Annonce
Kultur

Glade anmeldere: Ros til Moesgaard for vellykket tidsrejse

Det vælter ind med tilfredse anmeldere på Moesgaard, der høster fem og seks stjerner for særudstillingen "På vej mod katastrofen - Pompeji og Herkulanum" der kan opleves frem til 10. maj næste år. Foto: Flemming Krogh
Stjernerne regner ned over Moesgaards særudstilling om katastrofen i Pompeji og Herkulanum.

AARHUS: Siden Moesgaard Museums særudstilling om Pompeji og Herkulanum åbnede for en måned siden er det strømmet ind med positive tilkendegivelser fra landets anmeldere.

Århus Stiftstidendes anmelder Christian Salling gav "På vej mod katastrofen – Pompeji og Herkulanum" fuldt hus, altså seks stjerner, og kaldte den "Et spektakulært brag af en udstilling".

- Men det er netop disse detaljer, humoren, der gør udstillingen så dybt menneskelig og nærværende for os. Trods et spænd på to tusinde år fremstår indbyggerne i Pompeji og Herkulanum fuldstændig lige som os, og vi kan identificere os med deres dagligdags interesser, aversioner, drifter og begær, skriver han og fortsætter:

- (..) det er en fortælling, der stadig er aktuel i vor tids klimadebat.

Jyllands-Posten giver også udstillingen seks stjerner og dermed topkarakter - "Udstillingen er rørende, autentisk samt oplysende", skriver anmelder Lars Svanholm.

- Dramaet udspiller sig i år 79 efter Kristi fødsel, så det er ikke på nogen måde en aktuel katastrofe, som nu er udfoldet på Moesgaard Museum. Til gengæld bliver man overvældet og i samme åndedrag henført til en tid, som er præget af en for epoken udpræget civilisation og en stor æstetisk bevidsthed, fortsætter han.

Annonce

Pompeji-udstilling

Særudstillingen "På vej mod katastrofen – Pompeji og Herkulanum" åbnede på Moesgaard Museum 6. november og kan ses til 10. maj 2020.

Udstillingen bygger på genstande fra et af verdens mest kendte arkæologiske fund og viser et samfund før og efter katastrofen i Napolibugten i år 79, hvor byerne Pompeji og Herkulanum gik til grunde som følge af vulkanen Vesuvs udbrud.

Særudstillingen er et samarbejde med syv italienske museer og kulturinstitutioner og viser over 250 genstande. Det er lykkedes Moesgaard at låne genstande fra både Pompeji og Herkulanum, som ikke tidligere har været vist uden for Italien.

Fem hjerter

Politikens anmelder har også været på besøg og sender fem hjerter efter udstillingen.

- Samlingen er opdelt i to sekvenser; livet før og efter Vesuvs udbrud. Død og ødelæggelse er dragende, men det er faktisk hverdagen, som vinder, når man besøger denne miniatureudgave af Pompeji og Herkulanum, skriver Politikens anmelder Niels Pedersen, der mener, at udstillingen på Moesgaard godt kan gå hen at blive en turistmagnet.

- (..) og bruger man fantasien, er det i glimt næsten som at være der selv, skriver han.

Fem stjerner er der også fra Kristeligt Dagblads anmelder, Lars Hovbakke Sørensen, der kalder udstillingen et "kulturhistorisk overflødighedshorn".

Weekendavisen gør ikke brug af stjerner, men har til gengæld rosende ord tilovers for særudstillingen.

Anne Knudsen kalder iscenesættelsen af Pompeji inden katastrofen for "storartet gjort".

- Det viser noget af det allerbedste ved Moesgaard Museums helt egen stil i udstillinger (..). Til den imponerende udstillingsarkitektur kan man føje sin benovelse over det århusianske museums evne til at indlåne genstande fra andre museer i Europa, skriver hun.

Også for børn

På portalen Børn i byen er der også ros til Moesgaard for også at tænke børnepublikummet ind i formidlingen af historien.

- Mange af videoinstallationerne er i børnehøjde og inviterer børn til at interagere med udstillingen ved hjælp af høretelefoner og kighuller placeret en lille meter oppe på væggene.

- Udstillingen er på alle måder en unik oplevelse, da man som besøgende virkelig kan mærke, at der er tænkt over hver eneste detalje (..). For slet ikke at nævne det ubegribelige faktum, at nogle af verdens mest kendte arkæologiske fund i skrivende stund befinder sig i Aarhus, lyder det fra Julie Hedelund, der anbefaler udstillingen for børn fra indskolingen og op.

"På vej mod katastrofen - Pompeji og Herkulanum" kan ses til 10. maj 2020.

Særudstillingen på Moesgaard viser både genstande og gipsafstøbninger af nogle af de omkring 2.000 indbyggere, der blev ofre for vulkanudbruddet i Pompeji. Billedet er fra udpakningen af de gipsafstøbninger som Moesgaard har lånt til udstillingen. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå - lad Aarhus bliver Danmarks gå-by nr. 1

Bølgerne går højt omkring byudviklingen i Aarhus, og denne avis har sammen med FO netop afholdt et offentligt møde derom på rådhuset. Der var mødt omkring 500 op til mødet (om det er mange i en by med 300.000 indbyggere, skal jeg ikke kunne sige), og det har allerede forårsaget et par læserbreve. I dag (21. ds.) et af Svend Carstensen, der anbefaler at bygge boliger i midtbyen uden parkeringspladser. Man må så købe sig til en parkeringsplads eller/og cykle. Begge synspunkter – boliger uden parkeringspladser og at cykle – var fremme på mødet. Det at cykle blev fremhævet igen og igen og bliver det i øvrigt meget ofte alle steder. Og det er helt sikkert også sundt og ikke miljøbelastende. Men hvorfor er der aldrig én, der nævner, at man kan gå. Det er da helt uden mekanisk hjælpemiddel af nogen art og lever på den måde fuldstændig op til ønskerne om at nedsætte køb af al industrielt fremstillet. At vi så ikke når målet (i fht. CO2-udledning, red.) alligevel, er noget helt andet. Der skal globale krav om indskrænkninger på flyrejser, al godstrafik over på bane, og næste bilkøb skal være en el- eller hybridbil. Men det at gå er dejligt, sundt, og du ser og oplever meget mere, end hvis du sidder i egen bil eller i et offentligt transportmiddel. Selv bor jeg på Langenæs og bruger aldrig bilen, hvis jeg skal ind til midtbyen. Det tager et kvarter til tyve minutter, så er du ved banegården eller rådhuset, og fem minutter mere, så er du ved domkirken. GÅ-GÅ-GÅ. Lad Aarhus bliver Danmarks gå-by nr. 1, og lad København, som vi alligevel ikke kan nå, forblive Danmarks cykelby nr. 1.

Annonce