og på Sydhavnen.
  • Reuse har et budget på 2,7 mio. kr. om året frem til 2024, og en anlægsbevilling på fire mio. kr.

Mere end bare genbrug

I weekenden indvies den nye genbrugsstation samt et nyt aktivitetsområde, der skal bruges til samarbejde og aktiviteter om genbrug og cirkulær økonomi i mere bred forstand.

- Det er vigtigt, at vi samarbejder med for eksempel uddannelsesinstitutioner, organisationer og foreninger om at skabe løsninger på, hvordan vi indretter fremtidens bæredygtige bysamfund, smider mindre væk og forandrer affald til nye produkter. Det nye Reuse bliver derfor en helt central platform for genbrug og cirkulær økonomi i Aarhus, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø, i en pressemeddelelse.

Heri oplyses det, at aktivitetsområdet også bliver et rekreativt område, da der oven på de containerne, der omkranser pladsen, plantes 30 træer, der skal fungere som et grønt indslag i området.

I forbindelse med opbygningen af det nye Reuse er der i bedste genbrugsånd også genbrugt mest muligt fra det tidligere område på Godsbanen, ligesom der er blevet plads til flere nye, bæredygtige tiltag som for eksempel asfalt lavet af affaldsbeton og regnvandsopsamling til vanding af træerne.

Indvielsen foregår lørdag 21. september klokken 11.30-16 - se mere på Reuses Facebook-side.

Det ny Reuse på Sydhavnen har alverdens ting at vælge imellem, og de er ganske gratis. Arkivfoto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Naturligvis skal vi stille krav til Nemlig.com og alle andre: Virksomheder skal ikke score fortjeneste på ryggen af de ansatte

Aarhus For abonnenter

Hvad blev der af Sculpture by the Sea? Aros-direktør drømmer om igen at vise strandkunst

Alarm 112

Politiet blev snydt af bilentusiaster: Kørte ræs i industrikvarter

Annonce