Annonce
Debat

Giv os noget dannelse som bolværk mod løgnefabrikkerne

Helle Solvang
Annonce

Hvor er den dannelse, der skal styrke os i den komplekse virkelighed, vi lever i? Hvor er det sammenhold og de samtaler, som kan forberede os på de udfordringer, der venter om hjørnet? Hvor er de initiativer og den skoling, der gør os i stand til at leve i balance med penge og natur? De spørgsmål optager mig meget. Og hvis den form for dannelse ikke findes i tilstrækkelig grad, så må vi skabe den.

En af vores store udfordringer er løgnefabrikkerne, der med fake news i hobetal prøver at bedøve vores sanser og bringe os på vildspor i forhold til de virkelige problemer. Hvordan skal vi lære at forholde os til dem? Hvad kan gøre os skarpe i skelneevnen og lære os at sige fra? Hvordan lærer vi at stå fast på, hvad der er sandt og ikke mindst, hvad der er etisk rigtigt?

En anden stor udfordring er klimakrisen. Har vi det, der skal til for at kunne stå sammen globalt og handle? Og hvad stiller vi op i byer som Kalundborg, Sønderborg eller København, hvis vandet fosser ind over kajkanterne? Kan vi bygge en båd og finde rent drikkevand? Har vi dét, der skal til?

Efter finanskrisen var jeg med til at samle folk fra hele verden, som arbejder målrettet med bæredygtig, uddannelsesmæssig og økonomisk omstilling til samtaler om, hvordan man kommer fra en krise til nye muligheder. Afsættet var statsbankerotten i 1813. Selvom den var en kolossal nedtur for det danske samfund, så opstod der ny handlekraft og nye skoler, initiativer og samarbejder. Og modige fremsynede beslutninger blev taget. F.eks. blev der allerede i 1814 indført skolepligt for alle børn. Det kom ikke ud af det blå, men var inspireret af eksperimenter med nye former for skoler for både drenge og piger. Disse prototyper ophøjede Frederik d. 6. til lov. Med skolepligten blev der brug for seminarer, som skød op som paddehatte, og lærerne kom til at fungere som det, jeg kalder 'trojanske mus', der løftede landet i flok. Via deres elever og netværk viderebragte de en oplyst, nysgerrig og kritisk måde at tænke på. Bønderne var kort tid før blevet løst fra stavnsbåndet, og de blev inspireret af lærerne til at samarbejde og slå sig sammen. Det lagde grunden til demokratisk sindelag og andelsbevægelsen. Snebolden rullede og voksede fra denne kongens kloge beslutning.

I årene efter krisen blomstrede desuden højskolebevægelsen og den danske guldalder med fuld knald på voksenlæring, forskning, filosofi og kunst. Der blev holdt saloner, hvor man bl.a. mødtes på tværs af fagligheder. Alle disse 'tandhjul' faldt i hak og drejede udviklingen i samme retning, således at man på bare ca tredive år skabte verdens mest levedygtige og fredelige revolution! Stænderforsamlingerne blev dannet, Grundloven blev forfattet og enevælden trak sig. ¨

Nok er vi fattige, men vi behøver ikke at være dumme' er Frederik d. 6. berømt for at have sagt. I dag kunne vi med rette sige: 'Nok er vi rige, men vi behøver ikke at være dumme." Vi behøver f.eks. ikke at lade de få procent af verdens befolkning have ejerskab over halvdelen af ressourcerne. Vi behøver ikke at forbruge vores eget livsgrundlag ihjel. Vi må sanse og forstå, at vores forbrug og produktion hænger sammen med klimaforandringer og forurening andre steder på kloden og direkte fører til flere flygtninge. Vi har hver især ingredienser til at få tandhjulene til at dreje i en levedygtig retning. Som dengang i 1800-tallet må vi satse på at skabe prototyper og netværk og stimulere kulturen, samtalerne og filosofien som en samlende kraft. Mit bidrag i den retning er at være en del af en initiativgruppe, der planlægger at åbne en højskole i København om fire år. Her skal det være cool at stille store spørgsmål, tænke kritisk, sige fra, kæmpe for en sag, bygge både, spare på vand, etablere lodrette landbrug i byen og invitere til fællessang. Mit håb er, at vi med mange lignende små og store initiativer sammen kan plante kimen til en ny blomstrende guldalder.

Illustration: Gert Ejton
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mobil testenhed tilbage i Gellerup: Svært at få beboerne til at flytte sig

Aarhus For abonnenter

Søns misbrug har kostet Bente og Søren penge, søvn og tårer: - Man føler sig magtesløs og mistænkt for at være dårlige forældre

Aarhus

Fire elever ramt af corona: Var netop kommet hjem fra studietur til Polen

AGF

Det Hvide Snit:  Er der bund i ny, ambitiøs AGF-målsætning - og hva' ka' OB?

AGF For abonnenter

Bagkanten: Sæsonen er knap begyndt, men David Nielsen skal allerede ud i krogene for at finde friske spillere

Annonce