Annonce
Sport

Glæd dig ikke for tidligt - Aarhus kan stadig blive fjernet som værtsby ved håndbold-EM

Tre gange tidligere er der blevet spillet slutrundehåndbold i Ceres Arena. Størst var det i 2002, hvor Arena var den primære hal til kvinde-EM. Arkivfoto: Ole Nielsen. 
Lørdag stod Aarhus og Ceres Arena i det indledende bud til to EM-slutrunder i 2026 og 2028. Men flere ting gør dog, at der er en god chance for, at Aarhus bliver fravalgt til selve slutrunden.

HÅNDBOLD: Lørdag eftermiddag præsenterede det europæiske håndboldforbund (EHF) værtskaberne for de kommende EM- og VM-slutrunder, og der var godt nyt for dem, som der gerne vil se verdens bedste spillere på dansk jord.

Fire slutrunder blev offentliggjort, og to af dem fik Danmark som værtsland sammen med Sverige og Norge. Det drejer sig om herre-EM i 2026 og kvinde-EM i 2028, hvor Aarhus og Ceres Arena ydermere er skrevet ind i budmaterialet som værtsby.

I alt er ni værtsbyer valgt til begge slutrunder. De danske byer er, udover Aarhus, også København og Herning.

Annonce

Men ni værtsbyer er formentlig for meget, og derfor kan Aarhus stadig ryge ud.

Det siger Henrik Jacobsen, som er direktør i DHF.

- Jeg tror, vi skal bruge færre steder end dem, vi har nævnt. Men der er et stykke tid endnu, og vi ved ikke, hvordan verden ser ud til den tid. Vi er nødt til at have en række haller at kunne vælge imellem, og man er nødt til at forbeholde sig muligheden for, at der kan være forandringer, siger Henrik Jacobsen.

Et skandinavisk bud

Danmark, Norge og Sverige har tilsammen opstillet ni potentielle værtsbyer til de kommende slutrunder. De danske og norske er i begge slutrunder ens, mens der i Sverige er forskellige byer i de to bud.

Tidligere har også Kolding været nævnt som 10. værtsby, men de var ikke nævnt, da det skandinaviske bud lørdag fik tildelt slutrunderne.

Nu er det op til EHF at træffe beslutningen om, hvilke byer der rent faktisk skal være værtsbyer, men hvis alle ni byer bliver valgt, vil det være anderledes i forhold til andre slutrunder.

Når der til januar skal spilles EM for herrer, vil det blive afholdt i Ungarn og Slovakiet. Her er der eksempelvis fem forskellige værtsbyer, selvom der stod seks byer i det oprindelige materiale.

Og ved EM for herrer i 2024 vil der kun være seks byer, når turneringen skal afholdes i Tyskland.

Derfor er det dansk-svensk-norske bud nu lagt i EHF's hænder, og de skal endeligt afgøre, hvor kampene skal spilles.

Håndboldslutrunder i Aarhus

VM for herrer i 1978: Turneringen blev fordelt udover 23 forskellige byer i Danmark, og Aarhus var en af dem. Der blev spillet tre kampe i Danmarks gruppe samt en hovedrundekamp. Kampene blev spillet i Stadionhallen. 

EM for damer i 2002: En helt nybygget Arena var førstearena i turneringen, og både finale, semifinale og placeringskampe blev spillet i Arena, mens alle danske kampe også blev spillet i hallen. 

EM for damer i 2010 (i samarbejde med Norge): Arena har samtlige kampe i gruppe B, som er en gruppe uden dansk deltagelse. Det bliver de eneste kampe i hallen. Danmarks gruppekampe blev spillet i Aalborg, mens de danske mellemrundekamp og de afgørende kampe blev spillet i Herning. 

EM for herrer i 2014: Arena har kampe fra Gruppe C og den ene mellemrunde. Begge uden dansk deltagelse. Finalekampene spilles i Herning.

(EM for herrer i 2026): Aarhus og Ceres Arena er med i det indledende bud med i alt otte andre byer fra Sverige og Norge. 

(EM for damer i 2028): Aarhus og Ceres Arena med med i det indledende bud med i alt otte andre byer fra Sverige og Norge. 

Annonce

Står der overhovedet en hal?

Man kan dog spekulere i, at der er flere muligheder for, at Aarhus kan være en af de byer, som bliver fravalgt.

For det første er det med afstand den mindste af de danske haller og den umiddelbart næstmindste af de ni haller, som er foreslået til slutrunden i 2026. De andre to danske haller, Jyske Bank Boxen og Royal Arena, har kapaciteter på 15.000 og 14.000 tilskuere.

Derudover er der en del væsentligt nyere arenaer med i buddet. Ceres Arena er fra 2001, men er klart ældre end de to andre danske arenaer. Og i Norge byder man blandt andet på en spritny hal i Bergen samt en rekonstruktion af Nye Fornebu Arena i Oslo.

Til syvende og sidst er der jo ingen, som endnu ved, om Ceres Arena overhovedet står klar til herre-EM i januar 2026, for der er ikke truffet nogle endelige afgørelser om, hvorvidt Arena er tænkt ind i Kongelunds-projektet. Der kan selvfølgelig nå at komme en ny arena i stedet, men hallens fremtid er et stort spørgsmålstegn.

Slutrunder i Danmark de kommende år

2023: VM for kvinder i Danmark, Sverige og Norge. De danske byer er Herning og Kolding. 

2025: VM for herrer i Danmark, Norge og Kroatien. De danske byer er Herning og København. 

2026: EM for herrer i Danmark, Sverige og Norge (blev offentliggjort lørdag). De danske byer er Aarhus, København og Herning. 

2028: EM for kvinder i Danmark, Sverige og Norge (blev offentliggjort lørdag). De danske byer er Aarhus, København og Herning

Henrik Jacobsen siger, at man godt kender til snakken i byen, som avisen tidligere har beskrevet, men han har ikke lyst til at gå ind i debatten om hallens fremtid.

Hvad gør i, hvis Ceres Arena for eksempel ikke står i 2026, når det den præcise hal, som er med i buddet? 

- Det er ikke noget, vi bestemmer. EHF skal i sidste ende godkende spillestederne. Hvis vi har nævnt en række spillesteder, skal vi også ende med at benytte os af dem, vi har linet op. Men hvis der er nogle gode muligheder og forklaringer på, hvorfor man skifter, så plejer det også være sådan, at de er lydhøre over for det, siger Henrik Jacobsen.

Danmark, Sverige- og Norge-buddet vandt de to slutrunder uden kamp, da der ikke var nogen andre nationer, som bød. Finalen i 2026 skal som udgangspunkt spilles i Herning, mens finalen i 2028 skal spilles i Oslo.

Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-stramning i Aarhus: Børn skal afleveres udenfor børnehaven og skolers julefester aflyses

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Alarm 112

Kattegat truer Kattegatcenteret: Beredskabet kæmper for at holde vandet ude

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Sport

En landstræner fuld af optimisme: Lever vi op til forventningerne, skal de andre være gode for at slå os

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyste ældre mand: Fundet i god behold af familien

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Annonce