Annonce
Aarhus

Glæde i boligforening: Skovgårdsparken pillet af ghettoliste

Årets udgave at ghettolisten rummer en god nyhed for Brabrand Boligforening og beboerne i Skovgårdsparken: Afdelingen er pillet ud af ghettolisten og undgår dermed at blive en hård ghetto. Foto: Axel Schütt
I stedet for at blive udnævnt til hård ghetto ryger Skovgårdsparken af ghettolisten. Dermed undgår den nedrivninger.

BRABRAND: Årets udgave af Transport- og Boligministeriets ghettoliste 2020 kunne have været dyr og frustrerende læsning for Brabrand Boligforening.

For stod Skovgårdsparken igen i år på listen, ville det være femte år i træk. Og så ville afdelingen blive en såkaldt hård ghetto med alt, hvad det indebærer: For eksempel en radikal ændring af afdelingen, så andelen af almene boliger bringes fra de 90 procent i dag til blot 40 procent frem mod 2030.

Men i år er Skovgårdsparken pillet af ghettolisten. Til stor glæde for Brabrand Boligforenings direktør, Keld Laursen.

Annonce

- Vi er meget lettede. Hvis Skovgårdsparken var blevet til en hård ghetto, ville det først og fremmest betyde en forfærdelig usikkerhed for beboerne. Men det ville også have være et slemt tilbageslag for boligforeningen, siger Keld Laursen.

'Dumper' kun på et kriterie

For at havne på ghettolisten skal et alment boligområde med mindst 1.000 beboere med en andel af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande, der overstiger 50 procent, opfylde mindst to af disse fire kriterier:

Andelen af beboere i alderen 18 til 64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, skal overstige 40 procent, opgjort som gennemsnittet over de seneste to år (I Skovgårdsparken: 35,6 procent).

Andelen af beboere, dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer, skal udgøre mindst tre gange landsgennemsnittet, opgjort som gennemsnit over de seneste to år.(I Skovgårdsparken: 1,68 procent).

Andelen af beboere i alderen 30 til 59 år, der alene har en grundskoleuddannelse, skal overstige 60 procent (I Skovgårdsparken 61,3 procent).

Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15 til 64 år i området (undtaget uddannelsessøgende) skal udgøre mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen (I Skovgårdsparken 58,9 procent).

Det er altså kun på kriteriet om uddannelse, at Skovgårdsparken "dumper".

Brabrand Boligforening har indenfor de seneste år gennemført en gennemgribende renovering af Skovgårdsparken til omkring 335 millioner kr., så det ville have været ressourcespild i stor skala, hvis Skovgårdsparken var blevet en hård ghetto, og Keld Laursen måtte ringe til et nedbrydningsfirma.

Han har gennem årene været stærkt kritisk overfor ghettolisten. Og at Skovgårdsparken i år er pillet af listen, gør ikke Keld Laursen mere positiv.


På den måde er det lidt at et tilfælde, at Skovgårdsparken var på den forkerte side sidste år. Det er nok også en tilfældighed, at afdelingen er på den rigtige side i år,

Keld Laursen, direktør Brabrand Boligforening


Han synes, at ghettolisten er alt for vilkårlig. For eksempel ville Skovgårdsparken være ude af  2019-udgaven af listen, hvis blot et par beboere færre end det, der var tilfældet, havde fået en dom for kriminalitet.

- På den måde er det lidt af et tilfælde, at Skovgårdsparken var på den forkerte side sidste år. Det er nok også en tilfældighed, at afdelingen er på den rigtige side i år, men nu er retfærdigheden da sket fyldest, siger Keld Laursen.

Tre andre århusianske boligområder er fortsat på ghettolisten. Det er Bispehaven samt Gellerupparken og Toveshøj, der alle har stået på ghettolisten siden den udkom første gang i 2010. De er for længst blevet til hårde ghettoer med krav om, at den almene boligmasse bringes ned på 40 procent.

Bispehaven er en afdeling under Østjysk Bolig. Gellerupparken og Toveshøj er afdelinger under Brabrand Boligforening.

- Og sammen med Aarhus Kommune arbejder vi med udviklingsplaner for de to afdelinger. De skal blive til helhedsplaner, og målsætningen er, at de er væk fra ghettolisten i 2030, siger Keld Laursen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

For abonnenter

Anmeldelse: Føj for nogle ækle nisser på Netflix

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Debat

Fysioterapeut ønsker sig sammenhæng i sundhedsvæsnet: Kære politikere, I skal bare gå til opgaven på samme måde som os

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

Annonce