Annonce
Kultur

Glansbilleder med en bagside

Den lille pige går igen i Lea Nielsens værker, her i Elefanten og sommerfuglen. Foto: Hans Petersen

Den unge århusianske keramiker Lea Nielsen fortæller eventyr, der kan tydes dobbelt.

Lea Nielsen fortæller historier med sin smukke, sirlige keramik.

Annonce

					

For tiden kan den opleves under titlen Barndomslandskaber i Galleri Under64 i Frederiks Allé i Aarhus.

Her er der gennemgående figurer, især en lille pige. Hun er hovedpersonen, og vi ser hende blandt andet på kirkegården, i skoven og i barndommens have.

Man fristes til at tro, at det er kunstneren selv. Og det kan det være.

»Men der er en dobbelthed i mine værker. Noget, der virker uskyldigt, kan være helt anderledes, når man ser hele værket igennem. Det er stillbilleder, og publikum kan skabe sin egen fortolkning. Der kan dannes mange historier, og der er modsatrettede stemninger,« siger kunstneren.

Hun minder i fremstillingen om Julie Nord, der mest tegner med tusch og også bruger dobbeltheden.

»Jeg føler et slægtskab med hende,« siger Lea Nielsen.

For hende er dialogen med andre interessant.

Pigen ser vi for eksempel sammen med en ræv, og vi oplever hende på ryggen af en elefant med en sommerfugl på snablen.

»Jeg skaber rum, man går ind i, og jeg håber, gæsterne vil bruge tid på at gå rundt om skulpturerne og se, hvad der gemmer sig på den anden side,« siger hun.

Værkerne i udstillingen handler meget om overgangen fra barn til voksen.

»Der indgår følelser som kærlighed, ensomhed, tab, savn og nysgerrighed. Jo mere, man går ind i det, jo mere får man ud af det,« siger hun, idet hun formulerer sig sikkert om de tredimensionelle universer, en slags moderne eventyr.

»Som genre fungerer eventyr godt til at udtrykke disse ting med den enkle fortælling, hvor alt kan ske,« siger Lea Nielsen, der har lavet det meste i hånden, bortset fra enkelte afstøbninger.

»De har en præcision, der giver troværdighed,« siger hun.

Hun blev færdig i 2012 efter fire år på Århus Kunstakademi.

,Barndomslandskaber

Keramiker Lea Nielsen.

Under 64, Frederiks Allé 64, Aarhus. Til 22. marts.

www.pakhus64.dk. www.Leanielsen.wordpress.com

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce