Annonce
Rejser

Glædelig herregårdsjul på Gammel Estrup

På Gammel Estrup - Danmarks herregårdsmuseum bliver der pyntet op og forberedt til julen på ægte herregårdsmanér. PR-foto
På Danmarks Herregårdsmuseum Gammel Estrup fejres julen på ægte herregårdsmanér. Herskab og tjenestefolk forbereder til julen hele december, så besøgende kan opleve, hvordan greven og hans ansatte holdt jul for 100 år siden. Og ikke mindst selv være med i juleaktiviteterne.

Julemåneden på Gammel Estrup er lig med særudstillingen ”Jul for herskab og tjenestefolk anno 1918”, som besøgende kan opleve i herregårdens sale og gemakker. Overalt bliver der pyntet op til jul. I Spisestuen står julemiddagen klar på grevens bord, og i Riddersalen stråler juletræet. I stuerne kan man gå på opdagelse i grevefamiliens hverdag i december, hvor de drak deres kaffe efter middagen, før juletræet blev tændt.

Her står også et flygel, hvor familien samledes for at synge julesange og nyde deres gaver. I Herregårdskøkkenet kan man opleve husjomfruen i fuld gang med juleforberedelserne, og ved siden af i Folkestuen er der dækket op til tjenestefolkenes julemiddag. Man kan købe julebag bagt i det gamle brændekomfur eller en kop kaffe fra Madam Blå.

Annonce

Juleaktiviteter

I weekenden den 30. november og 1. december kan man opleve Julemarked på Det Grønne Museum. Her kan man blandt andet møde museets mange laug, som byder på hjemmebrygget øl, honning og hjemmelavede pølser og ost. Traditionen tro vil der også være musik.

”Smag julebag i Herregårdskøkkenet” finder sted den første adventsweekend i klejnekogeriet, hvor det er muligt at købe herregårdsklejner.

I weekenden 7.- 8. december tilbereder husjomfruen julesul, og gæster kan købe sig en håndmad med de lækre retter.

"Smag julebag i Herregårdskøkkenet" er et bageværksted, hvor børn kan være med til at bage småkager. Pris 15 kroner.

I weekenden 14.-15. december kan man besøge Skovarbejderhuset i Lunden og se hvordan skovarbejderfamilien holdt jul omkring 1930. Huset bemandes af frivillige, der er klar til at fortælle om historien, om huset og livet i skovet før i tiden. Huset er julepyntet, der er kaffe på kanden og historisk bagværk fra det lille støbejernskomfur.

Husjomfruen laver julesul, og gæsterne kan købe sig en håndmad med de lækre retter. Der er også bageværksted for børn.

I weekenden 21.-22. december er der igen bageværksted for børn. Den 22. december er der julegudstjeneste, hvor Gammel Estrup skruer tiden tilbage til juleaften i 1918 med julegudstjeneste og juletræsdans. Efterfølgende kan man følge med i Riddersalen, hvor greven inviterer til juletræsdans.

Der var forskel på julen blandt herskab og tjenestefolk. Dels var der arbejdet, og dels var der maden. Tjenestefolkene arbejdede i løbet af dagen med at klargøre, og til aften spiste man hver for sig. Fælles for herskab og tjenestefolk var dog gudstjenesten i kirken og juletræet i riddersalen, hvor tjenestefolkene helt ekstraordinært fik lov til at komme op og gå med grevefamilien rundt om træet og synge salmer. De fik også julegaver af herskabet.

I weekenden 27., 28. og 29. december er der ”Herregårdsjul mellem jul og nytår”. Her kan besøgende stadig opleve udstillingen ”Jul for herskab og tjenestefolk”. Herregårdskøkkenet er åbent alle tre dage med salg af kaffe og kage.

I Fruerstuen kan man lave nytårspynt, og der er særlige gratis omvisninger på slottet.

Gå også en frisk juletur i det smukke område omkring Gammel Estrup og besøg Skovarbejderhuset i herregårdsskoven Lunden.

Læs mere på www.gammelestrup.dk og www.detgrønnemuseum.dk.

Danmarks Herregårdsmuseum

Gammel Estrup er et kulturhistorisk museum, der har adresse i hovedbygningen på herregården Gammel Estrup i Auning på Djursland. Her kan besøgende blive klogere på herregårdskultur gennem forskellige udstillinger. Hovedbygningen er indrettet med rum, der repræsenterer forskellige tidsperioder. I bygningerne omkring museet ligger Dansk Landbrugsmuseum og Det Grønne Museum.

Herregården Gammel Estrup var i familien Scheels ejerskab i flere hundrede år, men ved den sidste greve Scheels død i 1926 blev herregårdens værdi fordelt mellem 11 efterladte børn. Herregårdens hovedbygning og park endte med at blive solgt til Valdemar Uttendal, der var greve Scheels svigersøn. Han oprettede et museum for herregårdskultur i 1930 med navnet Gammel Estrup – Jyllands Herregårdsmuseum. I 2018 ændrede museet navn til Gammel Estrup – Danmarks Herregårdsmuseum.

Adressen er Randersvej 2, 8963 Auning. Entré for voksne er 100 kroner. Børn under 18 år har gratis entré.

Bageværksted for børn er en af museets aktiviteter i løbet af december. PR-foto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

AGF

AGFs cheftræner efter 3-1-sejr i Midtjylland: - Jeg er sindssygt stolt

Annonce