Annonce
Aarhus

Glæde over coronamillioner, men: Kulturlivets fremtid er en gyser

Den Gamle Bys direktør Thomas Bloch Ravn: Flot hjælp, men fremtiden er uvis. Foto: Kim Haugaard
Vil gæsterne vende tilbage i samme omfang som før, spørger kulturhusene nervøst.
Annonce

AARHUS: De århusianske kulturhuse jubler over de millioner, de nu modtager fra Salling Fondene og Aarhus Kommune. Men der er stor usikkerhed, nærmest frygt, for, hvordan det vil gå i fremtiden.

Folk har ændret adfærd, og selv om der nu er åbent for museerne, så kommer kun cirka halvdelen af dem, der normalt besøger museerne og kulturhuse.


Hjælpepakken er flot og giver mere optimisme, men vi kender ikke resten af året. Vi fornemmer, at gæsterne lige nu er bange for at møde op og blive smittet på steder, hvor flere mennesker samles.

Thomas Bloch Ravn, museumsdirektør Den Gamle By


- Hjælpepakken er flot og giver mere optimisme, men vi kender ikke resten af året. Vi fornemmer, at gæsterne lige nu er bange for at møde op og blive smittet på steder, hvor flere mennesker samles. Hos os er der ingen grund til det, og heldigvis får vi meldinger fra de, der har besøgt os, om, at det var en meget sikker oplevelse, siger Thomas Bloch Ravn og tilføjer, at museet har brug for, at folk fortæller det videre.

Selv færdes den 66-årige museumsdirektør heller ikke så meget der, hvor mange er samlet.

- Men på museet har vi gjort alt, vi kan, for at folk skal føle sig sikre med afspritning og skiltning. Selv i husene er der ikke problemer, og mange af vores aktiviteter foregår tilmed udendørs, siger Thomas Bloch Ravn, hvis museum har fået otte millioner kroner.

Hvis vi resten af året mister 50 procent af, hvad vi plejer at have, ender vi med et minus på 18 millioner kroner, siger museumsdirektøren, der nu ser med spænding på, hvad statens hjælpepakke vil give.

Annonce

Musikhuset

- Hjælpepakken er en vidunderlig håndsrækning. 8,5 millioner kroner er et enormt stort beløb, der sammen med statens hjælpepakker vil dække en stor del af vores underskud og tabet i perioden siden lukningen i marts. Men når vi ikke jubler endnu højere, er det fordi vi ikke kender resten af året. Hvor mange må vi lukke ind, og vil publikum komme igen? spørger Jan Christensen, direktør i Musikhuset, der nu venter spændt på statens støtte.

Jan Christensen, Musikhuset: Vi aner ikke, om publikum vender tilbage i samme antal. Foto: Axel Schütt

- Når vi lige nu har koncerter med kun 500 tilhørere i store sal med plads til 1500 er det ikke fordi, vi tjener noget. Det er for at holde fast i vores publikum, for at folk ikke skal glemme os. Hjælpepakken gælder kun til 31. august, og hvad så derefter, hvis færre end normalt kommer? Vi har sparet alt det, vi kan, og undladt at besætte nogle job efter folk, som er holdt op ved naturlig afgang, og visse udgifter er automatisk reduceret, siger Jan Christensen.

Annonce

Aros

Også hos kunstmuseet Aros er der glæde.

- Hjælpepakken fra Salling Fondene og Aarhus kommune er en kæmpe håndsrækning. De 7,1 millioner kroner sikrer, at vi ikke taber de sidste mange års udvikling på gulvet. Vi er dog fortsat udfordrede på grund af nedlukningen og effekterne af folks ændrede adfærd og har derfor fortsat brug for støtte, siger direktør Erlend G. Høyersten.

Direktør Erlend G. Høyersten er begejstret for støtten, men publikum har ændret adfærd. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

På Aros ligger besøgstallet siden åbningen for nylig lige under halvdelen af det normale, oplyser museet.

Annonce

Moesgaard Museum

Moesgaard Museum får lidt over fire millioner kroner i hjælpepakken.

- Vi er utroligt glade for opbakningen og støtten fra Salling Fondene og Aarhus Kommune. Sammen med de øvrige hjælpepakker har vi nu en god basis for at komme videre. Vi er selvfølgelig stadig meget spændte på, hvordan besøgstallet vil udvikle sig hen over sommeren og venter først at have et samlet billede af museets status i løbet af august/september, siger administrationschef Per Linnemann Larsen.

Han tilføjer:

- Vores gæster begynder nu at vende tilbage, ikke mindst for at se særudstillingen om Pompeji, som vi har forlænget. Det vigtigste lige nu er at skabe en tryg og god museumsoplevelse for gæsterne. Det håndterer vi ved at fortsætte med online billetsalg i tidsintervaller hen over sommeren, så vi fordeler publikums ankomst i løbet af dagen. Sikkerheden for vores gæster vægter højere end besøgstallet.

Museet får 4,8 millioner kroner.

Annonce

Aarhus Symfoniorkester

Aarhus Symfoniorkester får en million kroner, og det skaber en god ballast.

- Krisen har ramt landets symfoniorkestre hårdt. Kernepublikummet har følt sig ekstra udsat. Vi ser nervøsitet for at vende for tidligt tilbage til koncertsalen, og det påvirker også den kommende sæson, siger musikchef Jesper Nordin og fortsætter:

Jesper Nordin, Aarhus Symfoniorkester: Kernepublikummet har følt sig ekstra ramt. Pr-foto

Afstands- og sæderestriktioner lægger yderligere pres på antallet af billetter, men hjælpepakken går et godt stykke vej for, at vi kommer helskindet gennem 2020. Orkestret vender tilbage til Symfonisk Sal i Musikhuset Aarhus 20. august med en gallakoncert, som ud over at præsentere toppen af ungt dansk talent har til formål formål at støtte de solister og dirigenter, hvis levebrød ligeledes har været påvirket af lukningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tre ud af fire århusianske studerende må blive hjemme i år: Det er pisse surt, fortæller de

Aarhus

Nyt notat: Flere er blevet smittet ved eid-fester og en begravelse

Aarhus

To nye tilfælde: Nu er 11 chauffører fra Aarhus Sporveje smittede

Annonce